Dagens overblik: Smittekurven knækker og udskældt nævn vil nedsætte mediekommission
NYHEDSOVERBLIK: Regeringen forlænger flyforbud til Storbritannien, men smittekurven knækker, vurderer SSI. BNP-væksten overrasker og et nyt 'genstartsteam' skal genoplive kulturlivet. Altinget giver dig et overblik over dagens politiske nyheder.
Martin Mauricio
ForsideredaktørVelkommen til overblikket over de vigtigste politiske nyheder her på lillejuleaftensdag. Vi begynder ved corona-situationen, som fortsat udvikler sig fra dag til dag.
Statens Serum Institut (SSI) kan i dag meddele, at smittekurven er knækket, og kontakttallet er faldet fra 1,2 til 0,9. Det udtaler direktør Henrik Ullum til TV 2.
Ifølge ham hænger faldet i smitten sammen med de restriktioner, som regeringen indførte 7. december i 38 kommuner. Her besluttede regeringen lukke ned for blandt andet restauranter, barer, kulturliv samt idræt- og foreningsliv.
Samtidig er de første vacciner mod covid-19 ved at blive transporteret fra Belgien til Danmark og de øvrige EU-lande.
Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (S) har indkaldt til pressemøde klokken 14.00. Her vil ministeren sammen med Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og Lægemiddelstyrelsen præsentere udrulningsplanen for de første vacciner. Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.*
Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, forventer at se en hurtig effekt, når først vaccinationerne er sat påbegyndt. Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.
Helt konkret vurderer Søren Brostrøm, at Danmark vil se en knækket sygdomskurve hos de ældre borgere og færre udbrud på eksempelvis plejehjem i slutningen af januar eller starten af februar.
Sundhedsstyrelsen kunne i går præsentere sin foreløbige vaccineplan. Særligt sårbare personer og frontpersonalet i sundhedssektoren står først i kø til at få første og andet stik af den ny vaccine.
SSI følger ny mutation og flyforbud forlænges
Samtidig meddeler Statens Serum Institut, at man følger den særligt smitsomme mutation af corona-virus i Storbritannien tæt. Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.
Afdelingschef Tyra Grove Krause understreger imidlertid, at der endnu ikke er grund til bekymring. Der mangler fortsat dokumentation for, at den pågældende virusmutation kan undvige vaccine-antistoffer, forklarer hun.
Alligevel har den danske regering besluttet at forlænge det flyveforbud, der lukker for adgang til det danske luftrum for flyvninger fra Storbritannien.
Flyveforbuddet forlænges nu frem til 24. december klokken 24.00.
"Lige nu er der stor usikkerhed om den nye mutation, og om hvorvidt rejsende fra England her i julen vil overholde en anbefaling om ti dages selvisolation. På den baggrund er det sundhedsmyndighedernes anbefaling, at vi fastholder et flyveforbud," udtaler transportminister Benny Engelbrecht (S) i en pressemeddelelse.
Dansk vækst i fremgang
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at dansk økonomi klarede sig bedre end forventet i tredje kvartal af 2020.
Den danske BNP-vækst lød her på 5,2 procent, og det er en opjustering fra 4,9 procent i den seneste opgørelse. Det viser en revideret opgørelse fra Danmarks Statistik, skriver Ritzau ifølge DR.
Fremgangen skal imidlertid læses ind i det samlede økonomiske billede for 2020, som står til at blive det værste år for dansk økonomi siden finanskrisen i 2009. BNP er i årets første tre kvartaler faldet dramatisk med 3,9 procent.
Radio- og tv-nævnet vil have ny mediekommission
Og nu bevæger vi os væk fra corona-smitten og videre til andre politiske emner.
Vi begynder ved det afgående og stærkt udskældte Radio- og tv-nævn, der i Politiken opfordrer regeringen og kulturminister Joy Mogensen (S) til at nedsætte en ny mediekommission.
Den skal give et "hovedeftersyn" af den offentlige regulering af og støtte til medieområdet, som i øjeblikket ifølge nævnet er "dysfunktionel".
Joy Mogensen skriver i et skriftligt svar til dagbladet, at hun er åben over for at drøfte problemstillingerne.
Genstartsteam skal genoplive kulturlivet
Og vi bliver ved Kulturministeriet, for kulturminister Joy Mogensen oplyser, at et nyt 'genstartsteam' skal vise vejen for et aktivt kultur- og idrætsliv efter corona-restriktionerne.
"Det er vigtigt for os alle, at vi fortsat kan få de dejlige oplevelser og tage del i de vigtige fællesskaber, som kultur- og idrætslivet giver os. Genstartsteamet skal tænke nyt og finde veje til, hvordan vi på en tryg måde kan samles, mens vi holder afstand og overholder retningslinjerne og reglerne for, hvor mange vi må være," udtaler Joy Mogensen i en pressemeddelelse.
DBU-direktør Jacob Jensen er udpeget til formandsposten for teamet, mens administrerende direktør for Roskilde Festival-gruppen, Signe Lopdrup, er udnævnt til næstformand.
Trepartsaftale skal styrke arbejdsmiljø
Regeringen og arbejdsmarkedets parter kunne i går meddele, at man er enige om en ny trepartsaftale, der sætter nye mål for arbejdsmiljøet. Det er den 14. trepartsaftale i 2020.
Aftalen indeholder fire nye nationale mål for arbejdsmiljøindsatsen, der skal forebygge arbejdsulykke, sikre et sundt arbejde med kemiske stoffer, modvirke væsentlige fysiske belastninger og understøtte et sundt psykisk arbejdsmiljø. Målene gælder frem til 2030.
Trepartsaftalen skal nu omsættes til egentlige måltal inden for udvalgte brancher.
"Jeg tror på, at vi ved at flytte målene så tæt på de enkelte brancher gør dem lettere for både virksomhederne og deres medarbejdere at forholde sig til og tage ansvar for," udtaler beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse.
*Opdateret onsdag 23. december 2020 klokken 12.50 med nyhed om nyt pressemøde.