Dagens overblik: Ombytning af stemmesedler giver Sverigedemokraterne et ekstra mandat

NYHEDSOVERBLIK: En fejl ved et valgsted ændrer på det svenske valgresultat. Statsminister Lars Løkke Rasmussen vil give 700 millioner kroner til grønlandsk lufthavnsprojekt. Regeringen vil gøre skoledagen kortere. Få overblik over dagen politiske nyheder.

Foto: Anders Wiklund/TT/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik.

Vi starter i dag udenfor Danmark. Vi skal nemlig se nærmere på den politiske situation hos vores naboer på den anden side af Øresund.

Et valgsted i Sverige er ifølge DR Nyheder kommet til at bytte om på stemmesedlerne til riksdagsvalget og et lokalvalg, og det har fået indflydelse på det endelige valgresultat.

Tidligt mandag morgen lød resultatet oprindeligt på stort set dødt løb mellem den rød-grønne og borgerlige blok, mens Sverigedemokraterne stod udenfor og krævede indflydelse med sine 62 mandater. Men denne ombytning af stemmesedlerne kommer Sverigedemokraterne til gode, der nu får et ekstra mandat.

Mandatet kommer fra det borgerlige parti, Centerpartiet, hvilket betyder, at den rød-grønne blok med sine 144 mandater udbygger sin føring med to mandater ned til de borgerlige, der nu kun har 142.

Selvom Sverigedemokraterne kan glæde sig over yderligere opbakning fra vælgerne, tyder det stadig ikke på, at mandaterne kan veksles om til indflydelse. Partiet inviterede mandag alle partierne til en fremtidssnak, men det blev hurtigt afvist af det største borgerlige parti, Moderaterne, skriver DR Nyheder.

Dermed er det stadig uvist, hvem der ender med at stå i spidsen for Sverige de næste fire år. Men ifølge Altinget Sverige kan det måske ende med at blive en regering på tværs af blokkene. Altinget skriver, at Socialdemokraterne er klar til at række hånden ud til de borgerlige partier.

Læs også

Løkke klar med millioner til Grønland
Trods en politisk krise i Grønland gennemførte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mandag sit besøg i Nuuk, hvor han mødtes med landsstyreformand Kim Kielsen.

Det skriver Altinget.

Mødet handlede om dansk støtte til to lufthavne i Grønland, og efterfølgende underskrev de to ledere en aftale om dansk medfinansiering af lufthavnsprojektet.

Aftalen betyder, at Danmark skal bidrage med 700 millioner kroner til projektet, hvor der samlet budgetteres med et egenkapitalindskud på omkring 2,8 milliarder kroner.

”Jeg er glad for, at formanden for Naalakkersuisut og jeg i dag har indgået en aftale, som bidrager til at virkeliggøre Grønlands vision om at modernisere infrastrukturen med nye lufthavne,” siger statsminister Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

”Alle partier i Folketinget er optaget af, at vi har et stærkt og solidarisk rigsfællesskab, og at Grønland kan udvikle sig. Også når det kommer til at forbedre infrastrukturen og erhvervslivet i Grønland. Det har jeg fået bekræftet i de drøftelser, jeg har haft med relevante partier om lufthavnsprojektet. Jeg ser frem til at invitere Folketingets partier til en nærmere redegørelse om aftalen. Med dagens aftale samler vi kræfterne. Løfter i flok. Og viser, at rigsfællesskabet rummer stor styrke og mange muligheder.”

Den nuværende politiske krise i Grønland startede søndag, hvor partiet Partii Naleraq valgte at trække sig ud af koalitionen bag Kim Kielsen netop i protest mod den aftale, der blev underskrevet mandag. Partiet mener, at aftalen gør Grønland mere afhængig af Danmark.

Bliv klogere på den nuværende politiske situation i Grønland lige her.

Regeringen vil forkorte skoledagen
Tirsdag vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) præsentere et nyt folkeskoleudspil på en skole i Allerød. Politiken kan dog allerede løfte sløret for, at udspillet vil indeholde et forslag om at gøre skoledagen for landets folkeskoleelever kortere.

I dag skal elever fra børnehaveklassen op til og med 3. klasse have mindst 30 timer. Det vil regeringen sænke til 27,8 timer. For eleverne i 4. til 6. klasse skal timetallet sænkes fra 33 til 31,5 timer, men de ældste klasser skal gå fra 35 til 33,5 timer.

Derudover lægger regeringen også op til at erstatte de såkaldte understøttende undervisningstimer med flere fagtimer i dansk og matematik.

Regeringens planer om at ændre på den nuværende skolereform bliver dog mødt med hård kritik fra Skolelederforeningen.

"Vi har helt grundlæggende den holdning, at regeringen skal lade være med at pille ved reformen nu. Og den skal slet ikke gøre det, hvis udspillet ikke hænger på et stort politisk flertal. Regeringen kan komme med noget, der er flertal for, og som der er forskningsmæssig evidens for. Kan den ikke det, skal den holde fingrene væk. Så enkelt er det," siger Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen, til Politiken.

Altinget: uddannelse kan du læse en analyse af det kommende opgør med folkeskolereformen, som regeringens udspil også spiller ind i. Det kræver abonnement at læse med, men du kan få et gratis prøveabonnement her.

Aftale stopper ikke kvotekonger
En bred aftale fra november sidste år skulle egentlig gøre op med de såkaldte kvotefiskeres dominans. Men efter at lovforslaget er kommet i høring advarer flere eksperter og organisationer om, at det formentlig ikke bliver tilfældet.

Det skriver Politiken.

Den politiske aftale indfører skrappere regler for ejerskab af kvoter, øget kontrol og sanktioner, hvilket har til formål at forhindre, at landets fiskekvoter ender i hænderne på få storfiskere. Men her udpeger eksperterne et svagt punkt i de nye regler. Selvom storfiskerne bliver tvunget til at sælge deres kvoter, kan de stadig leje dem.

"En fisker kan stadig leje kvoter år efter år, fordi leje af kvoter ikke er en del af kvotekoncentrationsloftet. Det modvirker lovens intention om at sprede fiskeriet ud på flere hænder. Og man skal ikke undervurdere fiskernes opfindsomhed," siger professor Niels Vestergaard til Politiken.

Det sker i dag

  • Klokken 10.30: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) præsenterer regeringens nye folkeskoleudspil i Allerød.
  • Klokken 13.15: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal i åbent samråd om kontanthjælpsloftet.
  • Klokken 15.00: Den fransk-algeriske forretningsmand Rachid Nekkaz vil i dag stå foran Christiansborg og klar til at betale bøder for overtrædelse af tildækningsforbuddet.
  • Dansk Eksport Dag løber af stablen i Odense. Arrangementet er arrangeret af Udenrigsministeriets Trade Council og har i år fokus på digitalisering, automatisering og Industri 4.0.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00