Dagens overblik: Claus Hjort vil ikke udelukke brug af atomvåben mod Rusland

NYHEDSOVERBLIK: Forsvarsministeren holder en dør på klem for brug af atomvåben mod Rusland. DF overvejer at trække sig ud af stort togprojekt uden om regeringen. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Ritzau Scanpix
Niels Frederik Rickers

God formiddag og velkommen til torsdagens nyhedsoverblik.

I dag indleder vi overblikket med en udtalelse fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), der i forbindelse med et møde mellem Nato's medlemslande ikke vil udelukke brug af atomvåben mod Rusland.

Det siger ministeren til Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Både USA og Nato's øverste chef har ellers udelukket brugen af atomvåben, men Claus Hjort Frederiksen vil ikke på forhånd fjerne dette kort fra bordet.

”Det er ikke noget, som jeg ønsker. Men det er ikke sådan, at man starter med at udelukke noget i den forbindelse,” siger ministeren.

Danmark holder altså en dør på klem for et atomsvar mod Ruslands missilsystem SSC-8, der har ført til, at en våbenkontrolaftale fra 1987 mellem USA og Rusland nu er suspenderet og tæt på at blive ophævet.

Den amerikanske Nato-ambassadør var meget klar i mælet, da hun briefede internationale medier før mødet mellem alliancens forsvarsministre og sagde, at man kun arbejde med konventionelle våben - ikke atomvåben.

Den melding var på linje med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, som onsdag igen afviste atomvåben.

Claus Hjort Frederiksen står dog ikke alene. Ministre fra både Tyskland og Storbritannien har også udtrykt vilje til at holde alle kort i spil.

Flertal bag østjyske togprojekter vakler
På forsiden af Jyllands-Posten kan man i dag læse, hvordan flertallet nu begynder at vakle bag en samlet gennemførelse af oppositionens og Dansk Folkepartis plan for jernbaneområdet – den såkaldte Togfonden DK.

Allerede i 2014 aftale partierne, at man fordelt på to etaper ville gennemføre investeringer i kollektiv trafik for 28,5 milliarder kroner. Første etape er allerede sat i værk under protester fra den nuværende VLAK-regering. Men nu vakler det med opbakningen til anden etape fra Dansk Folkeparti, som især er skeptiske omkring en ny togbro over Vejle Fjord og en jernbane uden om Skanderborg.

DF’s transportordfører Kim Christiansen mener, at de to projekter til i alt cirka 8 milliarder kroner, hverken er realistiske at finansiere eller prisen værd.

Hos SF er man åben over for at diskutere listen af projekter. Socialdemokratiet vil ikke svare på, hvorvidt man vil gå med til at droppe konkrete projekter i aftalen.

Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, øjner en mulighed for at splitte flertallet for Togfonden og siger til Jyllands-Posten, at han håber, at man skrinlægger projekterne. Inden længe fremlægger regeringen ligeledes et forslag til en stor infrastrukturplan for Danmark frem mod 2030.

Læs hele historien her.

Tænketank: Kommuner truer ydelsesmodtageres retssikkerhed
Ifølge en ny rapport fra den juridiske tænketank Justitia overskrider flere af landets kommuner grænsen for, hvor langt de kan gå i kontrollen med borgere.

Det skriver Avisen Danmark.

I rapporten fremlægger Justitia forskellige eksempler på, at flere af landets kommuner går for vidt i deres kontrol af borgere, der får kommunale ydelser. Det omfatter blandt andet kontanthjælpsmodtagere og folk på ressourceforløb.

Ifølge rapporten bruger kommuner både internetovervågning på eksempelvis Facebook, fysiske observationer foran borgeres hjem og i det offentlige rum uden borgernes viden, samt presser ydelsesmodtagere til give kommunen adgang til borgerens private hjem.

Advokat og vicedirektør hos Justitia, Birgitte Arent Eiriksson, opfordrer politikerne til at skabe nogle klarere regler for kontrolarbejdet i form af retningslinjer som både kommuner og borgere kan følge.

Enhedslistens beskæftigelsesordfører Finn Sørensen nikker genkendende til, at kommuner ikke altid overholder lovgivningen for borgere, der får kommunale ydelser. Han lægger vægt på, at jagten på bedrageri ikke må gå ud over retssikkerheden.

Læs hele historien her.

Læs også

DF: Patienter skal gå direkte til fysioterapi uden om lægen
Når forhandlingerne om sundhedsreformen bliver skudt i gang i den kommende uge, bliver det blandt andet et krav fra Dansk Folkeparti, at patienter skal kunne gå direkte til en fysioterapeut med offentligt tilskud uden en henvisning fra lægen.

Det skriver Politiken.

DF’s sundhedsordfører Liselott Blixt mener, at tusindvis af lægebesøg kan reduceres på den baggrund.

”Vi bruger alt for mange ressourcer hos de praktiserende læger på at få en henvisning til fysioterapeut. Vi kunne bruge meget af lægens tid meget bedre, for man render jo ikke til fysioterapeut for sjov, siger Liselott Blixt,” siger Liselott Blixt til Politiken.

Politiken skriver også, at 24 procent af alle konsultationer hos praktiserende læger omhandler ondt i lænden, slidgigt og ondt i nakken.

Formand hos Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Christian Freitag mener, at der både er fordele og ulemper ved forslaget. Han påpeger, at man endnu mangler viden på området og er samtidig bekymret for, at alvorlige sygdomme kan blive overset, hvis patienter ikke ser en læge først.

Hos Danske Fysioterapeuter er man begejstret for ideen og mener, at den vil give praktiserende læger mulighed for at tage flere patienter.

Konservative savner svar fra statsministerkandidater på prisen på tobak
Vi runder dagens overblik af med et opråb fra Konservative, der ønsker et klart svar fra Venstre og Socialdemokratiet på, hvor meget afgifterne på cigaretter skal sættes op.

”Vi mangler virkelig svar på, hvad partierne - også i blå blok - vil gøre for at komme unges rygning til livs,” siger Konservatives sundhedsordfører, Mette Abildgaard, til ritzau ifølge Berlingske.

Konservative ønsker, at færre danske unge skal begynde at ryge og har derfor forslået, at en pakke cigaretter skal koste 60 kroner fremfor de cirka 40 kroner, som en pakke koster i dag. Partiet vurderer, at en pris på 60 kroner vil gøre, at danskerne fortsat vil købe deres cigaretter i Danmark.

Ligesom Konservative har både Venstre og Socialdemokratiet givet udtryk for, at de gerne vil være med til at se på cigaretpriserne. Ingen af partier har dog endnu givet et bud på, hvor meget prisen skal hæves.

Alternativet, SF, Enhedslisten og Radikale har sagt, at de gerne vil være med til at forhøje afgifterne på tobak markant. Liberal Alliance vil ikke være med til at forhøje afgifterne, mens Dansk Folkeparti mener, at prisen skal stige i takt med den generelle prisudvikling i samfundet.

Det sker i dag

  • Klokken 18:00: Det britiske parlament ventes at stemme om Brexit-proces. Debatten i parlamentet begynder klokken 12:30.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00