Borring, Brædder og Adelborg mistede borgmesterkæden: "Du får jo et væsentligt roligere liv"
Et liv uden en borgmesterkæde kan faktisk være rigtig godt, selv om det kan være udfordrende at blive sat mere eller mindre uden for politisk indflydelse. Tre tidligere borgmestre gør status to år efter, at de mistede magten.
Kim Rosenkilde
RedaktørEfter mere end årti som borgmester måtte både John Brædder fra Guldborgsund, Helle Adelborg fra Hvidovre og Nils Borring fra Favrskov ufrivilligt overlade posten til en anden oven på kommunalvalget i 2021.
De overtog alle borgmesterposten i deres kommune ved valget i 2009. Og efter to år uden en borgmesterkæde tyngende om halsen gør de nu status på tiden, der er gået og deres politiske fremtid.
Torsdag gik sluttede denne valgperiodes første halvdel, og vi er nu gået ind i den anden halvdel.
Mens John har mod på magten igen, så vil Helle hellere fortsætte lidt mere i baggrund, mens Nils Borring nu er i anden halvdel af sin sidste valgperiode i kommunalpolitik.
John Brædder (Lokal) - Guldborgsund Kommune
Politisk var det en nedtur at gå fra at være borgmester i Guldborgsund Kommune for Guldborgsundlisten til at sidde tilbage som oppositionsstemme.
Der er selvfølgelig stunder, når man sidder ude på sidelinjen og kigger ind, hvor man tænker, at det sørme da er godt, at det ikke er mig, der skal tage de beslutninger.
John Brædder
Tidligere borgmester i Guldborgsund Kommune
"Jamen altså – undskyld mit franske – så er det skideirriterende, når man ikke selv har valgt det. Det er jo en helt anden rolle, man skal indtage. Men jeg besluttede mig nærmest på valgdagen for, at jeg ikke bare ville sætte mig ned og være sur," siger John Brædder.
På det personlige plan beskriver John Brædder det imidlertid som en "blød" overgang.
Det krævede en omstillingsperiode. Men som landmand med en 950 hektar stor planteavlsbedrift har han ikke på noget tidspunkt været i tvivl om, hvad han skulle få den ekstra tid til at gå med.
"Jeg har kunnet hellige mig det erhverv, jeg kom fra og har taget udgangspunkt i. Så det her egentlig været fint," siger John Brædder.
Satser på revanche
Oven i det er han siden blevet bestyrelsesformand for det lokale ligahåndboldhold.
"Det giver rigtig meget energi, og der møder man jo lige som i politik rigtig mange forskellige mennesker. Og det har jeg virkelig nydt godt af," siger John Brædder.
Selv om han nu oplever, at det også er nemt at have et godt liv uden at være borgmester – "faktisk et rigtig godt et af slagsen" – så forventer han umiddelbart, at han vil forsøge at vinde titlen tilbage ved det næste valg.
"Det er planen. Der er selvfølgelig stunder, når man sidder ude på sidelinjen og kigger ind, hvor man tænker, at det sørme da er godt, at det ikke er mig, der skal tage de beslutninger. Du får jo et væsentligt roligere liv," siger John Brædder.
Den endelige beslutning er dog ikke taget endnu. Den vil blive meldt ud omkring sommerferien næste år.
"Der er noget med den her manege og duften af savsmuld. Og når man synes, at det er sjovt og stadig føler, at man har noget at give i forhold til den kommune, man nu engang bor i, så har jeg som udgangspunkt mod på at prøve det igen," siger John Brædder.
Helle Adelborg (S) - Hvidovre Kommune
Trods fremgang ved kommunalvalget lykkedes det ikke Hvidovres stærke parti, Socialdemokratiet, at bevare det historiske greb om borgmesterposten.
I en umage alliance med byrådets borgerlige partier lykkedes det SF’eren Anders Wolf Andresen at vriste borgmesterkæden fra socialdemokratiets Helle Adelborg.
Jeg kan ikke kere mig bedre om Hvidovre Kommune end ved at side i byrådssalen. Så det kommer jeg til.
