Bydelsmor fra Aarhus: Brug de etniske netværk til målrettet coronakommunikation

SMITTETAL: I stedet for at udpege minoriteter som særligt smitteramte i medierne, bør myndigheder og politikere gå gennem miljøernes etablerede netværk. Det mener koordinatoren for bydelsmødrene i Gellerupparken.

Hvis coronasmitten blomstrer blandt særligt udsatte borgere og etniske minioriteter, bør politikere og myndigheder henvende sig direkte til dem i stedet for først at pege på dem gennem medierne.

Det mener Ilham Khalif Mohamed, der er koordinator for de såkaldte bydelsmødre i Gellerupparken i Aarhus. Bydelsmødre er primært kvinder fra etniske minoriteter, der blandt andet hjælper særligt udsatte familier og borgere i deres lokalområde med kontakten til de offentlige myndigheder, som mange enten ikke forstår eller stoler på. 

Ilham Khalif Mohamed både undrer og ærgrer sig over, at byens borgmester Jacob Bundsgaard (S) og Aarhus Kommune ikke valgte at henvende sig direkte til hende og andre organisationer og foreninger, der har et netværk blandt byens somaliske borgere, så snart man opdagede, at der er et særligt højt smittetal blandt dem.

”Vi kender de familier, som kan være svære at nå ud til. Så hvorfor pokker tog man ikke fat i os som det første. Så kunne man tale direkte til dem, i stedet for at de skulle føle, at de blev udpeget og udskældt i medierne,” siger Ilham Khalif Mohamed, som selv har somalisk baggrund og er næstformand i sin boligforening.

Borgmester: Det var ikke intentionen
Altinget har været rundt og tale med en række aktører i Aarhus Kommune for at komme tættere på de seneste ugers kamp mod den stigende covid-19-smitte. og lige præcis de høje smittetal blandt borgere med somalisk baggrund kunne borgmester Jacob Bundsgaard (S) godt ønske sig, han havde håndteret anderledes.

Diskussionen opstod i kølvandet på et interview i Jyllands-Posten 5. august, hvor han pegede på, at den stigende smitte i kommunen har ramt byens somaliske mindretal særligt hårdt.

Jacob Bundsgaard siger i dag, at han burde have kontaktet talspersoner fra det somaliske organisations- og foreningsliv, så de kunne have været med ved det pressemøde om coronasituationen, som han holdt dagen efter interviewet med Jyllands-Posten.

Men at oplysningerne skal frem, er han ikke i tvivl om.

”Vi har jo ikke nogen tradition i Danmark for at gå og holde data og viden hemmelig. Men jeg er både bekymret og også ked af nogle af de reaktioner, der har været. Og også over, at folk har følt sig hængt ud eller stigmatiseret. Det har på ingen måde været intentionen,” siger Jacob Bundsgaard.

 

Læs hele reportagen om, hvordan forskellige aktører i Aarhus har oplevet og håndteret smittestigningen på Altinget Kommunal.

Her kan du også møde rådmændene Thomas Medom (SF), Bünyamin Simsek (V) og Rabih Azad-Ahmad (R) samt direktør Hosea Dutschke. Og så dukker Morten Østergaard (R) også pludselig op.

Forrige artikel Joy Mogensen stiller op til Folketinget Joy Mogensen stiller op til Folketinget Næste artikel Alternativet-profil skifter til Fremad Alternativet-profil skifter til Fremad
Ny aftale fordeler 760 millioner kroner til socialt udsatte

Ny aftale fordeler 760 millioner kroner til socialt udsatte

DEAL: Et flertal af partier har besluttet at fordele pengene fra resterne af satspuljen til en ny civilsamfundsstrategi, en udvidelse af hjemløseindsatsen og et videnscenter for anbragte unge. Aktører roser tiltagene, men savner en plan for fremtidig finansiering.