Dagens overblik: Kommission vil forbyde tørklæder i skolen

Minksagen får nu konsekvenser for flere topembedsmænd. Kommission vil forbyde tørklæder i danske skoler. Og så kritiserer Klimabevægelsen de grønne partier. Få dagens politiske overblik her.

Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Katrine Falk Lønstrup

Godmorgen og velkommen til dit overblik over de vigtigste politiske nyheder på denne torsdag, hvor minksagen fylder en hel del.

Onsdag blev der nemlig omsider truffet en afgørelse i sagen om de ti embedsmænd, der fik ekstra skarp kritik af Minkkommissionen. Og det har nu fået konsekvenser for flere topembedsmænd.

Men mere om det senere. For inden da skal vi lige omkring nogle af dagens andre nyheder. Vi begynder med en opsigtsvækkende anbefaling om, at det skal gøres forbudt at bære hovedtørklæde i danske skoler.

Anbefalingen kommer fra Kommissionen for den glemte kvindekamp, som blev nedsat af regeringen i begyndelsen af året. Kommissionen har til formål at undersøge, hvordan man kan undgå social kontrol af piger og kvinder i indvandrermiljøer. Og ifølge Kommissionens formand, Holbæk-borgmester Christina Krzyrosiak Hansen, er det her vigtigt, at "vi som samfund dropper berøringsangsten og griber hurtigt ind":

”Piger, der vokser op i Danmark, skal selv kunne bestemme, hvilket tøj de vil gå i, hvem de sidder ved siden af i klassen, og hvilken kæreste de vil have. Vi ser desværre stadig æresrelateret social kontrol i minoritetsetniske miljøer, hvor helt unge piger ikke har de samme rettigheder og muligheder for at leve et liv, som de fleste af os tager for givet,” siger Christina Krzyrosiak Hansen.

Kommissionen har foreløbigt præsenteret sine første ni anbefalinger, der især handler om æresrelateret social kontrol i børnelivet:

  1. Kommunale beredskabsplaner mod æresrelateret social kontrol.
  2. Bedre brug af sundhedsplejerskens adgang til minoritetsetniske familier.
  3. Styrket viden om og fokus på æresrelateret social kontrol i daginstitutioner og grundskoler.
  4. Kurser om moderne dansk børneopdragelse til udvalgte minoritetsetniske forældre.
  5. Børnegrupper i de danske dagtilbud skal afspejle befolkningen.
  6. Justering af faget kristendomskundskab for at undgå fritagelse.
  7. Forbud mod brug af hovedtørklæder i grundskolen.
  8. Styrkelse af seksualundervisningen i grundskolen.
  9. Skærpet kontrol med muslimske friskoler.

Det forventes, at den endelige rapport fra Kommissionen ligger klar i begyndelsen af 2023.

Heunicke sendes hjem med lektier

Vi fortsætter i psykiatrien. Onsdag gik de længe ventede forhandlinger om en tiårsplan for psykiatrien nemlig i gang. Forhandlingerne varede dog ikke længe, da regeringens oplæg var mangelfuldt, mener både Venstre og Radikale. Det skriver Altinget.

Aftenen inden forhandlingerne lancerede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) regeringens 12 målsætninger for psykiatrien i et interview i Politiken. Men det er uklart, hvad målsætningerne præcist dækker over, og om de rummer alle Sundhedsstyrelsens 37 anbefalinger til en tiårsplan, lyder det fra Venstres psykiatriordfører, Jane Heitmann.

Du kan læse hele Altingets nyhed her.

Klimabevægelsen kritiserer grønne partier

Inden vi vender tilbage til minksagen, skal vi lige runde en historie i Information.

For ud for det kommende folketingsvalg får de grønne partier nu skarp kritik af Klimabevægelsen for ikke at slå sig sammen. Det betyder nemlig, at de risikerer et stort grønt stemmespild - og at klimaet kan blive den store taber.

"Nu ser vi også med de grønne partier, at parti- og blokpolitik får lov at dominere frem for faktisk at sætte klima i centrum. I forhold til den del er de grønne partier ikke bedre end alle mulige andre. Man fimser rundt og taler om ubetydelige ting i stedet for at forholde sig til den gennemgribende klimakrise, vi står i," siger en af klimaaktivisterne til Information.

