Kommentar af 
David Trads

David Trads: Selvfølgelig skal stemmeslugeren Wammen afløse Mette Frederiksen

Drager statsministeren til Nato, er det mest sandsynligt, at hun efterlader nøglerne til Prins Jørgens Gaard til finansminister Nicolai Wammen, skriver David Trads.

Tilbage i 1972 fik Jens Otto Krag toppen af sit parti op i det røde felt, da han sprang alle de oplagte tronarvinger over og pegede på Anker Jørgensen som sin afløser. Kan Frederiksen finde på noget lignende, spørger David Trads.
Tilbage i 1972 fik Jens Otto Krag toppen af sit parti op i det røde felt, da han sprang alle de oplagte tronarvinger over og pegede på Anker Jørgensen som sin afløser. Kan Frederiksen finde på noget lignende, spørger David Trads.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
David Trads
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er mindst fire forhold netop nu, der tyder på, at statsminister Mette Frederiksen går efter at blive Natos generalsekretær.

For det første: Efter det meget vellykkede møde i Det Hvide Hus med Joe Biden prøvede hun end ikke at skjule sin glæde over at være bragt i spil.

For det andet: Hendes meget heftige rejseaktivitet til europæiske hovedstæder.

For det tredje: Det pludselige og dramatiske løft i Danmarks forsvarsudgifter, så vi når to procentmålet nu og her.

Og for det fjerde: Moderaterne og Venstre agerer allerede, som om det er ved at ske.

Der er dem, der siger, at Wammen ikke "sælger billetter". Det er simpelthen forkert

David Trads

Om statsministeren ender med at få posten, ved formentlig ingen. Meget skal falde på plads i Nato-kredsen.

For som Altingets Thomas Lauritzen, landets dygtigste EU-korrespondent, understreger, så er der fortsat meget, der taler imod, at stats- og regeringscheferne vil vælge den tredje topchef i træk fra et nordisk land efter Fogh og Stoltenberg.

Men hvis Frederiksen ender med at blive udpeget af sine 30 kolleger, så er det selvsagt et kæmpe klap på skulderen for de resolutte danske bidrag til Ukraines forsvar – og en stor anerkendelse af de hjemlige sejre, statsministeren har fået: Ophævelsen af forsvarsforbeholdet og det nationale kompromis om markant løft af militæret.

Og så til Danmark.

For hvis Frederiksen "løber af pladsen i utide", så skal vi naturligvis have en ny statsminister.

Fra Jens Otto Krags frivillige farvel i 1972, da EF-folkeafstemningen var vundet, til Anders Fogh Rasmussens exit i 2009, da han netop blev Nato-chef, har vi præcedens på plads: Den siddende statsminister udpeger sin afløser øjeblikkeligt.

Frederiksen vil efter alt at dømme gøre præcist det samme. Det er også næsten helt givet, hvem hun vil pege på: Nicolai Wammen.

Den 52-årige finansminister er ikke bare det sikre valg, men også den bedst kvalificerede.

Læs også

I de fire år, hvor Frederiksen har været statsminister, har han ubestridt været hendes mest fortrolige. Lige ved siden af hende under forhandlinger om regeringsgrundlag i 2019 og 2022.

Manden, der med brede forlig styrede den økonomiske politik gennem kolossale udfordringer i forbindelse med corona. Håndværkeren, der, når andre ministre har haft svært ved at lande aftaler, træder til på alle tænkelige områder.

Jeg tror ikke, det er muligt at finde en politiker, som føler sig snydt af ham under en forhandling

David Trads

Der er dem, der siger, at Wammen ikke "sælger billetter" – eksempelvis valgforsker, professor Kasper Møller Hansen.

Det er simpelthen forkert. Ovenikøbet nemt at dokumentere.

I 2005 og 2009, da Wammen var borgmesterkandidat i Aarhus, fik han hver gang over 38.000 stemmer. Flere end Thorkild Simonsen nogensinde fik.

Han var en umådelig populær borgmester i landets næststørste by. En stemmesluger af rang.

I 2011, 2015, 2019 og 2022, hvor Wammen var folketingskandidat i Østjyllands Storkreds, har han i gennemsnit fået knap 25.000 personlige stemmer.

Ved alle fire valg har han været på Top 10-listen over dem, der fik flest stemmer i hele landet, og Top 3 i sit parti.

Wammen er – åbenlyst og dokumenterbart – en, der samler, ikke en, som splitter. Jeg tror ikke, at det er muligt at finde en politiker, som føler sig snydt af ham under en forhandling – hverken i Aarhus eller på Christiansborg.

Kan han så være nummer ét? Kan han gå fra den loyale nummer to, som gennemfører sin chefs politik, til at være den, som selv udstikker kursen? Svaret må selvfølgelig bero på, hvad vi allerede ved.

Da han overtog posten som leder af Socialdemokratiet i Aarhus, var partiet i historisk krise, havde dramatisk tabt det foregående valg til Venstre, men han genvandt suverænt borgmesterembedet. Partiet gik fra godt 33 procent til godt 39 procent i opbakning.

Læs også

Men som alle ved, er det langtfra altid, at den oplagte kandidat ender med at vinde. Tilbage i 1972 fik Krag eksempelvis toppen af sit parti op i det røde felt – i ordets egentlige forstand – da han sprang alle de oplagte over.

I stedet pegede han på Anker Jørgensen, en på det tidspunkt uerfaren folketingsmand, som sin afløser. Kan Frederiksen i givet fald finde på noget lignende? Det tvivler jeg meget på. Sådan har hun hidtil ikke reageret.

Alt ovenstående er selvsagt baseret på den præmis, at statsministeren forlader dansk politik. Den objektive vurdering må dog fortsat være, at der er større chance for, at hun bliver i Prins Jørgens Gaard, end at hun drager til Nato på Avenue Leopold III i Bruxelles.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)









0:000:00