Corona-indlæggelser presser hovedstaden: Flere medarbejdere må droppe juleferien, og patienter risikerer at skulle flyttes

CORONA: Region Hovedstaden hæver antallet af sengepladser med 200 og indkalder ekstra personale efter stigende antal coronaindlæggelser. Derudover kan det blive nødvendigt at flytte patienter til Syddanmark.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Det stigende antal indlagte patienter med covid-19 på hovedstadens hospitaler har ”sprængt” beredskabsplanen.

Derfor skal kapaciteten nu hurtigt udvides med flere sengepladser, og derudover kan det meget vel blive nødvendigt at flytte et antal patienter til hospitaler i eksempelvis Region Syddanmark, som ikke oplever samme pres.

Sådan lød det på et pressemøde tirsdag, hvor regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) gjorde status over situationen.

Her fortalte hun blandt andet, at flere sundhedsmedarbejdere i regionen allerede er blevet prikket på skulderen og er blevet bedt om at træde til, selvom de havde planlagt juleferie.

Mange medarbejdere har allerede meldt sig frivilligt. Men der er stadig akut mangel på hænder, understregede hun:

”Derfor har vi også måttet indkalde medarbejdere, selvom de skulle have haft fri. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt,” sagde Sophie Hæstorp Andersen.

På pressemødet deltog også lægefaglig koncerndirektør Dorthe Crüger og vicedirektør og leder af task force for isolationspatienter Kristian Antonsen.

Og her blev det slået fast, at hospitalerne nærmer sig den berygtede ”røde kurve”, hvis ikke der hurtigt skrides ind.

200 flere sengepladser
De seneste dage er antallet af indlagte coronapatienter dagligt steget med 20-40, og mandag lød det samlede indlægstal i regionen på 389, hvilket er det højeste nogensinde under pandemien. Siden er antallet dog dalet en smule, tilføjede Kristian Antonson.

”Men under alle omstændigheder er det for tidligt at konstatere, at kurven er knækket,” understregede han. 

Hen over julen og nytåret øger regionen derfor antallet af sengepladser med 200. Dermed vil der i alt være 560 pladser til coronapatienter, og der tages samtidig forberedende skridt til yderligere eskalering af smitte.

Der er daglig dialog mellem hospitalerne i Region Hovedstaden om fordelingen af patienter, og det betyder, at man som patient ikke nødvendigvis kan regne med at blive indlagt på det nærmeste hospital.

”Alle hospitaler skal i videst muligt omfang trække i samme takt og løse opgaverne fælles, så enkelte hospitaler ikke efterlades tilbage med særligt vanskelige omstændigheder,” sagde Kristian Antonson og tilføjede:

”Som patient kan man derfor ikke nødvendigvis være sikker på, at man bliver vurderet og behandlet på det nærmeste hospital. Det beklager vi naturligvis, men det er en nødvendig prioritering i en vanskelig situation.”

Ruster sig til worst case scenario
Det er ikke en nem øvelse at hæve kapaciteten. Men på pressemødet blev der løftet lidt af sløret for, hvordan det løses:

”I nogle tilfælde kan der konverteres sengepladser eller afsnit, som normalt er beregnet til anden aktivitet som eksempelvis kirurgi. I andre tilfælde kan der skabes yderligere sengepladser i eksisterende afsnit, og endelig kan man konvertere allerede eksisterende pladser til egentlig covid-behandling,” sagde Kristian Antonson og uddybede:

”Samlet set står vi over for en stor opgave. Vi forventer et stigende antal indlæggelser over de kommende uger. Vi håber, at kurven snart bøjer lidt af, men det har vi ingen garanti for.  Derfor ruster vi os nu bedst muligt til et worst case scenario, hvor vi fortsat har 20-40 ekstra coronapatienter dagligt.”

Kigger mod Syddanmark
Det generelt høje smittetal over hele Sjælland betyder, at Region Hovedstaden er ved at forberede sig på at flytte patienter tværs over landet til andre regioner, som ikke oplever samme pres på hospitalerne.

”Vi kigger over på Region Syddanmark, som indtil videre ikke er så hårdt ramt, som vi er. Vi kan få behov for hjælp til nogle af de patienter, der skulle have været opereret hen over julen og nytåret. Vi kan blive nødt til at finde et hospital i Syddanmark, som kan tage dem, så de kan få behandling til tiden,” sagde lægefaglig koncerndirektør Dorthe Crüger. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Dorthe Gylling Crüger

Fhv. koncerndirektør, Region Hovedstaden
cand.med. (Aarhus Uni. 1992), ph.d. (Aarhus Uni.)

0:000:00