Bydelsmor fra Aarhus: Brug de etniske netværk til målrettet coronakommunikation

SMITTETAL: I stedet for at udpege minoriteter som særligt smitteramte i medierne, bør myndigheder og politikere gå gennem miljøernes etablerede netværk. Det mener koordinatoren for bydelsmødrene i Gellerupparken.

I stedet for at udpege somaliere som særligt smitteramte burde politikere og myndigheder først have henvendt sig direkte til talspersoner fra somaliske foreninger og organisationer, mener Ilham Khalif Mohamed, der er bydelsmor og koordinator i Aarhus-bydelen Gellerup.
I stedet for at udpege somaliere som særligt smitteramte burde politikere og myndigheder først have henvendt sig direkte til talspersoner fra somaliske foreninger og organisationer, mener Ilham Khalif Mohamed, der er bydelsmor og koordinator i Aarhus-bydelen Gellerup.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Kim Rosenkilde

Hvis coronasmitten blomstrer blandt særligt udsatte borgere og etniske minioriteter, bør politikere og myndigheder henvende sig direkte til dem i stedet for først at pege på dem gennem medierne.

Det mener Ilham Khalif Mohamed, der er koordinator for de såkaldte bydelsmødre i Gellerupparken i Aarhus. Bydelsmødre er primært kvinder fra etniske minoriteter, der blandt andet hjælper særligt udsatte familier og borgere i deres lokalområde med kontakten til de offentlige myndigheder, som mange enten ikke forstår eller stoler på. 

Ilham Khalif Mohamed både undrer og ærgrer sig over, at byens borgmester Jacob Bundsgaard (S) og Aarhus Kommune ikke valgte at henvende sig direkte til hende og andre organisationer og foreninger, der har et netværk blandt byens somaliske borgere, så snart man opdagede, at der er et særligt højt smittetal blandt dem.

”Vi kender de familier, som kan være svære at nå ud til. Så hvorfor pokker tog man ikke fat i os som det første. Så kunne man tale direkte til dem, i stedet for at de skulle føle, at de blev udpeget og udskældt i medierne,” siger Ilham Khalif Mohamed, som selv har somalisk baggrund og er næstformand i sin boligforening.

Det er nyt i den her coronatid, at man peger så klart på en bestemt befolkningsgruppe og kæder dem sammen med smitte.

Ilham Khalif Mohamed
Bydelsmor og -koordinator i Gellerup, Aarhus

Læs også

Borgmester: Det var ikke intentionen
Altinget har været rundt og tale med en række aktører i Aarhus Kommune for at komme tættere på de seneste ugers kamp mod den stigende covid-19-smitte. og lige præcis de høje smittetal blandt borgere med somalisk baggrund kunne borgmester Jacob Bundsgaard (S) godt ønske sig, han havde håndteret anderledes.

Diskussionen opstod i kølvandet på et interview i Jyllands-Posten 5. august, hvor han pegede på, at den stigende smitte i kommunen har ramt byens somaliske mindretal særligt hårdt.

Jacob Bundsgaard siger i dag, at han burde have kontaktet talspersoner fra det somaliske organisations- og foreningsliv, så de kunne have været med ved det pressemøde om coronasituationen, som han holdt dagen efter interviewet med Jyllands-Posten.

Men at oplysningerne skal frem, er han ikke i tvivl om.

”Vi har jo ikke nogen tradition i Danmark for at gå og holde data og viden hemmelig. Men jeg er både bekymret og også ked af nogle af de reaktioner, der har været. Og også over, at folk har følt sig hængt ud eller stigmatiseret. Det har på ingen måde været intentionen,” siger Jacob Bundsgaard.

 

Læs hele reportagen om, hvordan forskellige aktører i Aarhus har oplevet og håndteret smittestigningen på Altinget Kommunal.

Her kan du også møde rådmændene Thomas Medom (SF), Bünyamin Simsek (V) og Rabih Azad-Ahmad (R) samt direktør Hosea Dutschke. Og så dukker Morten Østergaard (R) også pludselig op.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Thomas Medom

Rådmand, Børn & Unge (SF), Aarhus Kommune
lærer (Aarhus Lærerseminarium 2007), cand.pæd.soc. (Aarhus Uni.)









0:000:00