Løkke: Danmark skal være medejer af grønlandske lufthavne

STØTTE: Med en kombination af direkte indskud, lån og en lånegaranti for i alt 1,6 milliarder kroner, vil Lars Løkke Rasmussen hjælpe Grønlands milliarddyre lufthavnsprojekter et stort stykke nærmere realisering.

Lars Løkke Rasmussen (t.v) og Kim Kielsen (t.h.) underskriver aftalen om dansk medfinansiering af lufthavnsprojekterne.
Lars Løkke Rasmussen (t.v) og Kim Kielsen (t.h.) underskriver aftalen om dansk medfinansiering af lufthavnsprojekterne.Foto: Morten Okkels
Andreas Krog

Den danske stat kommer til at blive medejer af to grønlandske lufthavne. I hvert fald hvis det står til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der mandag var på lynvisit i Grønlands hovedstad, Nuuk. Her underskrev han og landsstyreformand Kim Kielsen en aftale om dansk medfinansiering af Grønlands planer om at udvide lufthavnene i Nuuk og Ilulissat.

Løkke ønsker, at staten skal skyde 700 millioner kroner ind i det grønlandske lufthavnsprojekt, hvor der tilsammen budgetteres med et egenkapitalindskud på omkring 2,8 milliarder kroner. Herudover søges der en låneramme i Den Nordiske Investeringsbank på 450 millioner kroner, som den danske stat stiller garanti for. Og endelig yder staten lån på op til 450 millioner kroner, begge ligeledes til anlæg af de nye lufthavne i Nuuk og Ilulissat.

”Jeg er glad for, at formanden for Naalakkersuisut og jeg i dag har indgået en aftale, som bidrager til at virkeliggøre Grønlands vision om at modernisere infrastrukturen med nye lufthavne,” siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og fortsætter:

0:000:00