Liberal Alliance stemmer for finanslov uden garanti for skatteaftale

FINANSLOV: "Mit ønske om en skattereform står højere end frygten for hån, spot og latterliggørelse," siger partiformand Anders Samuelsen (LA) på et pressemøde. Statsministeren: "Nu lader vi julefreden sænke sig".

Når næste års finanslov kommer til afstemning i Folketinget på fredag, trykker medlemmerne af Liberal Alliance på de grønne knapper og stemmer ja.

Det siger Anders Samuelsen (LA) på et pressemøde tirsdag aften.

"Mit ønske om en skattereform står højere end frygten for hån spot og latterliggørelse. Ingen må kunne sige, at Liberal Alliances manglende tålmodighed eller stolthed stod i vejen for en skattereform," siger partiformanden.

Dermed ser der ud til at være fundet en foreløbig løsning på den krise, regeringen stod i.

Havde en forståelse om en aftale inden jul
Liberal Alliance havde truet med ikke at stemme for regeringens egen finanslov, hvis ikke der inden jul lå en aftale om ”historisk store” skattelettelser.

Men Dansk Folkeparti vil ikke lægge stemmer til skattelettelser, før regeringen er gået med i en aftale om udlændingestramninger. Og på udlændingeområdet har DF stillet så høje krav, at parterne ikke kan nå hinanden inden jul.

Anders Samuelsen fortæller, at Liberal Alliance for halvanden uge siden fik "den klare forståelse", at regeringen og Dansk Folkeparti havde en aftale om at lande fire politiske aftaler inden jul: En finanslov, en skattereform, en udlændingeaftale og et forsvarsforlig.

"Den aftale var jeg sikker på ville holde hele vejen. Men den forståelse, der var, eksisterer tydeligvis ikke mere. Det opdagede vi i sidste uge. Derfor er det nu tid til at gøre tingene op," siger han.

Skattelettelser er hele regeringens projekt
Partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) har gjort det klart, at der ikke kommer en udlændingeaftale inden jul.

Derfor har Anders Samuelsen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ifølge Samuelsen "brugt nogle døgn på at finde ud af, hvordan vi kommer videre."

Han erkender, at han stadig ikke har nogen garanti for at få en skatteaftale i det nye år. Men statsministeren har slået fast, at en skattereform er et fælles projekt for regeringspartierne - ikke kun Liberal Alliances projekt.

"Hele regeringen står nu sammen om, at det er en helt afgørende ambition at lave en sådan ambitiøs skattereform. På den baggrund har jeg nu sammen med folketingsgruppen besluttet, at Liberal Alliance stemmer for finansloven," siger Anders Samuelsen.

Løkke: Skattereform er afgørende
På et pressemøde i Statsministeriet umiddelbart efter Samuelsens melding bekræfter Lars Løkke Rasmussen fast, at "det er afgørende for mig og for min regering, at vi lander en ambitiøs skatteaftale."

Statsministeren afviser, at han hidtil har ladet Liberal Alliance stå for alene med kravet om skattelettelser. 

Han afviser også at fortælle, hvad han har sagt til Anders Samuelsen for at overtale ham til at give sig i armlægningen med Dansk Folkepart.

Løkke siger, at han har "lagt timer og atter timer" i at finde en løsning.

"Vi kan lade det hele falde på gulvet, eller vi kan rykke sammen og arbejde videre. Regeringen ønsker og vælger det sidste. Derfor stemmes finansloven igennem på fredag," siger han.

"Nu lader vi julefreden sænke sig."

 

Forrige artikel Forhandlinger for 184.000 statsansatte kommer haltende fra start Forhandlinger for 184.000 statsansatte kommer haltende fra start Næste artikel Holstein: Samuelsens tilbagetog er det logiske udfald Holstein: Samuelsens tilbagetog er det logiske udfald
Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale   

Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale  

LANDSMØDE: Jakob Ellemann forsøgte med sin landsmødetale at favne både Tommy Ahlers-segmentet og det jyske segment. Efter Støjbergs tale peger pilen i retning af, at hun forlader partiet, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.