Kommentar af 
Sana Mahin Doost

Den oprigtige solidaritet findes ikke hos dem, der gør forskel på flygtninge

Civilsamfundet viser sig fra sin smukkeste side, når danske borgere står sammen om at hjælpe ukrainere på flugt fra Putins bomberegn. Men omvendt er det beskæmmende at se, hvordan flere politikere bruger anledningen til at tale ned til og forskelsbehandle andre grupper af flygtninge, skriver Sana Mahin Doost.

Det er vores privilegium, at vi kan tage en pause fra realiteterne for at checke ind, når vi har kapaciteten til det, skriver Sana Mahin Doost.
Det er vores privilegium, at vi kan tage en pause fra realiteterne for at checke ind, når vi har kapaciteten til det, skriver Sana Mahin Doost.Foto: Yara Nardi/Reuters/Ritzau Scanpix
Sana Mahin Doost
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

“Det værste er, at jeg ikke kan gøre noget”.

Sådan beskrev min ukrainske nabo den håbløse situation, hendes familie i Ukraine står i lige nu. Hendes mor er syg, og har ikke mulighed for at flygte fra de russiske angreb. Med tårer løbende ned ad sine kinder beskrev hun en af de værst tænkelige følelser: afmagt.

Mange danskere bliver i disse dage konfronteret med en grusomhed, mange troede hørte til i et fjernt kapitel af den europæiske historie. Krig sætter atter sine ækle og brutale spor i Europa. Vores nærområde er igen centrum for krig. Danskerne har fået en brat opvågning fra velfærdsstatens stille vugge. Heldigvis er borgernes reaktioner intet mindre end dybtfølte og smukke.

Omvendt er det beskæmmende at se, hvordan flere politikere bruger anledningen til tale ned og forskelsbehandle andre grupper af flygtninge, som vi senest har set det med en suspendering af smykkeloven for de ukrainske flygtninge, men ikke for andre. 

Lige nu flyder de sociale medier ikke desto mindre over med det ukrainske flags korngule og himmelblå farver. Mennesker flokkes på pladser i hele landet for at vise deres solidaritet med det ukrainske folk, der i disse timer kæmper en brav kamp mod det, der burde være en overlegen modstander. 

Den oprigtige solidaritet findes ikke hos dem, der gør forskel på mennesker på flugt

Sana Mahin Doost

Medmenneskeligheden er til at få øje på, når borgere overalt i landet melder sig som frivillige, laver indsamlinger, donerer penge og kører til den polske grænse for at hjælpe nogle af de mange tusinde flygtninge, der søger ly fra bomberegnen. Civilsamfundet viser sig fra sin smukkeste side.

Og selvom at det ikke stopper krigen, så kan civilsamfundet og menneskelig medfølelse noget, som ingen stat eller international organisation kan orkestrere. Derfor er det afgørende, at vi ikke lukker øjnene for verdens elendighed, men at vi konfronterer den – selv med vores begrænsede ressourcer og velvidende, at vores bidrag er en dråbe i havet.

Medmenneskelighed er det bedste svar på den afmagt, vi føler lige nu. Omend det føles utilstrækkeligt, så gør det en forskel, når vi, der har overskud, gør lidt med det udgangspunkt, vi har. Hvad end det er et kram til en nabo, en tøjindsamling eller at hjælpe flygtninge ved den polske grænse.

På dagen for den russiske invasion hørte vi, hvordan vi var stået op til en ny verdensorden. Hvordan situationen er mere tilspidset end under de koldeste dage af Den Kolde Krig, og hvordan invasionen vækker erindringer til Anden Verdenskrig.

Vi holder hver aften vejret, når vi går i seng, og vi beder til, at Kyiv ikke er faldet, når vi vågner igen næste morgen. Verdenshistorien udspiller sig for vores øjne, og vores muligheder for at gøre en forskel synes begrænsede. For hvad kan vi som enkeltindivider overhovedet stille op i et stormagtsspil, der er så uendeligt mange gange større end os selv?

Det lette svar er at gøre intet. At forholde sig passivt og håbe, at politikerne finder løsninger. I forskelligt omfang gør vi det alle sammen. Vi slukker for nyhedsstrømmen, når den bliver for uoverskuelig. Vi lever videre velvidende, at andre dør. 

Læs også

Det er vores privilegium, at vi kan tage en pause fra realiteterne for at checke ind, når vi har kapaciteten til det. Den uendelige strøm af storpolitik, internationale dynamikker og spørgsmålene om, hvad der er rigtigt og forkert efterlader os med følelsen af afmagt, og risikoen er, at vi trækker os helt.

Kommunikationschef for Røde Kors Klaus Nørskov sagde for nyligt, at danskerne er bedre end deres rygte, når det kommer til at hjælpe under globale kriser – og det gælder ikke kun i den nuværende krise, men også da de syriske flygtninge ankom til Danmark i 2015. 

Borgerne træder til til trods for politikernes tydelige forskelsbehandling af europæiske og mellemøstlige flygtninge. Jeg håber, at vi borgere holder fast nu og under fremtidige kriser, når politikernes “strammer-konkurrence” fortsætter.

Lige nu er det umuligt at tale om andet end katastrofen i Ukraine, der vil trække spor langt ind i fremtiden. Når det er sagt, så ved vi også, at det bliver hverdag igen. Undtagelsestilstanden bliver en ny normaltilstand. Mediestrømmen vil lægge sig, og vi vil vende os til, hvad end situationen bliver.

Selvom at det ikke stopper krigen, så kan civilsamfundet og menneskelig medfølelse noget, som ingen stat eller international organisation kan orkestrere

Sana Mahin Doost

Det er barskt, men derfor er det også lige nu – midt i vores følelsers vold – at vi skal forpligte os selv og hinanden på ikke at lade engagementet stoppe ved solidaritetserklæringer på de sociale medier og en march, da nyheden var dugfrisk.

De første ukrainske flygtninge er allerede ankommet til vores lokalsamfund. Lad os åbne vores hjem med middagsinvitationer og legeaftaler for børnene. Lad os lave lektiecafeer og hjælpe med danskundervisningen. Lad os lette vejen ind i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet. Lad os gøre hvad vi kan, der hvor vi er. Og hvis elregningen bliver dyrere, end den plejer at være på grund af sanktioner, så lad os minde hinanden om, at solidariteten ikke er meget værd, hvis vi ikke er villige til at ofre noget selv.

Vores solidaritet skal stadig stå sin prøve, men jeg tror på os. Faktisk er min tiltro til borgerne enorm. Den står desværre i skærende kontrast til min tro på mange af de politikere, der har ændret deres profilbilleder til det ukrainske flag. Dem, der bruger anledningen til at tale nedsættende om andre grupper af flygtninge.

Den oprigtige solidaritet findes ikke hos dem, der gør forskel på mennesker på flugt. Den findes hos civilsamfundet og borgerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sana Mahin Doost

Bestyrelsesmedlem, Fonden Ungdomsøen og Oxfam Ibis, områdechef for SoMe og Debat og fhv. forkvinde, Danske Studerendes Fællesråd
stud.scient.pol. (Aarhus Uni.)

0:000:00