Dagens overblik: EU-Kommissionen er bekymret for vandmiljøets tilstand i Danmark

NYHEDSOVERBLIK: Eksperter kalder EU-melding om dansk vandmiljø for en alvorlig advarsel. Innovationsminister Sophie Løhde igangsætter nye initiativer for sænke statens udgifter til Kammeradvokaten. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Colourbox
Emma Qvirin Holst

Det er blevet tid til endnu en uge i dansk politik, og lad os springe direkte ud i den med en gennemgang af dagens politiske nyheder.

Første nyhed finder vi i Berlingske, og den handler om en besked fra EU-Kommissionen til de danske myndigheder, der af eksperter bliver betegnet som en alvorlig advarsel.

EU-Kommissionen er bekymret for den danske vandkvalitet, efter at nye tal viser, at mængden af kvælstof i det danske havmiljø er steget. Ifølge Berlingske har Kommissionen derfor bedt regeringen om flere oplysninger om nitratforurening og kvælstofbelastning samt en fremlæggelse af flere initiativer, der kan sikre, at Danmark lever op til sine EU-forpligtelser.

Hvis Danmark ikke reagerer på EU-Kommissionens bekymring, kan det i sidste ende føre til en retssag ved EU-Domstolen. Risikoen for, at det ender med det, er steget med den nye melding fra Kommissionen, siger tidligere topembedsmand Peter Gammeltoft, der har arbejdet 23 år i Bruxelles som blandt andet kontorchef i Europa-Kommissionen:

"Det nye melding fra EU er alvorlig, fordi Danmark har forpligtelser, som vi skal leve op til. Når Kommissionen rejser en bekymring, skal Danmark tage det alvorligt, for vi risikerer en sag ved EU-Domstolen – og vi risikerer at få sundhedsskadeligt drikkevand i Danmark med den måde, vi behandler drikkevandet på," siger han til Berlingske.

Blå partier kritiserer V's EU-skatteforslag
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) foreslog i forbindelse med Venstres EU-landsmøde i weekenden, at der indføres en fælles europæisk bund for selskabsskatten.

Men det forslag vækker ikke begejstrering hos de øvrige partier i blå blok.

Det skriver Altinget.

Både Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative er voldsomt utilfredse med forslaget og langer ud efter statsministeren.

"Det er ret vildt at høre en borgerlig statsminister, som vil sætte en bund under selskabsskatten. Vi ved, at lav selskabsskat har stor betydning for virksomheders konkurrenceevne og vækst i samfundet," siger politisk ordfører Mette Abildgaard (K) til Altinget.

Læs også

Løhde: Staten skal bruge færre midler på Kammeradvokaten
Statens udgifter til Kammeradvokaten skal stadig sænkes yderligere.

Sådan siger innovationsminister Sophie Løhde (V), efter at Finansministeriet har opgjort udgifterne for 2018.

Tallene viser, at staten i 2018 købte juridisk bistand fra Kammeradvokaten for 480 millioner kroner. Heraf har Skatteministeriet stået for at bruge 111 millioner kroner i forbindelse med EFI- og udbyttesagerne.

Hvis det bliver trukket fra det samlede beløb, er midlerne til Kammeradvokaten faldet med tre procent fra 2017 til 2018. Det glæder Sophie Løhde, men hun sætter samtidig gang i yderligere initiativer for sikre et større fald fremadrettet:

"Jeg er tilfreds med, at vi for første gang i flere år ser et fald i udgifterne til Kammeradvokaten, men vi skal bestemt ikke hvile på laurbærrene. Derfor vil vi i Finansministeriet og i samarbejde med andre ministerier blandt andet indføre et princip om, at man skal gøre rede for, hvorfor der er behov for at købe ekstern juridisk bistand, og forklare, hvorfor man ikke kan bruge en anden advokat end Kammeradvokaten. Det skal være med til skabe en kulturforandring, så man tænker sig grundigt om, før man kontakter Kammeradvokaten," udtaler Sophie Løhde i en pressemeddelelse.

Justitsministeriet afviser DF-forslag
Dansk Folkepartis ønske om at forbyde religiøs hovedbeklædning blandt offentligt ansatte er ulovligt.

Sådan lyder konklusionen fra Justitsministeriet ifølge Berlingske.

Ifølge Justitsministeriet vil et forbud skabe inddirekte forskelsbehandling, hvilket er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention artikel 14 og Grundlovens paragraf 70.

Selvom vurderingen fra Justitsministeriet umiddelbart ser ud til at burde slukke Dansk Folkepartis drømme om et forbud, ser partiets udlændingeordfører Martin Henriksen stadig en mulighed:

Ifølge ham består åbningen i, at Justitsministeriet skriver, at et forbud vil ramme alle ansatte i den offentlige sektor, heriblandt dem, der ikke har borgerkontakt. Men hvis man i stedet laver et mindre vidtgående forbud og kun lader det gælde dem, der har borgerkontakt, burde det være muligt uden at komme på kant med loven, mener DF-ordføreren.

Læs mere her.

Nyt udspil: SF vil investere i flere tog
Hvis det står til SF, skal der investeres 50 milliarder kroner i den kollektive trafik frem mod 2030. Det er en del af et nyt udspil, som partiet har lanceret søndag.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Udspillet skal sikre, at flere danskere gør brug af tog, bus eller cykel frem for bilen, og det skal blandt andet ske ved at sikre flere og hurtigere tog mellem landets største byer.

Derudover skal S-togene forbedres, der skal laves flere letbaner samt sikres bedre plads til busser og cykler på vejene i de store byer.

Samtidig har SF også et mål om, at 95 procent af al offentlig transport i 2030 skal være CO2-neutralt. Det vil partiets opnå ved at indføre elbusser og elektrificere jernbanerne.

Det sker i dag:

  • Klokken 09.00: Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er blandt talerne ved Globalt Fokus' konference "Claiming Civic Space Together – Joint strategies to ensure development and humanitarian action". 
  • Klokken 09.30: Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) besøger kemikaliedepotet ved Høfde 42 – den ene af i alt tre generationsforureninger fra Cheminova på Harboøre Tange.
  • Klokken 13.00: Minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde Eva Kjer Hensen (V) deltager i dag i en fisketur på Lillebælt.
  • Klokken 15.15: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) skal besøge Dansk Dyreværn Aarhus’ nye bygning til internat og pension samt en kommende hundepark.
  • Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) deltager i et nordisk-baltisk guvernørmøde med Verdensbankens præsident.
  • Europa-Parlamentet skal efter planen behandle en anmodning fra de danske myndigheder om at ophæve Dansk Folkepartis EU-parlamentariker Jørn Dohrmanns retlige immunitet.

Afslutningsvis har vi lavet nedtælling til tre datoer, der er værd at huske på. Der er nemlig 25 dage til, at briterne forlader EU. Det sker efter planen 29. marts. Der er 83 dage til, at danskerne skal stemme til europaparlamentsvalget, det er nemlig 26. maj. Om der bliver folketingsvalg samme dag, er endnu uvist, men uret tikker, og valget skal senest være afholdt om 105 dage, hvilket er 17. juni.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00