Dagens overblik: Departementschefernes "dinosaur" taler ud om alvorligt sygdomsforløb

I dagens ferieoverblik runder vi blandt andet debatten om organdonation, nye tal for unge på førtidspension, et større interview med en embedsværksveteran og en opsigtsvækkende udtalelse fra Donald Trump.

I et interview med Politiken sætter departementschef Michael Dithmer ord får et alvorligt sygdomsforløb, som var ved at tage livet af ham.
I et interview med Politiken sætter departementschef Michael Dithmer ord får et alvorligt sygdomsforløb, som var ved at tage livet af ham.Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Vinterferien er over os.

Det betyder også, at Altinget denne uge vil give dig et dagligt nyhedsoverblik fra mandag til fredag, så du kan holde dig opdateret på de vigtigste politiske historier, selvom du er stemplet ud af dagligdagens ræs for at lade batterierne op. 

Så smæk benene op, nyd din morgenkaffe og lad Altinget guide dig igennem ugens første dag i det politiske vinterlandskab. 

Trump forarger med Nato-udtalelser

Vi begynder uden for Danmarks grænser med historien om USA's tidligere præsident, Donald Trump, der ved et vælgermøde i den amerikanske delstat South Carolina genkaldte en samtale, han som præsident havde en række øvrige Nato-ledere.

Ifølge TV 2 Nyhederne udtalte Trump: 

"Præsidenten for et stort land rejste sig og sagde: Hvis vi ikke betaler, og vi bliver angrebet af Rusland – vil du så beskytte os?"

"Jeg sagde: "Har du ikke betalt?" Han sagde: "Ja, lad os sige, at det skete." Nej, jeg ville ikke beskytte dig. Faktisk ville jeg opfordre dem til at gøre, hvad helvede de vil. Du er nødt til at betale."

Det Hvide Hus har taget afstand til udtalelsen og kaldt den for "sindsforvirret", ligesom Nato's generalsekretær, Jens Stoltenberg, ifølge det norske medie VG advarer mod at komme med udtalelser, der "undergraver" alle Nato-landes sikkerhed.

Læs også

Departementschef sætter ord på sygdomsforløb

Og så vender vi hjem til Danmark.

Vi skal til historien bag dagens overskrift, som henviser til et stort interview i Politiken med Erhvervsministeriets departementschef, Michael Dithmer, i anledning af at han søndag fylder 70 år.

Med 11 forskellige ministerier på sit cv beskrives han i interviewet som "dinosauren blandt departementschefer". Men i interviewet er det ikke alene hans lange erfaring fra Slotsholmen, der fylder. For første gang sætter Michael Dithmer ord på et alvorligt sygdomsforløb med kræft og hjerteproblemer:

"Jeg var faktisk tæt på at stille træskoene," siger han til Politiken. 

Han beskriver også, hvordan han på den anden side af sit sygdomsforløb har fået "en slags pligtfølelse" både privat og professionelt.

"Noget med, at nu giver man den altså også en skalle. Fordi du skal glæde dig over, at du er her. Det har givet mig noget ekstra på den private front, men også i mit virke."

Læs også

Etisk Råd afviser ny model for organdonation

Regeringen meddelte i weekenden, at den vil vende systemet for organdonation rundt, sådan at alle danskere over 18 år fremover som udgangspunkt skal være registreret som organdonorer. 

Men det møder modstand fra blandt andre Det Etiske Råd, som tidligere har frarådet at indføre aktivt fravalg i stedet for aktivt tilvalg.

"Der er ikke overbevisende data fra de europæiske lande, der allerede har indført aktivt fravalg, om, at det vil ændre antallet af organer og organdonorer," siger rådsformand Leif Vestergaard Pedersen til Politiken

Også flere oppositionspartier har stillet sig kritiske overfor regeringens forslag.

Læs også

190.000 statsansatte får ny overenskomst

Søndag kunne finansminister Nicolai Wammen (S) meddele, at der efter intensive forhandlinger er lukket en aftale om nye overenskomster for de godt 190.000 statsansatte medarbejdere i Danmark. 

Til trods for at formand for HK Stat Rita Bundgaard tidligere havde fremsat et minimumskrav om tocifrede lønstigninger, blev aftalen lukket med en samlet økonomisk ramme på 8,8 procent, hvoraf 7,4 går til generelle lønstigninger. 

Ifølge Altingets arbejdsmarkedsredaktør, Rikke Brøndum, er spørgsmålet nu, om fagorganisationernes medlemmer godkender aftalen. 

Du kan læse hendes analyse af overenskomstaftalen her.

Læs også

Rekordmange unge på førtidspension

Aldrig før har antallet af unge på førtidspension været højere. 

Det skriver Ritzau ifølge DR.

I alt er i dag 244.405 førtidspensionister viser nye tal fra Jobindsats, hvoraf 22.925 er borgere mellem 20 og 34 år. Det er en stigning på 6.340 personer i løbet af de seneste fem år.

"Jeg kan godt være bekymret for, at vi de kommende perioder ser endnu flere unge på førtidspension, siger cheføkonom i Danica Pension Mads Moberg Reumert til TV 2 Nyhederne.

I alt er der kommet næsten 40.000 flere førtidspensionister i tidsperioden. Det samlede antal ligger dog fortsat lavere end de 261.000 personer, der modtog ydelsen for 20 år siden. 

Finland har valgt ny præsident

Vi slutter overblikket med at spejde mod vores nordiske naboer og nye Nato-kollegaer i Finland. 

Her er 55-årige Alexander Stubb fra det konservative Samlingspartiet valgt som ny præsident. 

Det skriver Ritzau ifølge Politiken.

I Finland har præsidentembedet en overvejende ceremoniel værdi, men det er præsidenten, der står i front for den finske udenrigs- og sikkerhedspolitik, ligesom præsidenten også er øverstkommanderende for landets forsvarsstyrker. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Michael Dithmer

Departementschef, Erhvervsministeriet, næstformand for Nationalbanken
cand.polit. (Københavns Uni. 1984)

0:000:00