Debat

Kristendemokraterne: Krigen i Ukraine viser umenneskeligheden i vores flygtningepolitik

Ingen skal sidde i årevis på centre og se livet forsvinde mellem hænderne på dem. Uanset etnicitet skal man have lov at skabe en hverdag, når man er i Danmark, skriver Isabella Arendt.

Mere end 1,2 millioner mennesker har flygtet fra Ukraine siden Ruslands invasion i slutningen af februar. Kyiv, Ukraine, 4. marts, 2022.
Mere end 1,2 millioner mennesker har flygtet fra Ukraine siden Ruslands invasion i slutningen af februar. Kyiv, Ukraine, 4. marts, 2022.Foto: Sergei Supinsky/AFP/Ritzau Scanpix
Isabella Arendt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ukrainere flygter. Og med god grund. Krigen er voldsom og kvinder, mænd og børn trues på livet. At flygte fra krig og trusler er helt naturligt for alle mennesker - uanset, hvor i verden truslerne opstår.

Putin er tættere på os i Danmark. Men hans ugerning er ikke værre end dem, som Assad udsætter syrere for eller dem, Taleban udsætter afghanere for. At flygte for at beskytte sit liv og sin familier er naturligt - alle steder.

I disse dage dispenserer vi for at hjælpe ukrainerne. Og det er godt! Men det sætter unægteligt vores umenneskelige flygtningepolitik i stærkt fokus, når vi har brug for dispensationerne nu. Det viser, at når hjertet banker for mennesker tæt på os, så forstår vi, hvor uværdig smykkeloven er. Så lad os dog afskaffe den helt!

Det sætter unægteligt vores umenneskelige flygtningepolitik i stærkt fokus, når vi har brug for dispensationerne nu

Isabella Arendt (KD)
Landsformand

Vi forstår pludselig, at det er afgørende, at man kan skabe sikkerhed og tryghed for mennesker på flugt. Ukrainere skal have lov at arbejde og komme i skole i Danmark. Vi forstår nu, at det er vigtigt for almindelig menneskelig trivsel. De fleste ukrainere vil formodentlig hjem igen, når krigen er slut og Ukraine atter er sikkert og frit. Men ingen af os ved, hvornår det vil ske. Derfor skylder vi dem en hverdag i Danmark, så længe de er her.

Det handler om næstekærlighed
Hvorfor gælder samme værdighed og ret til en hverdag så ikke, hvis man flygter fra Taleban eller Assad? Jeg hører politiske kolleger i andre partier sige, at det alene handler og geografi: nærområder.

Hvad så med de mennesker, som er i Danmark. Som har levet her siden krigen brød ud i Syrien tilbage i 2011? Afghanere som kom hertil i sommers? Deres ret til værdighed og hverdag i Danmark må være ligeså stærk som ukrainernes.

Ingen skal sidde i årevis på centre og se livet forsvinde mellem hænderne på dem, mens de frygter for at blive sendt tilbage til den despot, de flygtede fra. Uanset etnicitet skal man have lov at skabe en hverdag, når man er i Danmark.

Man skal kunne søge arbejde og sende børnene i skole. Og hvis krigen i hjemlandet varer ved, får man en fremtid i Danmark. Man lærer dansk, man får kolleger, venner og klassekammerater. Så skal man kunne søge opholdstilladelse og få en reel fremtid i Danmark.

Krigen i Ukraine er uhyggelig og tragisk. Ukrainernes flugt er naturlig og de er velkomne i Danmark. Samme hjerte må vi vise til mennesker i Danmark også fra andre lande. Frygt, flugt og ønsket om en værdig hverdag handler ikke om nærområder, det handler om næstekærlighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Isabella Arendt

Senior public affairs rådgiver, Landbrug og Fødevarer, familiepolitisk rådgiver, Tænketanken Prospekt
BA i Statskundskab (Københavns Uni. 2017)

0:000:00