Blå og røde partier vil føre ekspansiv finanspolitik, når Danmark åbner igen

GANG I ØKONOMIEN: Partier fra Enhedslisten og SF til Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er enige om, at der er behov for en ekspansiv finanspolitik efter coronakrisen. Der kan så småt anes flertal for konkrete initiativer. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin HolstCecilie ToftSimon Engell Kjøller

Den danske økonomi skal sparkes hurtigt i gang igen, når coronakrisen er ovre.

Og det gøres bedst ved at sende penge ud i samfundet gennem en lempelse af finanspolitikken.

Det er partier fra højre til venstre på Christiansborg enige om.

Enhedslisten, SF, Alternativet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige mener, at der bliver behov for at føre en ekspansiv finanspolitik i eller anden form efter krisen. Partierne er dog ikke helt enige om, hvilke tiltag der er behov for. 

Venstre er kommet med to konkrete forslag fra kassen med redskaber, der øger statens udgifter: Fremryk statslige anlægsprojekter og frigiv 18,4 milliarder kroner fra Landsbyggefonden til renovering af almene boliger. De røde partier og Dansk Folkeparti støtter umiddelbart begge forslagene.

Regeringens støttepartier er ligeledes tilhængere af at øge offentlige investeringer, der kommer den grønne omstilling til gode.

Regeringspartiet, Socialdemokratiet, er positivt stemt over for mange af forslagene. Men partiet vil endnu ikke svare på, om der samlet set er behov for en ekspansiv finanspolitik i Danmark efter krisen.

"Det er for tidligt at sige i øjeblikket. Men det er ganske muligt, at der er et behov for at lempe penge ud i samfundet, hvor man stimulerer efterspørgslen på den anden side af krisen. Lige nu følger vi økonomien tæt og måler på effekten af hjælpepakkerne. Når vi lukker op, forhåbentligt om ikke så længe, må vi tage bestik af den økonomiske situation og tilpasse vores finanspolitik efter den, så folk kommer tilbage i arbejde," siger finansordfører Christian Rabjerg Madsen (S).

Læs også

Støttepartier vil investere i velfærd
Mens Socialdemokratiet er afventende, ser regeringens støttepartier SF og Enhedslisten den ekspansive finanspolitik som en anledning til at lave investeringer i det offentlige:

"Det er en alletiders mulighed for at få Danmark og økonomien op i gear igen. Vi kan ret hurtigt få gang i hjulene. Ved at sætte gang i byggeri, opstår der en masse andre arbejdspladser," siger SF's politiske ordfører, Karsten Hønge.

Enhedslisten vil endnu ikke give et konkret bud på, hvordan en økonomisk plan skal skrues sammen. Men partiet stemmer i, at der skal investeres i det offentlige i form af blandt andet bedre sundhed, normeringer i daginstitutionerne og uddannelse.

"Det er svært at forestille sig, at der ikke skal føres en eller anden form for ekspansiv finanspolitik, sådan som tingene ser ud nu. Men den skal selvfølgelig tilpasses situationen, og hvordan den skal tilpasses den danske krise, kan jeg ikke svare på nu," siger Enhedslistens finansordfører, Rune Lund.

Borgerlig skepsis
Nye Borgerlige og Liberal Alliance ser også gerne, at der bliver gjort brug af en ekspansiv finanspolitik. Men begge partier er mere skeptiske over for idéer om at sætte gang i flere offentlige anlægs- og renoveringsprojekter.

Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh, vil gerne se beregninger for effekten af investeringerne, før han lægger stemmer til det:

"Det kan sagtens være meget fornuftigt. Men mit udgangspunkt er, at jeg gerne vil se beregninger af, om det er rentable investeringer. Jeg skal vide, om det er investeringer, der er samfundsøkonomisk gavnlige, som skaber mere vækst, end de koster, og om det er noget, som virker hurtigt på økonomien," siger Alex Vanopslagh.

LA foreslår i stedet blandt andet at sænke selskabsskatten og at give lønmodtagere mulighed for at tjene 7.000 kroner skattefrit i år og næste år.

Nye Borgerliges partiformand, Pernille Vermund, vil også hellere sænke skatter end hælde skattekroner ud til byggeri. Hun sår tvivl om, hvorvidt byggeprojekterne overhovedet vil komme den danske økonomi til gode.

"Vi lever i en globaliseret verden, hvor vi blandt andet har nogle EU-restriktioner i forhold til udbud. Det betyder, at når vi har store anlægs- eller renoveringsprojekter, skal de i udbud. Og erfaringen viser, at det ofte er syd- eller østeuropæiske virksomheder, der vinder de store projekter. Det får man ikke gang i dansk økonomi af," siger hun og tilføjer, at der er langt fra tanke til handling, når det gælder projekterne, og derfor vil effekten først vise sig på længere sigt.

Som et af de få partier på Christiansborg afviser Konservative helt, at der skal gøres brug af en ekspansiv finanspolitik efter krisen.

"Vi kommer ikke til at foreslå at bruge en ekspansiv finanspolitik. Der er snart ikke flere penge i kassen. Det er ikke vejen frem at blive ved med at tro, at vi bare skal pumpe trecifrede milliardbeløb ud i økonomien," siger Konservatives finansordfører, Rasmus Jarlov.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

0:000:00