Kommentar af 
Ali Aminali

Ali Aminali: Det er rystende at se, hvordan DF, LA og Alternativet forholder sig til Barnets Lov

Det er rystende at se, at DF, LA og Alternativet har droppet den konstruktive debat om Barnets Lov og i stedet puster til  konspirationsteorier om, at "staten er ond", skriver Ali Aminali.

Debatten er trættende og ødelæggende at være vidne til for en som mig, der kender mange, som arbejder i systemet eller har været udsat for mistrivsel. Derfor er det befriende, at særligt LA og Alternativet nu flygter fra aftalen, skriver Ali Aminali.
Debatten er trættende og ødelæggende at være vidne til for en som mig, der kender mange, som arbejder i systemet eller har været udsat for mistrivsel. Derfor er det befriende, at særligt LA og Alternativet nu flygter fra aftalen, skriver Ali Aminali.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Ali Aminali
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er kun godt, at Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet har forladt den politiske aftale bag Barnets Lov.

Ja, det lyder hårdt, men vi var nået til et sted, hvor de gjorde mere skade end gavn.

For selvom alle fra start var enige om, at vi skal fremlægge en bred vifte af løsninger på udfordringerne med tvangsbortadoption og anbringelser, blev det hurtigt tydeligt, at disse tre partier havde større ambitioner om at underminere hele idéen.

For dem handlede det lige pludselig om, at alle ressourcer skulle bruges på at finde fejl og påpege, at den onde stat uberettiget tager børn fra deres forældre.

Dette er i hvert fald den konklusion, jeg ikke kan undgå at drage, når jeg følger debatten om, hvorvidt Barnets Lov vil gøre en forskel. 

Lad mig være ærlig: Børneområdet er i en svær situation, især når det kommer til at beskytte de mest sårbare børn.

Jeg vil gå så langt som at sige, at det er kaos i visse kommuner. Det er der masser af eksempler på i den offentlige debat.

Der er sager, hvor vi hører, at forældre ikke er blevet partshørt, eller at børn ender i forkerte adoptivfamilier, eller at kommuner aktivt har sparet i stedet for reddede børn ud af elendighed.

Derfor er visse dele af kritikken, som LA, DF og Alternativet har fremlagt, berettiget og til tider forfriskende. Især fordi fagpersoner som jeg selv har oplevet, hvor dysfunktionelt systemet kan være i forhold til at arbejde inden for det område. 

Læs også

Men det fokus, disse partier anlagde, har aldrig været, som det burde: Nemlig på at ordne økonomien, handle og få det til at hænge sammen.

Nej, deres kritik gik hurtigt fra fokus på at fixe systemet til fokus på, at "staten og Socialdemokratiet er onde". Og det gavner ingen.

Det åbner en ladeport for hele det konspirationsteoretiske, anti-stat myndighedssegment, der føler sig uretfærdigt behandlet. De mener, at staten tager vores børn og kræver, at forældrene skal tilgodeses, selvom det går potentielt ud over barnet.

Ja, de tre partier gik fra sætte spørgsmålstegn ved systemet, den manglende faglighed og den forfærdelige økonomiske prioritering i kommunerne, til at anklage staten for at være ond med en antydning om, at alle kan få fjernet deres barn, hvis de er uheldige. 

Det er trættende og ødelæggende at være vidne til for en som mig, der kender mange, som arbejder i systemet eller har været udsat for mistrivsel. Derfor er det befriende, at særligt LA og Alternativet nu flygter. 

Det er trættende og ødelæggende at være vidne til for en som mig, der kender mange, som arbejder i systemet eller har været udsat for mistrivsel

Ali Aminali

Vil jeg ønske, det var gået anderledes? Ja, da.

Hvis de tre partier nu havde udfordret redskaber som den indskærpede underretningspligt, forældreundersøgelser og børnefaglige undersøgelser på en løsningsorienteret måde, så havde jeg klappet alt jeg kunne.

Men ak nej, de politiserer alt og forsøger at skabe en form for kritik, der insinuerer at Socialdemokratiet og resten af de partier, der støtter forslaget, inderst inde kun vil splitte en familie, som ellers "bare har brug for lidt hjælp". 

Og de er ikke alene om det. For andre har også fået blod på tanden. Et godt eksempel er Berlingskes kronikredaktør, Anne Sofie Allarp, som hånligt misbruger skærpet underretningspligt til et ideologisk "Se, staten tager dit barn"- argument over for en minister.

Faktisk har det været rystende at se, hvordan Berlingske og andre medier generelt har behandlet hele debatten. Hvis du spørger mig, har de dyrket den sensationshungrende vinkel, der kun har haft til formål at underminere hele området, i stedet for at nuancere og dække begge sider af sagen.

Forståeligt nok, for hvad er der mere click-bait i? At dække de dårlige historier, frem for de utallige gode, hvor man har reddet et barn fra den rene elendighed, fordi man netop har reageret. Men det er en anden diskussion.

Jeg kan heller ikke lade være med at blive en smule nysgerrig. For hvad er det egentlig, de ønsker, ud over at påpege, at ministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil, har brugt forkerte tal eller at Socialdemokratiet samt resten af partierne, der støtter forslaget, drømmer om, at "staten skal fjerne dit barn"?

Er det, at forældrene skal prioriteres højere end barnet? Er det at vente så længe som muligt, før man træder ind? Er det at minimere tvangsfjernelser? Vil de gerne droppe den skærpede underretningspligt? Det er mange spørgsmål partierne eller især borgerlige debattører mangler at give svar på. For spørgsmål er der masser af. 

Forstå mig ret: Der er meget, der skal gøres, men os, der kender systemet, ved også, hvor galt det kan gå, hvis vi ikke fjerner børn, sætter ind tidligt eller sætter barnet først.

Ali Aminali

Forstå mig ret: Der er meget, der skal gøres, men os, der kender systemet, ved også, hvor galt det kan gå, hvis vi ikke fjerner børn, sætter ind tidligt eller sætter barnet først.

Vi ved, hvor galt det kan gå, hvis man bliver ved med at give forældrene chancer. Derfor er det rystende at se, hvordan en konkret debat om at fixe systemet er udskiftet til  "noget med staten". 

Betyder det så, at al kritik er uberettiget? Nej, selvfølgelig ikke.

Faktisk vil jeg rose Dansk Folkeparti for i visse tilfælde at have en balance i forhold til den kritik, de har fremlagt. Men det ændrer ikke på, at den generelle argumentation og løsninger fra de tre partiers side har været mere bureaukrati, flere ideologiske svar og en "sandhed" om, at staten kommer efter dig.

En tilgang, der har affødt en usund debat som, kun har pustet til ideen om, at staten er ond, lidt som under coronakrisen.

Og det fører mig så frem til konklusionen: Hvis det er, hvad de tre partier kan bidrage med, er det måske fint nok, at de er ude af Barnets Lov.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

Anne Sofie Allarp

Kronikredaktør, Berlingske, forfatter
cand.jur. (Københavns Uni. 1999)

0:000:00