Debat

Danske muslimer: Det er på tide at konfrontere den dybtliggende racisme i det danske samfund

Der er brug for en dyb og bred selvrefleksion og selvransagelse blandt flere samfundsaktører, både politikere, medier og arbejdsmarked, så vi kan komme understrømmen af racisme og diskrimination til livs, skriver Bilal Itani.

80 procent af personer med ikke-vestlig baggrund oplever racisme og diskrimination i Danmark. Det er en dybfølt sygdom og et strukturelt problem i vores samfund, skriver Bilal Itani.
80 procent af personer med ikke-vestlig baggrund oplever racisme og diskrimination i Danmark. Det er en dybfølt sygdom og et strukturelt problem i vores samfund, skriver Bilal Itani.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Bilal Itani
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I dagens Danmark må vi erkende, at vi desværre står over for en dybt foruroligende virkelighed: En vedholdende understrøm af racisme og diskrimination, der primært rammer og påvirker de etniske minoriteter i samfundet, særligt de danske muslimer.

Denne bitterhed i vores samfunds kerne er ikke en ny udvikling, men snarere kulminationen af årtiers stigmatisering og dæmonisering fremmet af mange politiske og mediemæssige stemmer. Den nylige rapport fra Institut for Menneskerettigheder maler et dystert billede: Hele 80 procent af personer med ikke-vestlig baggrund oplever racisme og diskrimination. Dette er ikke blot tal; det er en levende virkelighed for tusinder.

Hele 80 procent af personer med ikke-vestlig baggrund oplever racisme og diskrimination. Dette er ikke blot tal; det er en levende virkelighed for tusinder

Bilal Itani
Formand, IChange

For nyligt har både TV 2 og DR henholdsvis rapporteret om tilfældene med Zainab Al-Uboody  og Siham El Haddad som hjerteskærende eksempler på det større billede. De har oplevet direkte konfrontationer og diskrimination på grund af deres religiøse påklædning - en oplevelse, der desværre ikke er enestående. Disse episoder er symptomer på en dybtfølt sygdom i visse dele af vores samfund og en tydelig indikation på et strukturelt problem.

Fremmedhad ansporet af politikere og medier

Problemet kan spores direkte tilbage til den negative og stigmatiserende offentlige diskurs, der har været fremherskende i Danmark i årtier. Denne diskurs, fremmet af både politikere og medier, har skabt et miljø, hvor islamofobi og fremmedhad ikke blot tolereres, men ofte opmuntres.

Det har bidraget til øget had og splittelse blandt en del borgere samt til en kultur af mistænkeliggørelse og marginalisering af danske muslimer, der nu manifesterer sig i alle samfundets lag.

Læs også

De selvsamme politikere og meningsdannere vil forkaste disse oplevelser som en form for offermentalitet. Dette er ikke kun en misfortolkning af realiteterne, men også en farlig undvigelse af ansvaret for at anerkende og adressere de faktiske udfordringer, som vores samfund står overfor.

Den negative og stigmatiserende offentlige diskurs, fremmet af både politikere og medier, har skabt et miljø, hvor islamofobi og fremmedhad ikke blot tolereres, men ofte opmuntres

Bilal Itani
Formand, IChange

De seneste undersøgelser, herunder den fra Institut for Menneskerettigheder, taler deres tydelige sprog og bekræfter gentagne gange disse oplevelser som en hård og uundgåelig realitet.

Dyb selvrefleksion og selvransagelse

I lyset af disse bedrøvelige kendsgerninger vil vi i IChange kraftigt opfordre den danske regering til at ændre denne diskurs samt genoptage og fuldende arbejdet med handlingsplanen mod racisme, som IChange, samt andre relevante samarbejdspartnere, har bidraget til. Det er det første og vigtigste skridt der bør tages, samt et nødvendigt signal at sende overfor den danske befolkning, og særligt de ramte minoriteter.

Denne indsats kan imidlertid ikke stå alene. Der er også brug for en bred og dybtgående selvrefleksion samt selvransagelse fra flere samfundsaktører, herunder på det danske arbejdsmarked. Her skal den veldokumenterede diskrimination baseret på navn, udseende eller religiøs påklædning konfronteres og udryddes. Dette er ikke blot et spørgsmål om retfærdighed, men også om respekt for vores fælles værdier og selvforståelse.

Læs også

Herudover skal der lyde en stor opfordring til de danske muslimer, der oplever racisme og diskrimination, til at huske at anmelde enhver episode til politiet. Dette er en vigtig og afgørende forudsætning for fortsat at dokumentere og udpege de strukturelle problemer i samfundet. Hver eneste stemme tæller, og hver eneste anmeldelse har betydning og effekt. Det kræver mod at stå op mod uretfærdighed, og dette mod fortjener at blive anerkendt og støttet.

Der er brug for en bred og dybtgående selvrefleksion samt selvransagelse fra flere samfundsaktører, herunder på det danske arbejdsmarked

Bilal Itani
Formand, IChange

Danmark står ved en skillevej

Samtidig vil vi hylde de tusindvis af danske muslimer, som trods de mange forhindringer, klarer sig fremragende i vores samfund. Mange danske borgere, særligt de unge, excellerer i stor stil i uddannelsessystemet og erhvervslivet, bidrager betydningsfuldt til Danmarks vækst og innovation og er dermed med til at styrke vores samfunds mangfoldighed og kulturelle rigdom.

Disse individuelle og kollektive succeser skal anerkendes og fejres som en integreret del af det danske samfund.

Danmark står ved en skillevej. Vi kan vælge at fortsætte ad en sti præget af splittelse og intolerance, eller vi kan vælge en ny retning - en retning mod et mere retfærdigt, inkluderende og mangfoldigt samfund, som vi tidligere har været verdenskendte for.

Lad os sammen vælge denne nye vej og bygge et Danmark, hvor alle kan trives, uafhængigt af deres baggrund, tro eller kulturelle identitet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bilal Itani

Formand, IChange
Odontologi, Klinisk basisuddannelse for læger,

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024