Dagens overblik: Stort flertal stemmer for ændringer af EU-aftalen

NYHEDSOVERBLIK: Kinas ambassadør advarer mod USA's påvirkning af Kinas og Danmarks forhold, forhandlinger om ny delejobordning er gået i stå, og it-nedbrud spænder ben for indsamlingen af vælgererklæringer. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Kommissionsformand Ursula von der Leyen deltog i går et plenarmøde, hvor et flertal i Europa-Parlamentet stemte for at ville ændre den nye og historiske EU-aftale.
Kommissionsformand Ursula von der Leyen deltog i går et plenarmøde, hvor et flertal i Europa-Parlamentet stemte for at ville ændre den nye og historiske EU-aftale.Foto: Francois Walschaerts/Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka SkjødtKarl Emil Frost

Velkommen til fredagens politiske overblik.

Et stort flertal i Europa-Parlamentet stemte i går for en resolution, der kræver flere "korrektioner" af EU-aftalen, som EU's stats- og regeringsledere tirsdag indgik. Det skriver Information.

Lederne blev enige om at afsætte 13.580 milliarder kroner, som er det største beløb i EU's historie. 8.000 milliarder kroner skal gå til at finansiere syvårsbudgettet for 2021 til 2027, og 5.580 milliarder kroner skal tilføres genopretningsfonden, som skal bringe landene ud af den økonomiske krise efter coronaepidemien.

Parlamentet rejste i går indvendinger imod at skære ned på EU-programmer om sundhed, uddannelse, forskning og innovation, som er blevet en del af aftalen, og parlamentet påtalte, at aftalen ikke forstærker redskaberne til at gøre EU-tilskud til enkeltlande betinget af, at de retter ind efter retsstatsprincipper og "europæiske værdier".

Parlamentets skal godkende aftalen, før den kan træde i kraft. "Kravene" i resolutionen kan derfor få den ultimative konsekvens, "at stats- og regeringslederne skal tilbage til tegnebrættet," siger europaparlamentariker Niels Fuglsang (S) til Information.

Forsvarschef advarer mod ekstremisme i egne rækker
Forsvarschefen, Bjørn Bisserup, advarer mod ekstremisme blandt danske soldater, efter at det tyske forsvar har afsløret højreekstremister og islamister i egne rækker. Det skriver Altinget.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har ikke kendskab til konkrete tilfælde og siger, at advarslen er et forsøg på "at forebygge det samme, som vi ser, at eksempelvis det tyske forsvar har været ude og problematisere".

"Forsvaret er et spejl på det danske samfund, og derfor er der en risiko for, at der kunne være nogle, der udviklede ekstremistiske tendenser," siger hun i et interview i Altinget.

Kinas ambassadør: USA påvirker Kinas og Danmarks forhold
USA forsøger at så splid i forholdet mellem Kina og Danmark. Det skriver Kinas ambassadør, Feng Tie, i et debatindlæg i Politiken.

"Her er det af stor betydning, at Danmark husker, at Kina aldrig har udgjort en trussel mod Danmark eller mod Danmarks interesser. Kina blander sig heller ikke i Danmarks interne anliggender og forsøger ikke at fortælle den danske regering, hvordan det politiske og økonomisk system skal være i Danmark. Vores forskelligheder bør ikke forhindre vores relationer, og Danmarks relationer med USA bør heller ikke være på bekostning af Danmarks relationer til Kina," skriver ambassadøren.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, besøgte onsdag Danmark, hvor han mødte statsminister Mette Frederiksen (S) på Marienborg og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i Eigtveds Pakhus, hvor de blandt andet drøftede Kina og Hong Kong.

It-nedbrud spænder ben for indsamling af vælgererklæringer
Hjemmesiden vælgererklæring.dk brød mellem onsdag og torsdag ned i mere end et døgn og satte ifølge professor ved IT Universitetet Carsten Schürmann demokratiet på pause. Det skriver DR.

Kristendemokraterne og Veganerpartiet, som med henholdsvis 18.487 og 17.613 registrerede vælgererklæringer er tættest på at have samlet 20.182 vælgererklæringer ind, kritiserer nedbruddet.

Kristendemokraterne får i gennemsnit omkring 100 erklæringer om dagen og vil have samlet nok vælgererklæringer ind til starten af august. Tidshorisonsten er afgørende, fordi et nyt og striksere indsamlingssystem træder i kraft i september. 

Forhandlinger om ny delejobordning er gået i stå
Regeringen vil med ny delejobordning undgå massefyringer, når lønkompensationenen fra staten udløber 29. august. Men forhandlingerne mellem partierne har ikke fundet sted i ugevis og er gået i bagløs. Det vurderer flere fagforbund i Politiken.

"Jeg tror, det bliver rigtig svært at lande en aftale, og jeg tvivler på, at det lykkes," siger Torben Poulsen, hovedkasserer i fagforbundet Dansk Metal og leder af forbundets A-kasse.

Finansminister Nicolai Wammen (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) henviser til beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S). Han oplyser, at regeringen vil genindkalde til forhandlinger i august, og at regeringen tror på, at "en ny ordning for arbejdsfordeling kan redde mange ansatte fra fyringer".

Advokater: Dna har haft for stor betydning i straffesager
Dna er som bevismateriale blevet tillagt for stor betydning i straffesager. Det mener forsvarsadvokater i Jyllands-Posten, efter at Rigspolitiet torsdag meddelte at have identificeret i alt 8.450 straffesager, som skal granskes, fordi politiet har mistanke om mulige fejl med dna-beviser.

Kristian Mølgaard, advokat og partner i Boelskifte Advokater og formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, har fornemmet, at dna-systemerne kunne være mangelfulde. Han nævner, at en håndværker blev idømt 60 dages fængsel for et indbrud. Op til dommen indgik dna som bevismateriale, men efterfølgende afslørede en grundigere søgning, at dna-beviset ikke pegede mere på håndværkere end en anden tilfældig, fortæller Kristian Mølgaard.

"Hele sagen er naturligvis bekymrende, men det er også et signal om, at man ikke skal tillægge dna-beviset en så stærk faktuel værdi, som man har været tilbøjelig til," siger han til Jyllands-Posten.

Alle ikke-nødvendige rejser til Bulgarien frarådes
Udenrigsministeriet har opdateret rejsevejledningerne og fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til Bulgarien. 

"Udenrigsministeriet fraråder således alle ikke-nødvendige rejser (orange) til Bulgarien, Luxembourg, Portugal og Sverige på grund af smittetallene," skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Ministeriet har også opdateretrejsevejledningen for Sverige. Danskerne fik i sidste mulighed for at rejse til regionerne Blekinge, Halland, Kalmar, Kronoberg, Skåne, Värmland og Västerbotten, og nu får de også mulighed for at rejse til regionerne Jämtlad Härjedalen, Sörmland, Uppsala, Örebro og Östergötland.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjørn Bisserup

Public affairs-rådgiver, Rud Pedersen, fhv. forsvarschef
videregående officersuddannelse (Hærens Officersskole 1988), generalstabskursus (Forsvarsakademiet 1995)

Carsten Schürmann

Professor, IT-Universitetet, leder, Center for Information Security and Trust
datalogi, PhD (CMU)

Feng Tie

Folkerepublikken Kinas ambassadør til Danmark

0:000:00