Svenske socialdemokrater rækker hånden ud til de borgerlige

FORHANDLING: De svenske socialdemokrater er klar til at danne en regering på tværs af blokkene – også selvom den rød-grønne blok bliver størst efter fintællingen af stemmer.

Af Josefin Lingström
Journalist, Altinget.se

Mandag formiddag holdt Socialdemokraterne i Sverige møde i Forretningsudvalget. Den socialdemokratiske gruppeleder i Riksdagen, Anders Ygeman, og justits- og indenrigsminister Morgan Johansson holdt derefter pressemøde.

Duoen understregede, at de nu er åbne for at forhandle med alle partier i den borgerlige blok bortset fra Sverigesdemokraterne.

”Det er tid til at bryde med lang tids skadelig blokpolitik. Jeg håber, at de partier, som har stået op for anstændighed under dette valg, også vil være med til at bidrage til at danne en anstændig regering og begrave blokpolitikken,” sagde Ygeman på pressemødet.

Imod borgerligt udspil
Johansson kommenterede også den borgerlige alliances udspil fra i går om, at den svenske statsminister Stefan Löfven (S) bør træde tilbage, da det er usikkert, hvilken blok der bliver størst. Det vides først efter fintællingen af stemmer.

Minister Johansson henviste til den ti år gamle grundlagsudredning, hvor man blev enige om en statsministerafstemning i stedet for automatisk statsministerafgang umiddelbart efter valgresultatet.

Socialdemokraterne var imod en automatisk afgang og er det stadig i dag.

”Vi modsatte os det, fordi vi i andre lande har set, at det sandsynligvis vil ende i situationer med lange perioder uden en fungerende regering. Og det ville vi ikke udsætte Sverige for,” sagde Johansson.

Vil have en midterregering
Socialdemokraterne vil nu være ydmyge og søge en regering, der udgår fra midten, også selvom den rødgrønne blok bliver større. Men med hvem og hvordan de søger kontakt, holdt S-politikerne for sig selv.

”Der er store forskelle mellem vores partier. Men hvad, som forener over blokskel, er, at der under dette valg er blevet stået op for anstændighed og demokrati,” sagde Ygeman på pressemødet.

Uanset regeringskonstellationen forventer Socialdemokraterne, at statsministerkandidaten kommer fra det største parti i koalitionen. Af både praktiske og politiske grunde.

Denne artikel er fra Altinget.se, hvor du kan læse meget mere om det svenske valg. Blandt andet om Moderaterne, der holder fast i, at statsminister Löfven skal gå af

Forrige artikel Sådan bliver efterspillet oven på svensk valggyser Sådan bliver efterspillet oven på svensk valggyser Næste artikel Josephine Fock forlader Folketinget Josephine Fock forlader Folketinget