Holstein: Samuelsens tilbagetog er det logiske udfald

ANALYSE: Liberal Alliance er blevet ydmyget, men partiet traf den rigtige beslutning, vurderer politisk kommentator Erik Holstein. Meget tyder på, at en skatteaftale kan lande i det nye år.

Anders Samuelsen (LA) spillede hasard og tabte stort.

Det siger Altingets politiske analytiker Erik Holstein, efter at Liberal Alliances formand på et pressemøde tirsdag bekendtgjorde, at partiet vil stemme for finansloven trods trusler om det modsatte.

”Det er selvfølgelig en ydmygelse for Anders Samuelsen, men det er trods alt bedre at rejse sig fra spillebordet, før man har spillet det hele op,” siger Erik Holstein.

Efter små to uger med ultimative krav fra Liberal Alliance om, at der skulle lande en skatteaftale før jul, hvis partiet skulle stemme for finansloven, har Samuelsen nu opgivet kravet.

LA opgav troen på ultimative krav
Det sker efter, at formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl har slået fast, at regeringen og DF ikke kan nå hinanden på både skat og udlændinge før jul. En udlændingeaftale er DF’s krav for at lægge stemmer til skattelettelser.

”Når man stiller ultimative krav, ligger der altid et håb om, at man kan kyse de andre til at bøje af og på den måde presse sin vilje igennem. Men efter Dansk Folkepartis melding om, at det ikke kunne nås inden jul, blev Liberal Alliances tro på, at den strategi ville virke, endeligt begravet,” siger Erik Holstein.

Han mener, at "nogen må have overbevist Anders Samuelsen om", at Dansk Folkeparti reelt er villige til at lande aftaler om både skat og udlændinge.

"For de ultimative krav fra Liberal Alliance har bundet i en mistillid til DF. Man har troet, at DF kun var ude på at spænde ben ved at forhindre en skatteaftale," vurderer analytikeren.

Erik Holstein er ikke overrasket over, at de sidste ugers dramatiske forhandlinger, hvor DF og LA har stået stejlt over for hinanden, ender med Liberal Alliances overgivelse.

”Forløbet har været så bizart, at man ikke på nogen måde kunne sige med sikkerhed, hvor det ville ende. Men det her var trods alt det mest sandsynlige. Det er det logiske udfald,” siger han.

Havde været ulogisk at vælte regeringen
Selv om Liberal Alliance stadig ikke har nogen hundrede procents garanti for at få de ”historisk store skattelettelser”, som partiet har lovet vælgerne, tyder meget på, at parterne kan nå hinanden i begyndelsen af det nye år.

”Når der er mulighed for en stor skattereform, så ville det være ulogisk at vælge i stedet at splitte regeringen og tage et valg. Liberal Alliance ville stå tilbage som dem, der havde væltet en borgerlig regering og sagt farvel til både ministerposter og skattelettelser. Det ville et elendigt udgangspunkt for et folketingsvalg,” lyder analysen.

På tirsdagens pressemøde sagde Anders Samuelsen, at det nu er slut med at sætte deadlines og stille ultimative krav. ”Jeg vil nu vælge den omvendte proces,” sagde partiformanden.

Løkke har lagt pres på Samuelsen
Erik Holstein mener da også, at det er den klare lære efter det tumultariske forløb:

”Anders Samuelsen gjorde jo et fantastisk arbejde som leder af et rebelparti, men han må omsider indse, at der er andre spilleregler som regeringsparti. Man kan ikke slippe af sted med at stille ultimative krav til sit støtteparti. Det må være sidste gang, vi ser det.”

Endelig er der lidt ros til statsministeren, selv om det samlede forløb ikke har været kønt.

”Løkke har lagt et massivt pres på Liberal Alliance. Han er god til at ramme den rette blanding af fleksibilitet og hårdhed, selv når han står i et meget messy forløb og virkelig rodede forhandlinger,” siger Erik Holstein.

Forrige artikel Liberal Alliance stemmer for finanslov uden garanti for skatteaftale Liberal Alliance stemmer for finanslov uden garanti for skatteaftale Næste artikel Julekalender: Susanne Eilersen blev ikke overrasket over Julekalender: Susanne Eilersen blev ikke overrasket over "Borgmester på stoffer"