Dagens overblik: Danske Syrien-børn kan ende i Somalia, Iran eller Marokko

Danske Syrien-børn kan ende i deres mødres hjemlande, som har dødsstraf. Partier er enige om at danne en regering udenom Israels Netanyahu. Første EU-aftale om fiskekvoter i hus. Asylansøgere kommer fortsat forbi Danmark, på trods af regeringens plan med modtagecentre. Få morgenoverblikket.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Godmorgen og velkommen til dit politiske overblik efter en veloverstået afslutningsdebat i Folketinget onsdag.

Missede du debatten, får du her det fulde overblik i Altingets liveblog.

Læs også

Danske Syrien-børn kan ende i Somalia

I Politiken er der endnu en gang nyt i sagen om de 14 børn og 3 kvinder med dansk tilknytning, som regeringen har besluttet, skal sendes hjem fra Syrien til Danmark.

De tre kvinder, som har fået taget deres danske statsborgerskab, risikerer nemlig at blive sendt til deres hjemlande Somalia, Iran og Marokko, som alle har dødsstraf i deres lovgivning. Det samme kan gælde for kvindernes fem børn, som er danske statsborgere. Det siger en nordisk repræsentant for det kurdiske selvstyre, der kontrollerer lejrene, til avisen.

Mødrene bliver lige nu screenet for, om de kan retsforfølges i Danmark. Hvis ikke, er det kurdernes intention at udvise kvinderne til deres hjemlande.

Slut for Netanyahu

Efter 12 år på posten ser det ud til at være slut for Israels premierminister Benjamin Netanyahu. I aftes blev 8 partier enige om at danne en regering udenom ham. Det skriver TV2.

Magten bliver delt mellem oppositionsleder Yair Lapid og Naftali Bennett fra det israelske højrefløjsparti Yamina. Planen er, at sidstnævne står i spidsen for regeringen i de første to år, og så overtager oppositionslederen. 

Regeringen skal godkendes i Israels parlament, før det bliver en realitet.

Modtagecentre: Asylansøgere kommer fortsat forbi Danmark

Torsdag stemmer Folketinget om et lovforslag fra regeringen, der skal gøre det muligt at placere modtagecentre i tredje lande. Senest har Venstre meldt ud, at de nu også vil stemme for forslaget, og dermed forventes flertal. 

Men på dagens forside af Jyllands-Posten kan man læse, at asylansøgere – modsat hvad regeringen tidligere har sagt – ikke bare kan sendes til modtagecentret i udlandet. Udsendelsen skal nemlig først godkendes i Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet, og hvis bare én af instanserne siger nej, skal asylsagen behandles i Danmark. Det kan tage måneder. 

Jyllands-Posten har talt med eksperter, der siger, at det dermed bliver umuligt for regeringen at overholde deres plan om, at en asylansøgning i Danmark ikke længere fører til ophold i Danmark. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye siger til avisen, at han regner med, asylansøgerne vil skulle være i Danmark i få uger.

Første aftale om fiskekvoter

EU og Storbritannien har lavet den første aftale om fiskekvoter efter brexit, som gælder i 2021. Det skriver ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

Aftalen fastsætter fiskekvoter for en række fisk i Nordsøen, som er vigtige for dansk fiskeri. Det konkrete indhold er dog endnu ikke kendt.

EU-Kommissionen vil snarest muligt forelægge aftalen for EU’s fiskeriministre, som skal godkende aftalen.

Dødt opholdsforbud

Efter en veloverstået afslutningsdebat i Folketinget skal vi lige forbi Folketingets åbning i oktober, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede et forslag om et nyt opholdsforbud. Regeringen vil give politiet lov til at udstede bøder, hvis borgere opholder sig på for eksempel S-togstationer og torve.

Torsdag skal Folketinget stemme om forslaget, men i Jyllands-Posten kan man læse, at forslaget er dødt allerede før afstemningen. Venstre har nemlig vedtaget et ændringsforslag, der erstatter regeringens forslag med et mildere opholdsforbud. Alt tyder dog på, at det heller ikke bliver vedtaget.

Jyllands-Posten skriver, at det er opsigtsvækkende, at en regering er i mindretal med lovforslag i folketingssalen. Avisen har regnet ud, at det kun er sket tre gange de sidste 10 år.

Statsministeren: Venstre svigter

I de sidste timer af afslutningsdebatten onsdag brugte statsministeren det selv samme lovforslag til at lange ud efter Venstre. Det skriver Berlingske via Ritzau.

”Lad mig sige det ligeud. Jeg synes, at Venstre svigter danskernes tryghed”, sagde Mette Frederiksen fra talerstolen. 

Jakob Ellemann-Jensen mener, at Mette Frederiksens udfald kan lægges ind i den kontekst, der handler om, at regeringen er magtfuldkommen og kun vil tromle sin politik igennem. 

Det sker i dag:

  • Klokken 10: Møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag bliver behandlet. Det gælder blandt andet forslag om etablering af naturnationalparker, forslag om at sende asylansøgere til tredjelande, borgerforslag om Mette Frederiksen for Rigsretten nu og borgerforslag om at flytte handicapområdet væk fra kommunerne.
  • Klokken 10.15: Folketingets skatteudvalg har skatteminister Morten Bødskov (S) i samråd om forskerskatteordningen.
  • Klokken 10.15: Åbent samråd med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) om minimumsnormeringer.
  • Klokken 10.15: Folketingets Retsudvalg har justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om deling af krænkende billeder på sociale medier.
  • Klokken 12.30: Samråd med justitsminister Nick Hækkerup (S) om forebyggelse af udbredelsen af terrorrelateret onlineindhold.
  • Klokken 13: Folketingets Social- og Ældreudvalg har erhvervsminister Simon Kollerup (S) i åbent samråd om, hvordan hjemløse borgere fortsat får adgang til kontanter.
  • Klokken 13: Folketingets Social- og Ældreudvalg har social- og ældreminister Astrid Krag (S) i åbent samråd om at Familieretshuset krænker børn og forældres retssikkerhed.
  • Klokken 13.30: Åbent samråd med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om nedbringelse af ventetiderne til udredning på brystkræftområdet.
  • Klokken 14: Udenrigsudvalget har kaldt udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og kulturminister Joy Mogensen (S) i samråd om afholdelse af VM-slutrunde i herrefodbold i Qatar.
  • Klokken 15.45: Kirkeudvalget har kaldt kirkeminister Joy Mogensen (S) i samråd om forløbet op til ministerens anbefaling den 23. december 2020 om ikke at afholde gudstjenester den 24 december 2020.
  • EU's transportministre mødes i Rådet for transport, telekommunikation og energi.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00