Danmark og Grønland beslutter historisk udredning af de to landes forhold
Den danske regering og Grønlands landsstyre påbegynder nu arbejdet med at udrede de to landes relation siden Anden Verdenskrig.
Claudia Steenhard
JournalistDanmark og Grønland er blevet enige om at foretage en officiel, historisk udredning af forholdet mellem de to lande.
Det har den danske regering og Naalakkersuisut i Grønland besluttet, skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse.
Uddannelses- og Forskningsministeriet skal i samarbejde med Departementet for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke i Grønland nedsætte et kommissorium til udredningen. Kommissoriet skal varetages af uafhængige forskere og skal stå klar senest i udgangen af oktober 2022.
"Det dansk-grønlandske forhold er stærkt og bygger på gensidig respekt for hinanden. Men vi har i den seneste tid fået kendskab til sager og forløb, som vidner om, at der fortsat er kapitler i vores fælles historie, som vi ikke har fået afdækket," siger Mette Frederiksen (S).
"Der er sket nogle grelle ting"
Tidligere i år gav Mette Frederiksen en officiel undskyldning på vegne af den danske stat til de 22 grønlandske såkaldte "eksperimentbørn," der i 1950'erne blev fjernet fra deres familier og sendt til Danmark. Her skulle de uddannes til at udgøre en ny grønlandsk elite, der kunne lede landet.
I de seneste uger er et andet sort kapitel i den dansk-grønlandske forhistorie kommet for dagen. Det er sagen om, hvordan mange grønlandske kvinder og piger er blevet tvunget til at få sat en spiral op fra midten af 1960’erne til midten af 1970’erne. DR har i en podcastserie afdækket historien om spiralkampagnen, hvor op mod 4.000 kvinder og piger ned til 13-års alderen har fået sat en spiral op.
"Det er som om skeletterne vælter ud af skabet for tiden. De ting, som er sket, kommer frem nu. Og der er helt klart brug for, at man belyser tingene. Med hele spiralkampagnen er der sket nogle uacceptable ting. At man bare gerne vil have, at vi kommer videre uden at snakke om det og belyse det, vil ikke være på sin plads," sagde Grønlands landsstyreformand Múte B. Egede i et interview i Altinget og fortsatte:
"Hvis man skal igennem afkoloniseringen, så er man nødt til at belyse de ting, så man kan komme videre. Man er nødt til at se, hvad der er sket, så man kan forholde sig til det. Uden det grundlag kan vi ikke rigtig komme videre."
Han var ikke i tvivl om, at fortidens synder stadig påvirker forholdet mellem Danmark og Grønland den dag i dag.
"Man er nødt til at se i øjnene, at der er sket nogle grelle ting. Og det afspejler forholdet mellem os," understregede landsstyreformanden.
Nu er det altså aftalt, at der skal foregå en udredning af det forhold. Fokus i udredningen vil være de væsentligste politiske beslutninger, begivenheder og øvrige forhold, der var med til at præge udviklingen af Grønland og den grønlandske befolkning samt forholdet mellem de to lande.
Artiklen er redigeret kl 16:04 9. juni 2022.