Dagens overblik: Tesfaye vil hastevurdere syriske opholdstilladelser
NYHEDOVERBLIK: Mattias Tesfaye (S) vil fremskynde sagsbehandling af syriske flygtninges opholdstilladelser, og direktøren for seruminstituttet fratræder sin stilling. Få overblik over dagens politiske nyheder.
Simon Engell Kjøller
Debatredaktør og studenteransvarligGodmorgen og velkommen til mandagens politiske overblik.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har besluttet, at genvurdere omkring 900 sager om opholdstilladelser til flygtninge fra Damaskus kan inddrages.
Det drejer sig om personer, der har fået beskyttelse grundet de generelle forhold i Syrien. De sager skal nu vurderes igen, da ministeren mener, at forholdene i området er forbedret.
”Sidste år vendte næsten 100.000 flygtninge hjem til Syrien fra nærområderne. Deres landsmænd, der har fået beskyttelse i Europa, skal selvfølgelig også rejse hjem, når forholdene i Syrien tillader det,” siger Mattias Tesfaye i en pressemeddelelse.
Udenrigsordfører for Enhedslisten Eva Flyvholm er ikke just begejstret for ministerens beslutning.
”Selv om bomberne ikke falder så tæt over Damaskus, kører Assads tortur-fængsler stadig på højtryk, så hvorfor skal det haste med at få sendt mennesker ned til det? Tør du tage ansvaret for deres liv Mattias Tesfaye?” skriver hun på Twitter.
Det forventes, at Udlændingestyrelsen kan afgøre størstedelen af sagerne i løbet af 2020.
Direktør på Statens Serum Institut fratræder sin stilling
Mads Melbye, administrerende direktør i Statens Serum Institut (SSI), fratræder sin stilling. Det skriver Altinget.
Direktøren har det sidste halve år været fritaget for tjeneste grundet mistanke om fejl og uregelmæssigheder, og Kammeradvokaten har anbefalet, at der indledes en tjenestemandssag mod Mads Melbye.
”Uanset udfaldet af en eventuel tjenestemandssag, hvor Sundhedsministeren udpeger forhørsdommeren, er tilliden mellem mig og ministeriet ikke til stede, og på den baggrund finder jeg det rigtigst, at jeg nu fratræder,” udtaler Mads Melbye i en pressemeddelelse.
I december 2019 bad Sundhedsministeriet Kammeradvokaten foretage en undersøgelse af flere forhold på SSI. Mads Melbye blev i den forbindelse sendt hjem, og vicedirektøren bliver indsat som fungerende direktør.
Læs mere om sagen på Altinget Forskning eller hør podcast med Altingets forskningsredaktør, Chris Lehmann, her.
Danskere på lønkompensation dykker
Antallet af danskere på lønkompensation er dykket fra 230.000 til 25.000 på få uger. Det skriver Børsen.
Over 200.000 danskere har været sendt hjem med lønkompensation i løbet af coronakrisen. Men fredag udsendte Danmarks Statistik en ny opgørelse på baggrund af tal fra Erhvervsstyrelsen, og her fremgår det, at der i uge 25 kun var 24.600 danskere på lønkompensation.
“Tallene tyder på, at langt de fleste mennesker, der har været lønkompenserede, simpelthen er kommet tilbage i arbejde i takt med genåbningen, og det er selvfølgelig rigtig positivt,” siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, til Børsen.
Men tallet er misvisende, lyder det fra Dansk Industri.
“Det er ikke realistisk, at tallet skulle falde så voldsomt på så kort tid. Virksomhederne skal ind at søge igen, for de kan ikke bare køre videre med den ansøgning, de har liggende fra den første runde. Derfor er der en forsinkelse,” siger Steen Nielsen, vicedirektør i Dansk Industri, til avisen.
SF og DF kritiserer mulighed for indrejse uden negativ coronatest
Udlændinge fra lande uden for EU kan undgå kravet om at medbringe en coronatest ved indrejse i Danmark, skriver Jyllands-Posten.
Det kan de ved at underskrive en erklæring, hvis de ikke har haft mulighed for at fremvise en negativ coronatest før indrejse og har et anerkendelsesværdigt formål.
Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup mener der straks bør strammes op fra myndighedernes side.
”Jeg frygter, at det betyder, at alle og enhver med et anerkendelsesværdigt formål reelt kan flyve til Danmark fra lande, der er hårdt ramt af Covid-19, uden at politi og myndigheder reagerer,” siger han.
Kirsten Normann Andersen, sundhedsordfører for SF, mener, "at erklæringen ikke giver nogen mening".
Det sker i dag
- EU's landbrugs- og fiskeriministre mødes på videokonference. Ministrene skal drøfte Kommissionens nylige meddelelse om bæredygtigt fiskeri og status for visse lovgivningsforslag på politikområderne landbrug og fiskeri.
- Forhandlinger mellem EU og Storbritannien om en handelsaftale fortsætter i Bruxelles for at blive enige om en post-brexit-handelsaftale. Der er planlagt møder hele ugen.
- 1.593 danske medarbejdere i SAS bliver i dag fyret som følge af coronakrisen. Der er i alt varslet fyringer af 5.000 medarbejdere i SAS, hvilket svarer til knap hver anden af selskabets ansatte.