Dagens overblik: Nyt opholdskrav vil ramme syge, gravide og nybagte forældre

NYHEDSOVERBLIK: Op til 1.400 kan miste deres syge- eller barselsdagpenge som konsekvens af et nyt opholdskrav. Lars Løkke Rasmussen (V) hælder til et ja til dansk deltagelse i bankunionen, mens Mette Frederiksen (S) kræver en folkeafstemning. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) afviser kritik af nyt opholdskrav.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) afviser kritik af nyt opholdskrav.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske nyhedsoverblik.

Vi starter på forsiden af Politiken, der skriver, at et nyt opholdskrav kan koste op mod 1.400 personer deres syge- eller barselsdagpenge.

Det er regeringen og Dansk Folkeparti, som står bag et krav om, at man skal miste retten til dagpenge, hvis man har opholdt sig udenfor Danmark eller et andet EU-land i mere end et år indenfor de seneste otte år.

Ifølge nye tal fra Beskæftigelsesministeriet vil det nye krav betyde, at der hvert år fra 2019 til 2023 er mellem 120 til 360 personer, der ikke længere vil have ret til barsels- eller sygedagpenge. De skal i stedet søge om integrationsydelse, der er markant lavere.

At opholdskravet også rammer syge og nybagte forældre, vækker kritik fra Enhedslisten, SF og Danske A-kasser.

"I forvejen synes vi, at opholdskravet er urimeligt, men det her er en afledt effekt, som man da på ingen måde kan mene er rigtig. Man kan jo ikke engang påstå, at de her mennesker bare kan finde et arbejde, for det kan de per definition ikke," siger Verner Sand Kirk, der er direktør i Danske A-kasser, til Politiken.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) afviser kritikken og henviser til, at der stadig er "et sikkerhedsnet for den enkelte".

Læs mere her.

Løkke åbner for dansk deltagelse i bankunion
Set i lyset af de seneste sager om hvidvask og skatteunddragelse hælder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til, at Danmark skal indtræde i EU's Bankunion.

Det fortalte han ifølge TV 2 søndag til en partilederdebat om EU.

"Der er mere og mere, der tyder på, at det vil være klogt at gå med i Bankunionen. Vi ser flere og flere banditter i habitter, som laver grænseoverskridende økonomisk kriminalitet," sagde Løkke ifølge TV 2 og fortsatte:

"Vi har set hvidvask-skandaler, hvor der ikke er nogen tvivl om, at et stærkere samarbejde mellem de europæiske landes finanstilsyn ville have været det bedste. Der er meget i tiden, der taler for, at det kunne ende med et ja."

Regeringen har nedsat et udvalg, der i januar 2019 udkommer med en rapport, der skal danne grundlag for Danmarks endelige beslutning om deltagelse i Bankunionen.

Bankunionen består af de 19 euro-lande, mens de øvrige EU-lande kan vælge, som de vil tilslutte sig samarbejdet.

Mette Frederiksen kræver folkeafstemning
Lars Løkke Rasmussen mener ikke, at det er nødvendigt med en folkeafstemning om dansk deltagelse i Bankunionen.

Men det er et krav fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Det skriver TV 2.

Løkke henviser til, at Danmark ikke afgiver suverænitet ved at indgå i samarbejdet, og derfor er der ikke behov for en folkeafstemning. Men Mette Frederiksen understreger, at den danske deltagelse stadig er så omfattende, at den danske befolkning skal høres.

"For mig handler det grundlæggende om, at vi ikke er en befolkning, der er helt enige i alt. Der er nogle, der gerne vil være med i EU, men der er også nogle, der er skeptiske. Derfor hælder jeg grundet min politiske intuition til, at det umiddelbart vil være bedst for den demokratiske samtale, at det bliver afgjort med en folkeafstemning," siger Mette Frederiksen ifølge TV 2.

Holstein om nyt målingssnit: Frederiksens strategi virker
Hvis der var folketingsvalg i dag, ville Mette Frederiksen (S) højst sandsynligt overtage nøglerne til Statsministeriet fra Lars Løkke Rasmussen (V).

Det skriver Altinget på baggrund af et nyt kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålinger, som professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen har lavet for mediet.

Det nye snit viser også, at positionerne i dansk politik ikke har rykket sig signifikant gennem de seneste måneder. Og det bør give anledning til glade miner hos Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Mette Frederiksen kan være tilfreds, for Socialdemokratiets strategi lykkes indtil videre fint: Partiets udlændingepolitik er strammet, og det koster nogle stemmer til Radikale, SF og Enhedslisten. Men Socialdemokratiet vinder mindst lige så mange stemmer tilbage fra Dansk Folkeparti og Venstre. Dermed forrykkes flertallet over midten,” siger han.

Læs også

DF vil trække Danmark ud af postaftale
Vi slutter dagens overblik af med en nyhed fra weekenden.

Ifølge DR vil Dansk Folkeparti have Danmark ud af det dansk-svenske postsamarbejde Postnord.

Konkret stiller partiet et krav om, at Danmark senest per 1. januar 2020 opretter et nyt, selvstændigt postvæsen.

"Vi skal indgive en skilsmissebegæring overfor svenskerne, så vi igen får postvæsenet hjem på danske hænder," siger Dansk Folkepartis postordfører, Henrik Brodersen, til DR.

Danmark har siden fusionen af Post Danmark og det svenske Posten AB i 2009 ejet 40 procent af Postnord, mens den svenske stat har haft 60 procent. Og det er med til at give Danmark mindre indflydelse, mens servicen for danskerne er dårligere, mener Dansk Folkeparti. 

Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) indvier IndustriLab, som er et samarbejde mellem lokale virksomheder i Svendborg, Svendborg Kommune og Svendborg Erhvervsskole & Gymnasier.
  • Klokken 10.00: Krogerup Højskole inviterer til paneldebat under temaet 'presset på ungdommen'. Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), Morten Messerschmidt (DF), Astrid Krag (S) og Jacob Mark (SF) er blandt deltagerne.
  • Klokken 10.30: Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) besøger Erhvervsakademi Midtvest, hvor han vil debattere den gode uddannelse med de studerende.
  • Klokken 13.00: Sammen med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) besøger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) Sundhedscenter Kolding.
  • Klokken 16.00: Lars Løkke Rasmussen afslutter dagen i Studenterhus Aarhus, hvor han deltager i debat med uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00