Helle Adelborg
Tidligere borgmester i Hvidovre Kommune
Hun var blevet borgmester i kølvandet på intern ballade i Socialdemokratiet, hvor den daværende borgmester Milton Graff i 2012 først forlod partiet, for så kort tid efter at sygemelde sig og lade Helle Adelborg tage over.
Selv om valgnatten i november 2021 er to år siden, så har Helle Adelborg ikke lagt den helt bag sig.
"Det med, at alle andre rotter sig sammen mod en, og man så bliver smidt ud. Det er da – hvis man bare er en lille smule menneskelig og også har følelser – så er det da benhamrende hårdt. Selvfølgelig er det det," siger hun.
I kirke til dagligt
Men efter valget fik hun med egne ord ”ranket sig” og fortsætter i dag sit politiske arbejde, selv om det er i en noget anden position, end da hun selv svingede taktstokken som borgmester.
"Det rykker jo stadig i mig, og jeg er også glad for at jeg sidder med, for jeg vil gerne bidrage. Men vi bliver bare ikke taget helt så meget med ind, fordi samarbejdet med de andre ikke er helt så godt. Det er jo det politiske spil," siger Helle Adelborg.
Hun er både uddannet pædagog og lærere, men i dag er arbejder hun i Skelgårdskirken på Amager med ansvar for den daglige drift.
Toårsdagen for kommunalvalget i 2021 er samtidig 30 års dagen for, at Helle Adelborg blev valgt ind i kommunalbestyrelsen i Hvidovre Kommune for første gang. Og hun regner klart med at være at finde på stemmesedlen ved næste valg, men ikke som borgmesterkandidat.
"Jeg kan ikke kere mig bedre om Hvidovre Kommune end ved at side i byrådssalen. Så det kommer jeg til," siger hun.
Nils Borring (S) - Favrskov Kommune
Efter tolv år i borgmesterstolen blev kommunalvalget i 2021 enden på Nils Borrings (S) tid som øverste politiske ansvarlige i Favrskov Kommune.
Man har set alt for mange tilfælde med nogen, der bliver for længe. Det er ikke altid lige klædeligt.
Nils Borring
Tidligere borgmester i Favrskov Kommune
I 2009 snuppede han selv borgmesterkæden fra venstremanden Anders G. Christensen, men den måtte han nu aflevere videre til Lars Storgaard fra Konservative.
I dag er 64-årige Nils Borring stadig ’professionel’ politiker i den forstand, at rollen som byrådspolitiker og ikke mindst formand for kommunens plan- og landdistriktsudvalg er hans primære beskæftigelse.
Han havde før valget besluttet, at det ville blive hans sidste periode som borgmester. Og nu står det også klart, at han ikke genopstiller ved det kommende kommunalvalg.
"Jeg har haft nogle spændende år dels som byrådspolitiker, men især de tolv år som borgmester. Og man har set alt for mange tilfælde med nogen, der bliver for længe. Det er ikke altid lige klædeligt. Og jeg vil gerne forlade politik med et godt eftermæle," siger Nils Borring.
Snart er det slut
Han blev første gang valgt til byrådet i den tidligere Hammel Kommune i 1997. Inden han blev borgmester, arbejdede han som lærere.
Men efter samtaler med tidligere kollegaer, stod det klart for ham, at han ikke skulle tilbage og undervise.
"Jeg har været væk fra det i 12 år, det er lang tid. Og jeg har en hustru, som er folkepensionist i dag, og med en formandspost og en post i et andet udvalg, så kan jeg egentlig godt klare mig med det. Det er fint at fortsætte med politikken på det her niveau," siger Nils Borring.
Han har ikke bare gjort det klart, at han ikke vil genopstille som borgmester. Men også at han stopper i kommunalpolitik ved det næste valg.
Om kommunal- og regionsvalget i 2025 bliver et endegyldigt farvel til rollen som folkevalgt, er dog ikke helt afgjort. For det er med i overvejelserne, om der bliver brug for ham som kandidat til regionsrådet.