Veganerpartiet og De Grønne har valgt at gå sammen i partiet Grøn Alliance, men både Alternativet og Frie Grønne afviser et fælles projekt, selvom ingen af de to små grønne partier står til at komme over spærregrænsen på to procent, hvis man kigger på de seneste års meningsmålinger. Det kan du læse mere om hos Altinget her. Og du kan læse hele artiklen hos Information lige her.

Læs også

Konsekvenser for fire topembedsfolk

Og nu tilbage til minksagen. For onsdag eftermiddag kom Medarbejder- og Kompetencestyrelsen med sin længe ventede indstilling til, hvad det ansættelsesretlige efterspil skal være for de embedsmænd, der fik kritik i Minkkommissionens beretning før sommerferien. Og indstillingen fik straks konsekvenser for fire af de embedsmænd, der havde fået grov kritik for deres involvering.

Statsministeriets departementschef slap med en advarsel, og Justitsministeriet departementschef fik en irettesættelse, mens både rigspolitichefen og den daværende departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet er blevet hjemsendt. Det kan du læse mere om her, her, her og her.

Læs også

Politiske analytikere: Sagen er ikke lukket

Mens Mette Frederiksen har erklæret, at hun betragter sagen ” afsluttet”, peger flere politiske analytikere på, at sagen absolut ikke er lukket for den borgerlige opposition. 

De blå partier vil ”gøre alt for at holde liv i minksagen og minde vælgerne om den i en kommende valgkamp,” lyder det fra Politikens politiske analytiker, Elisabet Svane, i Politiken. Den analyse deler TV 2's politiske redaktør, Hans Redder. Han forventer, at "oppositionen vil bruge minksagen som et af sine hovedargumenter i forsøget på at fravriste Mette Frederiksen magten" - og at det bestemt ikke er utænkeligt, at sagen "på den ene eller anden måde blive genstartet", hvis der kommer et blåt flertal efter valget.

Allerede nu kan man også læse hos blandt andre DR, at Venstre og Konservative beskylder statsminister Mette Frederiksen for at fralægge sig ansvaret i minksagen. 

Der er tale om "mangel på lederskab" fra statsministeren, lyder det fra Konservatives formand, Søren Pape Poulsen. Og nogenlunde samme budskab kommer fra Venstre:

“Jeg ved, at det er et forsøg på at sige, at de holder det ude i strakt arm, og det er en anden styrelse, der har besluttet det her. Det er det ikke. Det er statsministeren, der er ansættende myndighed, det er statsministerens beslutning. Hun skal lade være med at tørre ting af på andre, når det går galt,” siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, til DR.

Du kan læse Elisabet Svanes analyse i Politiken lige her og Hans Redders analyse hos TV 2 her

Du kan også læse, hvordan Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring, vurderer sagen her. Og lige her kan du læse en analyse fra Altinget Embedsværks redaktør, der peger på, hvilke konsekvenser sagen kan få for blandt andet tilliden til embedsværket.

Læs også

Det sker i dag:

  • Liberal Alliance holder sommergruppemøde på Egelund Slot ved Fredensborg 25. og 26. august.
  • Folkemødet Political Festival of Europe, der løber fra 25. til 28. august, bliver afholdt i Mariager.
  • 10.00: Minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) er kaldt i åbent samråd om Danmarks indsats for at hjælpe særligt udsatte ukrainske kvinder og børn.
  • 10.00: Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) skal i åbent samråd om regeringens planer om asylbehandling i Rwanda.
  • 10.00: Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skal i åbent samråd om Normstormerne, og hvorvidt hun mener, undervisningsmaterialer i folkeskolen bør være offentligt tilgængelige.
  • 12.30: Erhvervsminister Simon Kollerup holder pressemøde på Kulturmødet Mors, hvor han vil præsentere en række forbrugerrettede initiativer i forhold til de stigende forbrugerpriser.
  • 13.15: Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) skal i åbent samråd om sine bilag fra restaurantbesøg.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Barbara Bertelsen

Departementschef, Statsministeriet, statsrådssekretær
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Christina Krzyrosiak Hansen

Borgmester (S), Holbæk Kommune
ba.soc. (Københavns Uni.)

0:000:00