Den Korte Radioavis fremsatte påstande om Henrik Sass' privatliv op til sygemelding

SATIRE: Satireprogrammet Den Korte Radioavis på Radio24syv fremsatte inden Henrik Sass Larsens sygemelding påstande af privat karakter om S-politikeren. Programmets præmis er til tider uklar, mener en advokat med speciale i medieret. Radio24syv er uenig.

I det seneste "Podcastindex" fra uge 23 var Den Korte Radioavis på Radio24syv den næstmest aflyttede podcast i Danmark. 
I det seneste "Podcastindex" fra uge 23 var Den Korte Radioavis på Radio24syv den næstmest aflyttede podcast i Danmark. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

To dage før, Socialdemokratiets Henrik Sass Larsen meldte sig syg, fremsatte et af Danmarks mest populære og aflyttede radioprogrammer påstande af privat karakter om Sass Larsens privatliv. Det skete i Den Korte Radioavis, der er et satireprogram på Radio24Syv.

I programmet 6. juni og i tidligere programmer hævder den fiktive radiovært Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, spillet af satirikeren Frederik Cilius, at Sass Larsen har et forhold til en navngiven socialdemokratisk mand, og at Sass Larsen har et narkotikamisbrug.

Det er ikke første gang, at Den Korte Radioavis præsenterer lytterne for påstande om detaljer fra politikernes privatliv. Det samme er sket for en række politikere fra forskellige partier.

Henrik Sass Larsen sygemeldte sig to dage efter folketingsvalget og bekendtgjorte samtidig, at han ikke genopstiller til Folketinget ved næste valg.

Den Korte Radioavis er et satirisk program. Det er fiktion og derfor fuldstændig vanvittigt, hvis folk tror, at det, der foregår i Den Korte Radioavis, er rigtigt.

Jørgen Ramskov
Administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør, Radio24syv

Facebook begrundede Sass Larsen blandt andet beslutningen med, at der for hans vedkommende "lader til at være udmålt en meget langvarig og grundig tabloid behandling" i medierne, og at hans grænse i den forbindelse for længst er overskredet.

Begrundelsen for sygemeldingen får dog ikke Radio24syv til at genoverveje stationens satireunivers:

"Den Korte Radioavis er et satirisk program. Det er fiktion og derfor fuldstændig vanvittigt, hvis folk tror, at det, der foregår i Den Korte Radioavis, er rigtigt," siger kanalens administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør Jørgen Ramskov til Altinget.

Han medgiver dog, at det var en "klokkeklar fejl", at den socialdemokratiske mand, som angiveligt havde et forhold til Henrik Sass Larsen, blev nævnt ved navn, hvilket Radio24syv derfor vil undskylde.

Socialdemokratiet har ikke ønsket at stille op til et interview om sagen. Men på Twitter kalder politisk ordfører Peter Hummelgaard (S) det for "en på alle måder grotesk sag":

"At opspinde rygter om mennesker med det formål at ødelægge dem burde kalde på dyb refleksion i hele medielandskabet," skriver han.

Har udviklet en "genreforvirring"
Programmet Den Korte Radioavis består af en række nyhedsudsendelser, der bliver læst op af Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm.

Imellem nyhedsudsendelserne er lytteren dog også med, når Kirsten Birgit og redaktøren Rasmus Bruun afholder redaktionsmøde, ringer kilder op og taler privat.

Den Korte Radioavis slår sig op på at være et satireprogram, og udsendelserne er derfor som udgangspunkt ikke underlagt traditionel mediejura og regler for god presseskik.  

Der gælder en udvidet ytringsfrihed for satiregenren, men ifølge advokat med speciale i medieret Vibeke Borberg, bliver præmissen i Den Korte Radioavis til tider uklar.

Hun har hverken foretaget en analyse af den konkrete sag eller Den Korte Radioavis' genre, men udtaler sig på grundlag af sit generelle kendskab til medieret og ytringsfrihed:

"Hvis det havde været 100 procent satire, ville der ikke være nogen tvivl om, at grænserne er ret vide. Satireprogrammer kan gå meget tæt på, gøre grin med, drille, udstille og vende alt mod den, der er genstand for satiren," siger Vibeke Borberg og fortsætter:

"Men hvis satiren træder ud af sin vante form og blander sig med andre genrer, kan den være svær at placere, og så bliver juraen tilsvarende usikker. Når Kirsten Birgit træder ud og i et eller andet omfang bliver nyhedsjournalist, er hun med til at understrege den genreforvirring, som programmet har udviklet," siger hun.

Det er dog samtidig Vibeke Borbergs umiddelbare vurdering, at den konkrete sag holder sig inden for de etiske og juridiske grænser:

"Det forbandede ved at have en position, som Sass Larsen har og har haft, er, at medierne kan gå meget tæt på ham. Det betyder ikke, at man kan vise helt private og personlige billeder af ham, eller at medierne ikke skal respektere hans privatliv. Men han skal kunne tåle, at man laver sjov med ham, også selvom det er en meget følsom situation, han er i," siger Borberg.

