Dagens overblik: Jeppe Kofod vil drøfte modtagecenter med Marokko, og stor trafikplan får klimakritik

Et modtagecenter i Marokko, en åben dør for hackere og eksperter, der skyder det grønne ned i regeringens infrastrukturplan. Her får du dagens nyhedsoverblik fra Altinget. 

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Nicole Sander Bertelsen

Velkommen til dagens nyhedsoverblik fra Altinget.

Vi lægger ud med at tage ud i verden. Udenrigsminister Jeppe Kofod rejser til Marokko for at snakke modtagecenter uden for Europa, og igen her til morgen skal vi igen forbi vaccinerne til coronavirus. Men vi skal også runde et hackerangreb mod Nationalbanken. 

God læselyst.

Eksperter: Infrastrukturaftale hjælper ikke klimaet

Det er dagen derpå efter regeringens store infrastrukturudspil, som alle partierne i Folketinget helt eller delvis står bag.

Men den nye aftale rykker ikke Danmark tættere på 2030-klimamålet. Det skriver Politiken, der har snakket med flere eksperter.

”Mange tror, man kan løse klimaudfordringen ved at udbygge den kollektive trafik, men det kan vi ikke. Vi kommer ikke til at have i nærheden af penge nok. Det er dødfødt fra starten, og enhver, der ævler om, at vi skal løse klimaproblemerne med kollektiv trafik, skal tilbage og have et regnekursus på skolebænken”, siger Mogens Fosgerau, der er professor i transportøkonomi ved Københavns Universitet til avisen.

Ifølge ham er det ”naivt at tro,” at CO2 udledningen bliver begrænset med aftalen, selvom aftalen lægger op til at lave massive udvidelser af jernbanerne, når aftalen også giver et boost til vejnettet, der giver bilerne mere plads.

Men det har heller aldrig været meningen, at infrastrukturaftalen i sig selv skulle bidrage til at nå klimamålet. Det siger transportminister Benny Engelbrecht (S) i et interview med Altinget om kritikken.  

Læs også

Udenrigsministeren på besøg i Marokko
Udenrigsministeren, Jeppe Kofod, besøger Marokko for at drøfte et muligt modtagecenter i det Nordafrikanske land.

Det skriver TV2.

Med ministerbesøget kommer Marokko med på listen over lande, regeringen er i dialog med om et modtagecenter udenfor Europa. Tidligere har Rwanda også været oppe og vende.

”Marokko er en vigtig partner for Europa og for Danmark. En stor del af den irregulære migration går igennem Marokko. Så vi ønsker at samarbejde med Marokko om at håndtere irregulær migration og få fjernet incitamenterne til det,” siger Jeppe Kofod til TV2.

Indtil nu har regeringens planer om et modtagecenter uden for Europa ikke været spået mange chancer. Flere eksperter har erklæret det nærmest umuligt at finde et land, der vil lægge jord til. For nyligt måtte regeringen dog også droppe tanken om et modtagecenter i Etiopien grundet en lokal konflikt.

Regeringen har dog gjort det indledende arbejde om at gøre idéen til virkelighed. Folketinget har tidligere i juni stemt for det juridiske grundlag for centeret, og mandag kom det frem, at Storbritannien støtter Danmarks idé.

Forslaget om samarbejde afviser Enhedslisten dog blankt. Partiets udlændingeordfører Rosa Lund kalder det ”en fiks ide”, skriver Jyllands-Posten.

Socialdemokratiets corona-medvind er aftaget

Socialdemokraternes medvind er på retur, mens der er dødt løb mellem Venstre og Konservative.

Det skriver Altinget.

Et kvalitetsvejet snit viser, at Socialdemokratiet står til 29,3 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag. I løbet af april er partiet gået fra 33 procent af stemmerne til 31,1 procent.

Mens regeringspartiet er gået tilbage, er der dødt løb mellem Konservative og Venstre. Det sidstnævnte parti tog et styrtdyk i målingerne tilbage i januar, da partiet faldt med 4,8 procentpoint.

Men nu har partiet halet ind på Konservative, der står til at få 13,7 procent af stemmerne ved siden af Venstres 12,8 procent.

Vacciner beskytter mere end først antaget

En ny undersøgelse fra amerikanske forskere indikerer at Pfizer-BioNTech og Moderna vaccinerne mod corona beskytter længere end først forventet.

Det skriver Politiken.

”Det er et godt tegn på, hvor varig vores immunitet er med denne type vaccine”, siger forskningslederen bag studiet, immunologen Ali Ellebedy fra Washington University. Studiet er offentliggjort i tidsskriftet Nature ifølge avisen.

Undersøgelsen støtter op om den stigende evidens om vaccinerne, der viser, at de fleste, der er vaccineret med de to vacciner, ikke behøver at blive genvaccineret. Det gælder dog kun så længe virus ikke udvikler sig i en grad, der afviger fra de nuværende former.

Læs hele historien her.

Hackere har haft adgang til Nationalbanken 

Nationalbanken har gennem syv måneder haft et hul i sikkerheden, som har gjort det muligt for hackere at få adgang til bankens it-systemer.

Det skriver mediet Version2 ifølge blandt andet TV2, Berlingske og Jyllands-Posten.

Sikkerhedshullet - en såkaldt ”bagdør” - opstod i forbindelse med det verdensomspændende SolarWinds-cyberangreb, der blev opdaget i december sidste år. Angrebet ramte blandt andet også dele af USA’s regering og selskaber og myndigheder verden over.

En bagdør er et it-sikkerhedshul, der tillader hackere at komme ind i systemet, når de vil.

Ifølge Version2, er der intet, der tyder på, at Nationalbanken er berørt dybere end, at hackerne har været informeret om, at en bagdør var åben for dem.

 

Det sker i dag

  • Nordisk forsvarsministermøde i Finland

  • Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) besøger Marokko
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00