Regeringens tobaksforbud kan kræve ændringer af EU-regler

Hvis regeringens ønske om et tobaksforbud for unge født efter 2010 skal blive til virkelighed, kræver det, at forslaget kan realiseres inden for EU-lovgivningen. Om det kan lade sig gøre er fortsat uvist, men forslaget kan ende med at sætte gang i diskussioner, der kan bane vejen for lignende forbud i andre lande, vurderer ekspert.

"Der er ikke mange lande, vi lige kan sammenligne os med. Det vil sige, at det juridisk selvfølgelig bliver en udfordring," forklarede sundhedsminister Magnus Heunicke om tobaksforbuddet ved præsentationen af regeringens udspil til en sundhedsreform.
"Der er ikke mange lande, vi lige kan sammenligne os med. Det vil sige, at det juridisk selvfølgelig bliver en udfordring," forklarede sundhedsminister Magnus Heunicke om tobaksforbuddet ved præsentationen af regeringens udspil til en sundhedsreform.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har allerede erkendt, at regeringens forslag om at forbyde køb af cigaretter for børn og unge født efter 2010 kan blive juridisk kompliceret. 

Og det potentielle juridiske bøvl skyldes, at et dansk forbud skal forenes med gældende EU-regler på området. 

Det oplyser Sundhedsministeriet i en mail til Altinget. 

“En sådan lovgivning vil skulle udformes inden for rammerne af EU-retten, herunder reglerne om varernes frie bevægelighed og tobaksvaredirektivet. Der er derfor behov for en dialog om spørgsmålet i EU-regi,” skriver ministeriet.

Ministeriet tilføjer dog samtidig, at den nuværende aldersgrænse vil kunne hæves "mærkbart" inden for de gældende regler.

Ifølge forsker og Ph.d. ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet, Céline Brassart Olsen, er der ikke noget EU-lovgivning, der direkte forhindrer Danmark i, at lave egne regler for aldersgrænser for køb af tobaks- og nikotinprodukter.  

Hun har fulgt reguleringen af tobaksprodukter nationalt og internationalt i mange år og forklarer, at udfordringen ved et tobaksforbud for personer født efter 2010 er, at det af naturlige årsager på et tidspunkt vil blive ulovligt for alle danskere at købe cigaretter.

Ser man på historikken for tobakslovgivningen i EU, så er mange lovændringer sket som et resultat af, at et eller flere lande har vedtaget dristige tiltag på nationalt niveau.

Céline Brassart Olsen
Forsker, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet

Og det vil – som Sundhedsministeriet også bemærker – udfordre reglerne om den frie bevægelighed for varer inden for EU. 

0:000:00