Dagens overblik: "Nu er det regeringen, der står over for Dansk Folkeparti"

POLITISK OVERBLIK: Liberal Alliance får en hård medfart af mediernes analytikere og lederskribenter efter tilbagetog. Men partiet traf den rette beslutning, mener flere.

"Det politiske nederlag er totalt," skriver Jyllands-Posten i dagens leder om Liberal Alliance, som nu stemmer for finansloven trods trusler om det modsatte.
"Det politiske nederlag er totalt," skriver Jyllands-Posten i dagens leder om Liberal Alliance, som nu stemmer for finansloven trods trusler om det modsatte.Foto: /ritzau/Nanna Navntoft
Kristine Korsgaard

Godmorgen, og velkommen til et nyhedsoverblik, som mest handler om Liberal Alliances beslutning om at stemme for sin egen finanslov.

Tirsdag aften meddelte partileder Anders Samuelsen nemlig på et pressemøde, at han nu er blevet overbevist om, at der er vilje hos både Dansk Folkeparti og resten af regeringen til at lande en skatteaftale i det nye år. Det skriver Altinget og mange flere.

"Mit ønske om en skattereform står højere end frygten for hån, spot og latterliggørelse," sagde Samuelsen.

Dermed ser der ud til at være fundet en foreløbig løsning på den krise, regeringen stod i.

På et efterfølgende pressemøde bakkede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) Samuelsen op og sagde, at det er en fælles prioritet for regeringen "at vi lander en ambitiøs skatteaftale".

Dagens analyser om Samuelsen og Løkke
I Jyllands-Posten siger Marchen Neel Gjertsen, at Liberal Alliance skubber Løkke med ud på vippen. For kompromiset i regeringen blev, at Lars Løkke Rasmussen skulle lange ud efter Dansk Folkeparti. Blandt andet kritiserede Løkke DF for at have sammenkædet skattereformen med asylstramninger.

"Det kan godt blive en dyr omgang for statsministeren, selvom han i første omgang er styret uden om et totalt sammenbrud," siger Marchen Neel Gjertsen.

Hos TV 2 er Anders Langballe spændt på, hvordan Kristian Thulesen Dahl vil reagere på kritikken fra statsministeren:

"Det er helt tydeligt, at han (Løkke, red.) gør sig umage for at tale sin regering sammen. Nu er det regeringen, der står over for Dansk Folkeparti."

Peter Lautrup-Larsen, også fra TV 2, mener, at Løkke i sin tale også sendte en besked til DF om, at regeringen nu vil være mindre villig til udlændingestramninger. Find analysen her.

Julefreden varer kort
Altingets kommentator, Erik Holstein, mener, at Liberal Alliance står afpillet tilbage. Men alternativet var værre.

”Liberal Alliance ville stå tilbage som dem, der havde væltet en borgerlig regering og sagt farvel til både ministerposter og skattelettelser,” lyder analysen. 

Thomas Larsen skriver i Berlingske, at klogskaben i Anders Samuelsens beslutning er ”indlysende”, men at vælgerne formentlig allerede er steget af.

I Politiken vurderer Anders Bæksgaard, at julefreden i blå blok vil vare kort. For når regeringen vender tilbage efter nytår, ligger der stadig store uenigheder om skat og udlændinge foran dem. Der er en ”afmagt, som præger hele regeringen”, skriver han. 

På forsiden af Ekstra Bladet står der Ydmyget hen over Samuelsens hoved, og politisk kommentator Hans Engell taler om et knæfald:

”Anders Samuelsen har lagt sig fladt ned. Det var et af de helt store knæfald i nyere politisk historie, vi var vidne til,” siger han til Ritzau ifølge Ekstra Bladet.

Avisleder: Respekt for Liberal Alliance
Også i dagens ledere er der meninger om Liberal Alliance.

Jyllands-Posten skriver, at "Liberal Alliance er tromlet helt flad".

"Det politiske nederlag er totalt. Afklædningen for åbent tæppe [er] nærmest tåkrummende amatøragtig," står der i lederen i onsdagens avis.

Berlingske er anderledes positiv. Lederskribenten skriver godt nok, at det næsten var "amatøragtigt og dumt at kæmpe så hårdt mod Dansk Folkepartis modvilje". Men ”når latteren er overstået, bør der stå respekt for et parti, der kæmper så hårdt for at fremme sin politik”.

DF stemmer imod forslag om kvoteflygtninge
Og så til et par andre historier. For når et flertal i Folketinget i dag vedtager det meget omtalte lovforslag om de facto at forlænge Danmarks stop for kvoteflygtninge, så stemmer regeringens støtteparti imod.

"Vi stemmer nej. Forslaget er simpelthen for usikkert og for uklart," siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) til Jyllands-Posten.

DF hæfter sig ved, at regeringen har skrevet en "kattelem" ind i lovændringen, som potentielt kan føre til, at Danmark tager imod flere kvoteflygtninge end tidligere.

Haltende start på forhandlinger om ansattes løn
Overenskomstforhandlingerne for ansatte i staten kom svært fra start, skriver Altinget. Processen blev officielt løbet igang ved et sættemøde i Finansministeriet tirsdag.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) lagde ikke skjul på, at der venter vanskelige forhandlinger.

”Jeg forudser også på en række punkter nogle rigtig svære forhandlinger," siger Sophie Løhde.

Forhandlingerne er ikke blevet lettere af, at en sygeplejerske har delt sin lønseddel på sociale medier og nu har startet en trend, hvor flere offentligt ansatte gør det samme. Sygeplejersken får 178 kroner i timen, skriver blandt andre DR.

Det sker i dag
14.00: Anders Samuelsen (LA) mødes med sin udenrigsministerkollega fra Afghanistan, Salahuddin Rabbani.

Folketinget stemmer om fortsat stop for kvoteflygtninge. Det meget omdiskuterede forslag om at forlænge Danmarks stop for kvoteflygtninge forventes at blive vedtaget i dag. 12 andre lovforslag skal også tredjebehandles i Folketinget i dag.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00