Dagens overblik: SSI-deling af coronadata får først nu lovgrundlag på plads, og i Skotland fylder uafhængighed på valgdagen
Deling af SSI's sundhedsdata fra coronasmittede danskere blev stoppet i marts, men har nu fået lovgrundlag. Ønsket om uafhængighed står højt hos flere af Skotlands politikere forud for dagens valg. Danmark skal kunne sende uledsagede børn under 18 år til asyllejre i udlandet. Få morgenoverblikket.
Caroline Tranberg
PodcastredaktørGodmorgen og velkommen til dit politiske overblik på endnu en genåbningsdag.
Torsdag fortsætter genåbningen af Danmark med åbning af konferencer, spillesteder, teatre, og biografer for brugere med et coronapas. Det gælder også fitnesscentre og indendørs idræt, som det blev vedtaget i en aftale natten til tirsdag.
Forsamlingsloftet hæves også, så det nu er muligt at samles 25 personer indendørs og 75 udendørs, og så kan grundskoler i hele landet nu åbne. Få hele overblikket over, hvad der åbner, lige her:
Torsdag er der også nyt om økonomien under corona, når regeringen præsenterer en ny sommer- og hjælpepakke på et pressemøde i finansministeriet. Det sker klokken 12.30.
Coronadata delt i månedsvis – først nu er lovgrundlaget på plads
Statens Serum Institut (SSI) delte sundhedsdata fra coronasmittede danskere med en international database i flere måneder, før det blev stoppet i marts. Først tirsdag kom lovgrundlaget på plads, skriver Jyllands-Posten på forsiden af dagens avis.
Det var efter råd fra Kammeradvokaten og Datatilsynet, at SSI stoppede for overførslen af data til den internationale influenzadatabase. De vurderede, at data kunne føres tilbage til enkeltpersoner, og derfor være i strid med europæiske regler om databeskyttelse.
Jyllands-Posten skriver, at ingen cpr-numre er blevet delt, men at SSI i syv tilfælde har delt oplysninger om patienters køn, alder, region og smittested. Ifølge to eksperter i persondataret, som avisen har talt med, er eksemplerne problematiske, fordi de er personhenførbare.
Sagen kommer, efter Datatilsynet i sidste uge kritiserede SSI’s håndtering af persondata i forbindelse med beregninger af genåbning.
Parlamentsvalg i Skotland
Ønsket om uafhængighed fra Storbritannien står højt på flere af Skotlands politikeres dagsorden, når de skotske vælgere går i stemmeboksen torsdag. Det skriver Berlingske via Ritzau.
I 2014 sagde 55 procent af befolkningen ellers nej til at løsrive sig fra det 300 år gamle forhold til Storbritannien.
Men ifølge den nuværende førsteminister Nicola Sturgeon fra det skotske nationalparti har Brexit ændret forholdene radikalt, og derfor går hun efter at få en ny folkeafstemning om uafhængighed.
Uledsagede mindreårige skal også sendes til asyllejre i udlandet
Flere organisationer har advaret mod det, men alligevel holder udlændingeministeriet fast i, at Danmark skal kunne sende uledsagede børn under 18 år til asyllejre i udlandet. Det skriver Altinget Udvikling.
Nikolas Feith Tan forsker i international flygtningeret ved Instititut for menneskerettigheder, og tvivler på, det kan lade sig gøre uden at være på kant med menneskerettighederne.
"Asylansøgende børn befinder sig generelt i en meget sårbar situation og er derved en udsat gruppe. Personligt har jeg derfor meget svært ved at forestille mig, hvordan en overførsel skulle være menneskeretligt forsvarligt," siger han.
Mattias Tesfaye understreger, at der selvfølgelig vil blive foretaget en konkret og individuel vurdering af, om en overførsel kan ske inden for rammerne af Danmarks internationale forpligtelser og hensynet til barnets tarv.
Trods kritik stemmer V og K ikke imod asyllejr-forslag
Torsdag førstebehandler Folketinget regeringens lovforslag fra om netop danske asyllejre, som de vil placere i udlandet.
Men der er endnu ikke nogen bindende aftale med et land om at oprette et dansk modtagecenter. Både Konservative og Venstre synes, det er problematisk at stemme om en lov, uden man kender hverken nærmere aftale, eller hvilket land centret skal ligge i, skriver Jyllands-Posten.
Alligevel vil begge partier stemme for forslaget, siger de til Jyllands-Posten. Det skyldes blandt andet, at de ikke vil ses som modstandere af en hård udlændingepolitik, hvor asylsøgere flyves til udlandet, skriver avisen.
I dagens Ajour spår Altingets politiske kommentator Erik Holstein modellen om asylcentre i udlandet en stor fremtid i Europa, hvis Danmark får succes med den.
Det sker i dag:
- Klokken 10: Behandling af flere lovforslag i salen, herunder udlændingeminister Mattias Tesfayes forslag om muligheden for overførsel af asylansøgere til asylsagsbehandling og eventuel efterfølgende beskyttelse i tredjelande.
- Klokken 10.15: Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil er i samråd om, hvordan der kan uddannes flere unge faglærte.
- Klokken 10.15: Justitsminister Nick Hækkerup (S) skal i et samråd redegøre for, hvordan personer kan være tiltalt i flere straffesagsovertrædelser, før sagerne kommer for retten.
- Klokken 10.15: Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek skal i et samråd om tilsynet med kommunerne, hvor han er bedt om at redegøre for forbedringsmuligheder i forbindelse med sager som for eksempel den i Fredericia Kommune.
- Klokken 10.30: Miljøminister Lea Wermelin skal i samråd om regeringens havstrategi, og hvordan den lever op til EU’s målsætning om, at mindst 10 procent af havet skal være urørt.
- Klokken 12.30: Pressemøde om regeringens udspil til en sommer- og erhvervspakke med finansminister Nicolai Wammen, skatteminister Morten Bødskov, erhvervsminister Simon Kollerup og kultur- og kirkeminister Joy Mogensen.
- Klokken 13: Social- og ældreminister Astrid Krag skal i samråd om forholdene med svigt og magtmisbrug på danske opholdssteder og institutioner for anbragte børn og unge.
- Klokken 13.30: Erhvervsminister Simon Kollerup (S) og Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) skal i samråd om Eksportkreditfondens støtte til investeringer i fossil energi. De skal redegøre for, hvor store CO2-udledninger, fondens støtte vil resultere i, og om støtten til nye kraftværker i udlandet lever op til regeringens klimaprogram.
- Der er parlamentsvalg i Skotland. Flere politikere har meldt ud, at de ønsker endnu en afstemning om selvstændighed, da skotterne ved brexit-afstemningen ønskede at forblive medlem af EU.