"Det er dybt alvorligt": Partier vil have topministerier undersøgt i våbensag

Flere partier mistænker, at hele regeringstoppen var med til at lægge et unødigt stort pres i forløbet op til Danmarks indkøb af nye israelske våben. Derfor vil de udvide den kommende advokatundersøgelse af våbensagen.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) skal ikke kun igangsætte en undersøgelse af Forsvaret og sin egen formands rolle i våbensagen. Også Udenrigsministeriet og Statsministeriet skal undersøges, mener en række partier. 
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) skal ikke kun igangsætte en undersøgelse af Forsvaret og sin egen formands rolle i våbensagen. Også Udenrigsministeriet og Statsministeriet skal undersøges, mener en række partier. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Kasper FrandsenKatrine Falk Lønstrup

Også Statsministeriet og Udenrigsministeriets roller i våbensagen skal undersøges. 

For det er ikke nok at kulegrave Forsvaret og nu tidligere forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen, hvis man skal komme til bunds i, hvad der skete, da Folketinget blev misinformeret i forbindelse med indkøbet af israelske våben for 1,7 milliarder kroner. 

Sådan lyder det nu fra flere partier.

Det ændrer jo ret grundlæggende diskussionen af omfanget den uvildige advokatundersøgelse.

Trine Pertou Mach
Finans- og forsvarsordfører (EL)

Det sker, efter Altinget har beskrevet, at både Statsministeriet og Udenrigsministeriet var involveret i kulissen, da SVM-regeringen i januar arbejdede på at sikre en donation af artillerikanoner til Ukraine og indkøb af nødvendige erstatningsvåben.

"Det er en alvorlig sag. Vi støtter en advokatundersøgelse og afviser ikke, at næste skridt kan blive en granskningskommission. Her-og-nu er det væsentligt, at advokatundersøgelsen også skal omfatte kommunikation mellem Forsvarsministeriet, Udenrigsministeriet og Statsministeriet," siger forsvarsordfører Christian Friis Bach (R).

"Det ændrer jo ret grundlæggende diskussionen af omfanget den uvildige advokatundersøgelse. På alle mulige parametre," siger Trine Pertou Mach, der er både finans- og forsvarsordfører for Enhedslisten. 

Læs også

Våbensagen handler om, at medlemmerne af Forsvars- og Finansudvalget i slutningen af januar under stort tidspres blev bedt om at sige ja til indkøbet hos israelerne.  

Her fik medlemmerne oplyst en forkert deadline, så det så ud til, at det hastede langt mere, end det reelt gjorde. Og der blev også givet indtryk af, at Forsvaret havde indhentet nye tilbud fra andre våbenleverandører. Det havde man ikke.  

"Der tegner sig et billede af, at Statsministeriet og Udenrigsministeriet har været en del af det coverup, hvor vi har fået forkerte oplysninger," lyder det fra DF-formand Morten Messerschmidt. 

Ligner politisk pres 

Ifølge professor Jørgen Grønnegaard Christensen viser de nye oplysninger, at ”det er en mere kompleks sag end som så, fordi det kan se ud som om, at der fra allerhøjeste sted blev lagt et tidspres”.  

Læs også

Selvom partierne anerkender, at der er behov for koordinering mellem ministerierne i en sag som denne, mistænker de, at de andre topministerier og hele regeringstoppen også har været med til at lægge et unødigt stort pres i forløbet.  

"Vi er på vej op ad en alvorlighedsskala. De nye oplysninger viser tilsyneladende, at det her sagskompleks forgrener sig mere og mere. Det vækker mindelser om minkskandalen," siger Liberal Alliances forsvarsordfører, Carsten Bach.

"Det handler ikke længere kun om Jakob Ellemann-Jensen, for det ser ud til, at tidspresset også er kommet endnu højere oppefra," siger Konservatives forsvars- og finansordfører, Rasmus Jarlov, der nu vil overveje, om han kan hive Mette Frederiksen i samråd. 

For Trine Pertou Mach bliver det sværere og sværere at tro på, at våbensagen bare handler om misforståelser og fejl. 

"Det ligner mere en politisk styret proces, der skulle ende på en helt bestemt måde på et helt bestemt tidspunkt. Det er dybt alvorligt," siger hun.

Læs også
 

Nødvendigt med vidner 

De nye oplysninger understreger for både Enhedslisten og Dansk Folkeparti, at det er nødvendigt med en form for vidneafhøringer eller interview i forbindelse med den kommende advokatundersøgelse. 

"Vi er nødt til at have vidneafhøringer for at finde ud af, hvad Statsministeriet og Udenrigsministeriet vidste," siger Morten Messerschmidt. 

Foreløbigt har forsvarsminister Troels Lund Poulsen imidlertid ifølge DR afvist netop det krav fra partierne:

Det handler ikke længere kun om Jakob Ellemann-Jensen, for det ser ud til, at tidspresset også er kommet endnu højere oppefra.

Rasmus Jarlov
Finans- og forsvarsordfører (K)

"Jeg har noteret mig ønsket. Men hvis man skal lave mundtlige afhøringer, er der et meget principielt retssikkerhedsmæssigt spørgsmål. Det synes jeg er en svær vej at gå,” sagde han til DR, efter han onsdag aften havde holdt møde med alle Folketingets partier om udformningen af advokatundersøgelsen. 

Udkast klar i september

Ifølge ordførerne venter de nu på, at Troels Lund Poulsen vender tilbage med et udkast til, hvordan sagen skal undersøges.

Hverken Statsministeriet og Udenrigsministeriet har ønsket at kommentere eller uddybe deres involvering i sagen. De vil heller ikke svare på, om de selv bør omfattes af den kommende advokatundersøgelse. I stedet henviser de til forsvarsministeren, som har sendt denne skriftlige kommentar:

"Jeg har haft partierne til møde om en uafhængig undersøgelse af Elbit-sagen. Umiddelbart er der bred opbakning til en advokatundersøgelse. Det mener jeg er rigtigt, men det er klart, at vi skal have vendt de sten, der skal vendes i den her sag. Det er min forventning, at vi forhåbentlig i løbet af september kan få truffet en afgørelse om afgrænsningen af undersøgelsen."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Pertou Mach

MF (EL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1998)

Rasmus Jarlov

MF (K), fhv. formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

0:000:00