Lars Holmgaard Christensen er medieforsker og ekstern lektor på CBS. Han tilslutter sig den opfattelse, at genren er uklar i Den Korte Radioavis, fordi der nogle gange kommer påstande, som lytteren kan have svært ved at vurdere sandheden i:

"Der er rigtig mange dele af programmet, hvor det er svært for lytteren at være med. De kendte genreforståelser og koder bliver sløret, fordi Den Korte Radioavis producerer informationer, der benytter sig af nyhedskoder. Det gør dem til en aktør, som spiller en rolle med informationer, der ikke er offentligt kendte," siger Lars Holmgaard Christensen.

Læs også

24syv: Satirens grænse er flydende
Jørgen Ramskov holder fast i sit forsvar af programmet og de konkrete påstande om Henrik Sass Larsen.

Han slår fast, at det er satire og inden for skiven, når Kirsten Birgit hævder, at Henrik Sass Larsen har et narkotikamisbrug og et forhold til en navngiven socialdemokratisk mand:

"Folk må selv vurdere, om det sjovt, og jeg er helt sikker på, at der er nogen, som ikke synes, det er sjovt. Men det er i hvert fald satire. Der er tale om en fiktiv person, som tager nogle historier op og vrider dem til ukendelighed. Kirsten Birgit er en fiktiv og vanvittig krigsreporter, og programmet består af fiktiv redaktionssladder mellem de såkaldte nyhedsudsendelser."

Men anerkender du, at Den Korte Radioavis grundlæggende har en nyhedskraft?

"Jeg kan ikke afvise, at der findes folk, som tror, at Kirsten Birgit findes og taler sandt. Og jeg kan i så fald beklage det dybt. Men vi gør meget ud af, at Kirsten Birgit er en mand, som er klædt ud som en dame. Derfor mener jeg også, at det er vanskeligt at pådutte os et ansvar for, hvordan folk opfatter noget, som efter min overbevisning er meget klart deklareret som et satirisk program."

Hvor længe kan det forsvares med, at det er op til lytterne?

"Det kan det efter min mening til verdens ende. Hvis vores kritikere kan finde en person et sted i Danmark, der er sikker på, at Kirsten Birgit findes og taler sandt, så vil det ikke få os til at lave et andet program. Det vil få os til at bede personen om at gå i behandling."

Både Vibeke Borberg og Lars Holmgaard Christensen siger, at præmissen og genren i programmet er uklar, når satiren blandes med nyhedsjournalistik. Hvordan kan du så fortsat forsvare det med, at det er 100 procent satire?

"Det er et fiktivt univers. Kirsten Birgit laver nyhedsudsendelser, hvor hun tager nogle faktuelle nyheder op og bringer nogle citater, som, hvis man lytter efter, er helt i skoven. Hvis præmissen skal være, at alle skal være helt sikre på, at de forstår, hvad der foregår i Den Korte Radioavis, så kan man ikke lave satire."

Hvis ikke grænsen for satiren går her, hvor går den så?

"Der er efter min mening ikke nogen klart defineret grænse for satire. Det er en konkret vurdering. Vi har for nylig haft to tilfælde, hvor både jeg personligt og vi på radioen mente, at grænsen blev overskredet. Det ene var den klart mislykkede aprilsnar med Pia Adelsteen (DF), og det andet var at navngive en konkret og nulevende person, som ikke har nogen relevans for historien," siger Jørgen Ramskov og fortsætter:

"Men hvis satire skal defineres ud fra, om nogen føler sig krænkede, så er der ingen satire. Derfor kan man ikke sige, at satirens grænse ligger 55 kilometer herfra. Satirens grænse er flydende, men den er selvfølgelig til diskussion. Det er en konkret vurdering, og derfor kommer man selvfølgelig også til at gå for langt nogle gange. Og så må man sige undskyld."

Både Borberg og Holmgaard antyder, at genren i det her program kan være uklar. Sætter det slet ikke nogen overvejelser i gang?

"Vi kan ikke lave satire, jokes og vittigheder, hvis kriteriet er, at alle skal kunne forstå det. Ligesom med fake news bliver folk nødt til selv at være kritiske og forholde sig til det. Satirens væsen går også ud på at appellere til folks kritiske sans," siger Jørgen Ramskov og uddyber:

"Det er en god diskussion, og jeg gemmer mig heller ikke under en pude. Men jeg synes også, at vi skal passe på med at konkludere, at hvis nogen kan blive forvirrede, så skal vi lade være med at lave det."

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Ramskov

Afgående direktør, Producentforeningen (1/8-2024), formand for Copenhagen Film Fund og Teater Grob
journalist (DJH 1988)

Vibeke Borberg

Områdechef, forskning og viden, docent, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, advokat, formand, Medienævnet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1995), ph.d. (Syddansk Uni. 2011)









0:000:00