Forbud mod tobak og ungdomsdruk er ude af forhandlinger om sundhedsreform

Regeringens forslag om en 18-årsgrænse for alkohol og et generationsforbud mod tobak bliver alligevel ikke en del af en bred aftale om en sundhedsreform. De to tiltag skal forhandles i et særskilt forløb, lyder det nu fra sundhedsministeren.

Et forlig om en sundhedsreform kan være i hus inden weekenden ifølge Altingets oplysninger. 
Et forlig om en sundhedsreform kan være i hus inden weekenden ifølge Altingets oplysninger.  Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Regeringen skifter strategi i forhandlingerne om en sundhedsreform. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) foreslår nu Folketingets partier, at forhandlingerne om den længe ventede aftale splittes op.

Ifølge Altingets oplysninger ventes et bredt flertal i Folketinget at blive enige om en sundhedsreform om ganske få dage. 

Læs også

Men sundhedsministeren bekræfter over for Altinget, at regeringen vil trække to markante forebyggelsesforslag ud af forhandlingerne:

Forslaget om en fast 18-årsgrænse for køb af alkohol. Og et forbud, der skal sikre, at alle født efter 2010 aldrig må købe tobak og nikotinprodukter. 

“Jeg har stadig en usvækket ambition om et bredt politisk forlig om vores sundhedsvæsen. Derfor har jeg tilbudt partierne, at vi kører forhandlingerne i to spor, hvor vores forslag om forebyggelse af alkohol og tobaks- og nikotinprodukter kører videre i et separat spor, mens den brede sundhedsreform kører i sit eget spor,” skriver Magnus Heunicke i en mail til Altinget.

Ville have paradigmeskifte

Heunicke understreger samtidig, at forslagene om alkohol og tobak ikke er taget af bordet, hvilket han også har meddelt sundhedsordførerne.

”Jeg har understreget, at regeringen fastholder sine forslag til forebyggelse, og at vi, såfremt det lykkes at indgå delaftaler om andre dele af reformen, vil fortsætte forhandlingerne om forebyggelse med udgangspunkt i regeringens forslag om en aldersgrænse på 18 år for salg af alkohol og en gradvis udfasning af nikotinprodukter for generation 2010,” skriver Magnus Heunicke videre.

De to forslag var blandt de mest profilerede ved præsentationen af udspillet til en sundhedsreform. I den forbindelse gav sundhedsministeren udtryk for, at regeringen ønsker et paradigmeskifte inden for forebyggelse.

"Vi må konstatere, at de hidtidige indsatser for forebyggelse for denne aldersgruppe er slået fejl. Derfor skal vi sætte ind langt mere målrettet, langt mere massivt med en tidlig indsats," sagde Heunicke til Altinget, da udspillet blev fremlagt.

LÆS: Regeringens tobaksforbud kan kræve ændringer af EU-regler

Heller ikke rødt flertal

Ifølge Altingets oplysninger skyldes opsplitningen af forhandlingerne, at regeringen ønsker et bredt forlig om sundhedsreformen. 

De borgerlige partier har været klare modstandere af de to forslag. Og ved at flytte forhandlingerne om de to forebyggelsestiltag ud i særskilte forhandlinger, ventes et bredt flertal i Folketinget at kunne blive enige om de andre dele af sundhedsreformen.

Der er dog heller ikke rødt flertal for de to forebyggelsesforslag, idet SF er imod at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol til 18 år, mens Radikale er imod forslaget om at forbyde salg af tobak til alle født efter 2010. 

Ifølge Altingets oplysninger forsøger regeringen og partier fra rød og blå blok at blive enige om en aftale inden weekenden. En aftale haster i forhold til, at regeringen kan aftale reform-elementerne med regioner og kommuner ved forhandlingerne om næste års økonomi. Økonomiforhandlingerne blev skudt i gang i sidste uge.

Regeringen og partierne forhandler blandt andet om, hvordan man sikrer bedre lægedækning, nærhospitaler og de øgede krav til den kommunale sundhedsindsats i form af den såkaldte kvalitetsplan.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion