Dagens overblik: Få flygtninge vil udskyde familiesammenføring for ekstra penge

NYHEDSOVERBLIK: Dansk Folkeparti vil hjælpe nogle børn med opholdstilladelse i Danmark – men vil have regeringen til at gå længere for at holde især syriske familier adskilt. Og så er der nyt i udbytte-skandalen. Få dit politiske overblik her.

Regeringens forslag om bonus for at udskyde familiesammenføring batter ikke noget, mener udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).
Regeringens forslag om bonus for at udskyde familiesammenføring batter ikke noget, mener udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Relativt få flygtninge vil tage imod penge for til gengæld at udskyde retten til at hente deres familie til Danmark.

Det skriver Jyllands-Posten blandt andet på baggrund af et internt notat i regeringen, der danner grundlag for forhandlinger med Dansk Folkeparti.

Socialdemokraternes udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, kalder forslaget for ”sympolpolitik”, mens Dansk Folkepartis ditto, Martin Henriksen, ikke mener, at forslaget ”batter noget”.

Forslaget er centralt i det såkaldte paradigmeskift i udlændingepolitikken, der forhandles i øjeblikket i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. 

DF klar med flere opholdstilladelser
Omvendt vil DF-formand Kristian Thulesen Dahl give dispensation og dermed opholdstilladelse til børn fra dansk-udenlandske familier, hvis børnene allerede er blevet eller står til at blive udvist af Danmark på et "åbenlyst urimeligt" grundlag.

Det siger han til B.T. oven på en række af mindreåriges udvisningssager.

”Det er en god idé, at vi kigger på det. For det er selvfølgelig også afgørende for befolkningens generelle opbakning til den stramme udlændingepolitik, at hvis der kommer eksempler frem, som for mange virker åbenlyst urimelige," siger DF-formanden til BT.

Han vil gå til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) for at drøfte muligheden for dispensation fra de stramme regler.

Flertal vil kunne afhøre embedsmænd
Et flertal vil ændre loven, så et nyt folketingsudvalg skal kunne udspørge embedsmænd i problemsager, skriver Politiken.

Flertallet, der består af Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale Venstre, SF, Alternativet og Enhedslisten, skal i den kommende tid drøfte en betænkning med Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF).

"Embedsværket er til for at betjene det politiske system, men det er blevet meget magtfuldt og lukket. Derfor helliger målet midlet i denne situation," siger LA’s gruppeformand, Christina Egelund, til Politiken.

Justitsministeren frygter, at det bliver enden på det neutrale embedsværk: "Det cirkus, vi vil få, vil være en amerikanisering af dansk politik," siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Selvstændige får hjælp fra de svages finanslov
Lige under en kvart milliard fra satspuljen, der skulle gå til at hjælpe hjemløse, unge misbrugere og handicappede, går hvert år til blandt andet at finansiere en reduktion af a-kasse-bidraget for selvstændigt erhvervsdrivende.

Det viser en gennemgang af Moderniseringsstyrelsens liste over de i alt 831 satspuljeprojekter fra 2017 til 2022, som Altinget har foretaget.

”Det virker ikke, som om det har noget med udviklingen af indsatsen over for socialt sårbare at gøre,” lyder kritikken fra Frivilligrådets formand, Mads Roke Clausen.

Læs også

Fem nedslag i udbytte-sagen
I går kom der nye oplysninger fra i en af verdens historiens største svindelsager, når det kommer til at lænse statskasser i Europa.

Det skete på et pressemøde med skatteminister Karsten Lauritzen (V). DR har samlet de fem vigtigste nyheder fra pressemødet:

1. Jagten på milliarderne
Jagten på de 12,7 milliarder kroner, som Danmark er blevet svindlet for, går ifølge direktør for Særlig Kontrol i Skattestyrelsen, Steen Bechmann, hastigt fremad.

Styrelsen har rejst 420 søgsmål mod selskaber og personer i fem lande. Samtidig har man indefrosset 3,3 milliarder kroner fra forskellige personer i sagen.

2. Banker undersøges
Skatteminister Karsten Lauritzen har bedt Finanstilsynet om at undersøge bankordningen og de tre banker Danske Bank, Nordea og SEB, som har administreret ordningen.

Mangel på dokumentation har skabt tvivl, om bankordningen er blevet brugt til svindel med udbytteskat.

3. Topadvokater i dobbeltrolle
Topadvokatfirmaet Bech-Bruun vandt i 2017 et udbud, der handlede om en undersøgelse af udbytteskattesagen.

Men som DR Nyheder og Politiken i går kunne afsløre, har Bech-Bruun også har været rådgiver for den tyske bank North Channel Bank, der er helt central i sagen om svindel mod Danmark. Derfor kræver skatteminister Karsten Lauritzen en redegørelse fra Bech-Bruun

4. Skal diskuteres i EU
En lang række europæiske lande er blevet franarret mindst 410 milliarder kroner i sagen.

Derfor skal alle EU-landenes økonomi- og finansministre diskutere sagen i næste uge.

5. Dokumentsvindel i dansk sag
I Danmark er myndighederne blevet bestyrket i, at den danske del af udbytteskatteskandalen handler om dokumentfalsk og fiktive handler med aktier.

Der har i andre lande typisk været tale om store, indviklede handler omkring udbyttedatoen, som har overbevist myndighederne om, at de har haft krav på udbytteskat.

Det sker i dag:

Klokken 11:00: Kristelig Folkeparti (KrF), der er parlamentarisk grundlag for den borgerlige norske regering, skal i dag afgøre, om tæppet skal trækkes væk under statsminister Erna Solbers regering.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder møde på Marienborg for at orientere erhvervsliv og organisationer om status på forhandlingerne om Storbritanniens udtræden af EU og om konsekvenserne af en no-deal med briterne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00