Anmeldelse af 
David Trads

2 A'er: Der er for meget Wikipedia og for lidt indsigt i ny bog om USA's præsidentvalg

'Kampen om Det Hvide Hus' gennemgår samtlige af USA's 60 præsidentvalg. Idéen er egentlig god. Men bogen bliver overfladisk i dens forsøg på at dække det hele, skriver David Trads i denne anmeldelse.

Anders Agner gennemgår de første 125 år på otte sider, mens hvert valg derefter får fra fire til ti sider. Det giver i sagens natur ganske lidt plads til at folde gode historier ud, skriver David Trads
Anders Agner gennemgår de første 125 år på otte sider, mens hvert valg derefter får fra fire til ti sider. Det giver i sagens natur ganske lidt plads til at folde gode historier ud, skriver David TradsFoto: Evan Vucci/AP/Ritzau Scanpix
David Trads
Kampen om Det Hvide Hus
Anders Agner Pedersen
Lindhardt og Ringhof. Udgivet 11. januar 2024. 336 sider.

 

Desværre går Berlingskes elektroniske arkiv – ellers landets ældste avis, grundlagt i 1749 – ikke tilbage til 1789. Så jeg kan ikke med sikkerhed vide, hvor meget det første amerikanske præsidentvalg fyldte i datidens avis.

Men jeg kan nok godt formode, at valget af George Washington dengang var beskedent omtalt. USA's første valgkamp var der heller ikke meget swung over; intet primærvalg, et meget lavt antal stemte, og Washington, helten fra Uafhængighedskrigen, sejrede suverænt.

Der er simpelthen for meget Wikipedia-opslag, for lidt indsigt og fortællelyst i den ellers aktuelle bog.

David Trads

I dag er det mildest talt anderledes. Intet valg på kloden dækkes tættere og mere intenst. Herhjemme har man sommetider på fornemmelsen, at end ikke interessen for folketingsvalg kan følge med. I hvert fald siden Anden Verdenskrig og med stigende intensitet årti for årti dækker danske medier det hele meget, meget tæt.

Det giver mening for alle ved, at den, der indtager Det Hvide Hus (hvilket Washington i øvrigt aldrig nåede, fordi bygningen ikke stod klar), er klodens vigtigste mand. Den udenrigs- og sikkerhedspolitik, som USA fører, er altafgørende – også for lille Danmark.

Springer alt for hurtigt frem

Anders Agner Pedersen, den flittige USA-kommentator, forsøger i sin nye bog 'Kampen om Det Hvide Hus' at give os et indblik i de snart 60 præsidentvalg, der har givet USA 46 præsidenter.

Ideen er god i et valgår, men bogen forekommer desværre uforløst. Der er simpelthen for meget Wikipedia-opslag, for lidt indsigt og fortællelyst i den ellers aktuelle bog.

De første 125 år gennemgår Agner på otte (!) sider, mens hvert valg derefter får fra fire til ti sider. Det giver i sagens natur ganske lidt plads til at folde gode historier ud.

Læs også

De mange præsidentvalg i 1800-tallet – mens det nye land gik fra at være et forholdsvist lille land bestående af 13 delstater på Østkysten til at blive en kolossal nation, som vokser mod Vest – rummer så mange gode historier, at det ville have været spændende at høre nogle af dem.

Ved at gå igennem alle valgkampene bliver for mange af beskrivelserne ganske enkelt for overfladiske.

David Trads

Andrew Jackson, valgt i 1824 som den første præsident, som ikke var en del af den oprindelige elite af 'founding fathers', ville eksempelvis have været en pragtfuld historie, men han spises af med nogle få linjer.

Hans valgkampe for et par hundrede år siden ville minde os om, at populismen i positiv forstand altid har været en del af Amerika.

Overfladisk og uden detaljer

I stedet for større beskrivelser af udvalgte valgkampe vælger Agner at beskrive hvert enkelt af de seneste 26 valgkampe siden 1920.

Nogle af dem er mere spændende end andre – eksempelvis er Franklin Roosevelts første sejr i 1932 over Herbert Hoover og John F. Kennedys snævre triumf over Richard Nixon i 1960 en hel del mere spektakulære end Calvin Coolidges eller Bill Clinton valgkampe i henholdsvis 1924 og 1996.

Anders Agners viden om Amerika er selvfølgelig stor. Desværre har alle kapitler en tendens til at blive for leksikale og for lidt håndholdte.

David Trads

Ved at gå igennem dem alle bliver for mange af beskrivelserne ganske enkelt for overfladiske. Selv John F. Kennedys sejr i 1960, som ellers er den præsident, som Agner virkelig har dyrket i sit forfatterskab, forekommer uforløst. De, der gerne vil vide, hvordan JFK, dette ikon, førte sin valgkamp på, får ikke meget at vide:

"Rolig og tilbagelænet præsenterede Kennedy sine visioner for fremtidens Amerika," skriver forfatteren uden at fortælle os, hvad disse visioner var. "Omstændighederne gjorde derfor, at Kennedy skulle vinde kandidaturet på græsrodsniveau," konstaterer Agner igen ud at blive konkret. "Eisenhower mindede om en rar gammel bedstefar, som muligvis var driftssikker," fortæller forfatteren om forgængeren, som her ingen kredit får for at efterlade den lykkeligste amerikanske befolkning nogensinde. Amerika red på en bølge i 1960!

Anders Agner Pedersens viden om Amerika er selvfølgelig stor. Hans lyst til at formidle den er også tydelig. Desværre har alle kapitler en tendens til at blive for leksikale og for lidt håndholdte.

Et sted nævner han eksempelvis, at han har været i Det Ovale Værelse to gange, og at besøgene gav ham 'kuldegysninger'. Her ville det have været spændende at folde ud hvorfor.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Anders Agner Pedersen

Journalist, Kongressen.com









0:000:00