Dagens coronaoverblik: Kommuner vil åbne i forskelligt tempo, og Rohde kritiserer politiets bøder til københavnere

LYNOVERBLIK: Flere jyske kommuner kræver geografisk differentieret genåbning, lande som Norge og Kina begynder så småt at åbne igen, og radikal profil kritiserer politiets bøder til københavnerne. Få et hurtigt overblik over dagens coronarelaterede nyheder.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Velkommen til mandagens coronaoverblik, hvor Altinget giver dig de nyeste tal og et hurtigt overblik over de politiske, økonomiske og globale nyheder om virussen.

Politik
Flere kommuner vil åbne i forskelligt tempo, til trods for at flere viruseksperter fraråder det.

Det skriver både DR og Jyllands-Posten.

Flere kommuner, som ikke oplever nye coronatilfælde, ønsker, at de kan få lov til at genåbne dele af samfundet før andre kommuner i landet. Det drejer sig om Tønder Kommune, Fanø Kommune og Haderslev Kommune.

I dag skal partilederne mødes og drøfte genåbningen af Danmark. De skal blandt andet diskutere spørgsmålet om, hvornår og hvordan de enkelte kommuner skal genåbne som en del af de igangværende forhandlinger om den gradvise genåbning. Mødet starter klokken 13. Læs mere om mødet og ugen i dansk politik her.

Radikales Jens Rohde mener, at politiets håndhævelse af opholdsforbud på havnefronten ved Islands Brygge er over stregen. Det skriver Berlingske.

"Det er uheldigt, hvis folk midt under en krise skal opfatte politiet som vogtere af en politistat. Politiets vigtigste opgave lige nu er at være et serviceorgan. Og der står man altså ikke og slår hårdt ned, fordi en kvinde har siddet på en bænk med sine børn. Man forhindrer derimod, at nogen trodser forbuddet, og hvis nogen åbenlyst trodser det, så kan man give en bøde," siger Jens Rohde til Berlingske.

I løbet af søndagen har politiet udstedt bøder på op mod 2.500 kroner til flere københavnere, der har opholdt på sig på havnefronten. Tidligere har både DR og TV 2 berettet om episoder, hvor folk har fået bøder efter at have opholdt sig kortvarigt på området med deres børn. Læs mere her.

Økonomi
Indtil videre har 45.274 danskere mistet deres job under coronakrisen. Det skriver DR.

Nedlukningen af samfundet har taget hårdt på Danmarks økonomiske vækst, og særligt oplever byer i hovedstadsområdet en økonomisk nedtur, skriver Berlingske.

Arbejdsløsheden har særligt ramt området Tårnby, som ligger i nærheden af Kastrup Lufthavn. I det område er antallet af arbejdsløse borgere steget med 50 procent. Læs nyheden her.

Mange virksomheder låner for øjeblikket penge hos danske banker som konsekvens af coronakrisen. Efterspørgslen på kredit har blandt andet været stor i Nykredit Bank, der har øget udlånet til erhvervskunder med 10 procent på tre måneder. Det skriver Børsen.

I løbet af årets tre første måneder er Nykredit Banks erhvervsudlån steget med 4,7 milliarder kroner, hvilket svarer til en stigning på 10 procent.

“Vi har aldrig før set så stor en stigning i udlånet i banken i de 27 kvartaler, jeg har stået i spidsen for den her virksomhed,” siger topchef for Nykredit Michael Rasmussen i artiklen.

Læs mere her.

Globalt
Ligesom Danmark begynder flere andre europæiske lande at genåbne.

Det gælder blandt andet i det europæiske land, der blev ramt først og værst af coronavirussen. Fra 4. maj begynder Italien at genåbne, efter at borgerne har været underlagt udgangsforbud siden 10. marts. Fra 4. maj må fabriks- og bygningsarbejdere arbejde, og offentlige parker og haver åbner igen. Samtidig bliver det muligt at rejse rundt i landets regioner, så længe rejsen har et helbreds- eller arbejdsmæssigt formål. Det skriver Ritzau.

18. maj er det museer og biblioteker, som åbner, mens barer og restauranter må åbne igen 1. juni. Den italienske premierminister, Giuseppe Conte, oplyser også, at landets skoler først genåbnes i september måned.

I Norge må børn, som går i 1.-4. klasse, starte i skole igen fra dags dato. Samtidig må frisører, fysioterapeuter og andre erhverv med en-til-en-kundekontakt åbne igen. Det skriver Ritzau.

I en række tyske delstater er det skoleeleverne i afgangsklasserne, der vender tilbage i skole i denne uge.

I Kina åbner de kinesiske mellemskoler og gymnasier igen efter at have været lukket ned i to måneder på grund af fare for smittespredning, skriver Ritzau.

Antallet af mennesker, som er gået bort på grund af corona, kan være op mod 60 procent højere end de officielle tal. Det skriver den britiske avis Financial Times i en analyse, der sammenligner de statistiske oplysninger om tidligere dødsfald i 14 lande. Analysen konkluderer, at stort set alle lande, som indgår i analysen, rapporterer for få døde. Den eneste undtagelse er Danmark.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har i dag sin første arbejdsdag, siden han blev udskrevet fra hospitalet 12. april efter at have været indlagt med covid-19. Den første dag tilbage på jobbet blev markeret med en tale til befolkningen, hvor han blandt andet sagde, at Storbritannien er godt på vej gennem første fase af sygdommens udbrud. Men den besked kom sammen med en advarsel: For briterne skal fortsat være tålmodige, da Storbritannien også er nået til et punkt, hvor der er en maksimal risiko for at miste kontrollen med udbruddet. Se hele talen nedenfor:

Testede og indlagte i Danmark

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00