Dagens overblik: SF vil lukke svingdøren for politikere og embedsmænd

Tilliden til det politiske system skal genetableres, og derfor er der brug for et nationalt kompromis om mere åbenhed i regeringen, embedsværket og Folketinget, mener SF. Her er dagens nyhedsoverblik.

"Der er brug for at genstarte tilliden til det politiske system," siger Pia Olsen Dyhr til Information.
"Der er brug for at genstarte tilliden til det politiske system," siger Pia Olsen Dyhr til Information.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Godmorgen og velkommen til ugen, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) efter alt at dømme udskriver valg til Folketinget.

Derfor skal vi blandt andet forbi to valgudspil fra henholdsvis SF og Dansk Folkeparti.

Men også et bud på, hvornår og hvordan Mette Frederiksen trykker på den metaforiske valgknap.

SF vil lukke svingdøren

Vi starter med SF og formand Pia Olsen Dyhr.

Hun mener, det er tide at indgå et "nationalt kompromis om større åbenhed i regeringen, i embedsværket og i Folketinget."

Det siger hun i et stort interview med Information.

"Der er brug for at genstarte tilliden til det politiske system, og derfor kommer vi med en række forslag, som forhåbentligt kan vinde opbakning fra en bred kreds af partier og derigennem få levedygtighed i længere tid," siger hun til avisen.

Konkret foreslår SF en karensperiode for toppolitikere og embedsmænd, der skifter job samt en revision af offentlighedsloven. Det skal skabe mere åbenhed i centraladministrationens arbejde.

Udspillet kommer som et svar på en række kriser i forholdet mellem politikere og embedsværk, herunder rigsretssagen mod Inger Støjberg, aflivningen af mink og senest sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste.

DF satser på de ældre

Vi fortsætter med dagens andet partileder-interview. Denne gang i Avisen Danmark, der har talt med DF’s frontmand, Morten Messerschmidt.

I artiklen kommer han med et bud på, hvordan man kan og bør skaffe flere hænder til det danske arbejdsmarked. Kort fortalt skal Christiansborg vende blikket mod de ældre, foreslår han.

Ifølge Messerschmidt bør Folketinget lave en regel, der sikrer, at arbejdsgivere kun skal kun have lov til at ansætte udenlandsk arbejdskraft, hvis de kan godtgøre, at de har gjort et ærligt forsøg på at hyre en dansk senior.

Og så skal borgere, der gerne vil arbejde i stedet for at gå på folkepension, have en kraftigt forhøjet præmie.

"I stedet for at fokusere på, hvordan man får udenlandsk arbejdskraft ind i Danmark, vil vi hellere se på, hvordan vi kan frigøre nogle ressourcer på arbejdsmarkedet. Her er spørgsmålet om aldersdiskrimination i den grad blevet forsømt," siger Morten Messerschmidt til Avisen Danmark.

Mette eller kaos?

Vi slutter dagens overblik med en politisk analyse fra Berlingskes Bent Winther.

I analysen skriver han – som de fleste ser ud til at være enige om – at der bliver udskrevet valg i denne uge. Selv peger han på onsdag som den oplagte dag.

Det er dagen efter Mette Frederiksens åbningstale, der skal sætte rammen om valgkampen.

"Hendes åbningstale til Folketinget i morgen bliver formentlig dyster. Det spørgsmål, som vælgerne ifølge S-strategerne gerne skulle stille sig i løbet af valgkampen, er, hvem vil de helst have som kaptajn, på broen ude i det stormfyldte hav? Frederiksen, Ellemann eller Pape? I Socialdemokratiet er man sikker på, at det spørgsmål vil falde ud til Mette Frederiksens fordel og tippe de nødvendige vælgere over i rød blok," skriver han i Berlingske.

I hans øjne er der derfor lagt op til en socialdemokratisk kampagne med overskriften "Mette eller kaos?".

Hvis du ikke kan få nok af artikler med Mette Frederiksen i hovedrollen, kan du læse denne grundige baggrundsartikel om, hvordan og hvorfor statsministeren har ændret det danske embedsværk.

Altinget har blandt andet talt med anonyme embedsmænd, der fortæller om, hvordan regeringens centralisering af magten i Statsministeriet har tendens til at skabe problemer.

"Selv om et initiativ var klar til at blive udmøntet, så sandede det nogle gange til, fordi man ventede på Statsministeriet, og det var til tider problematisk, fordi man på den måde ikke fik håndteret reelle problemer, som der sad folk ude i virkeligheden og søgte svar på," fortæller en tidligere departementschef til Altinget.

Det sker i dag

  • Sundhedsudvalget har i dag sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) i samråd om de positive sundhedsmæssige og integrationsmæssige effekter af tolkegebyret. Det er klokken 11.15 på Christiansborg.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00