Debat

Efter afsløringer om regnskabsrod: En god, en ond og en grusom nyhed om Forsvaret

KOMMENTAR: Skandalen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse viser, at en fast civil hånd på Forsvarets rorpind ikke er uproblematisk, skriver mangeårig forsvarsjournalist Christian Brøndum.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Brøndum
Freelancejournalist

Sidste uges nyheder om tiltaler mod og politianmeldelser af blandt andre tidligere ansatte i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse rummer den gode nyhed, at der netop var tale om en styrelse under Forsvarsministeriet. Ansvaret for den håbløst mangelfulde kontrol med skatteydernes penge har siden april 2014 tilhørt Forsvarsministeriets departement med departementschef Thomas Ahrenkiel i spidsen og den siddende minister som politisk eneansvarlig.

På forsvarschefens kontor i den danske udgave af Pentagon i den tidligere Hafnia-bygning midt i København har general Bjørn Bisserup givetvis ærgret sig over, at Forsvaret nu igen skal indblandes i noget med snavs og dårlig forvaltning. Men mon ikke han også har draget et lettelsens suk ved tanken om ikke at have ansvaret for det, der er foregået i Ejendomsstyrelsens hovedkontor på Hjørring Kaserne.

Aben ligger hos departementschefen, som lige nu har travlt med at forfatte en forklaring på, hvorfor hverken den tidligere eller den nuværende minister blev informeret om den manglende styring af skatteydernes penge. Ministeren burde, mener i hvert fald ifølge Politiken forvaltningsekspert, professor Sten Bønsing, have haft besked senest 9. august, da Rigsrevisionen formelt åbnede en undersøgelse mod Ejendomsstyrelsen. En trussel om personalemæssige konsekvenser i ikke blot Hjørring, men også i departementet, hænger i luften.

Fakta
Christian Brøndum var forsvarsmedarbejder på Berlingske 1998-2016 og er i dag freelanceforsvarsjournalist.

Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Svært ved at skelne
Den onde nyhed er, at både medier og vælgere har svært ved at skelne mellem den uniformerede og den slipseklædte del af Forsvarsministeriets område. Efter år med offentlig spanking for manglende økonomistyring, problematiske fangesager i Irak og politiske stridigheder om Forsvarets indretning rammes Forsvarets ansatte nu af en skandalesag, som de ikke har lod eller del i.

Det fik forleden chefen for Opklaringsbataljonen på Bornholm, Nicolai Abildgaard, til på Facebook at forsvare sine soldater: “Derfor smerter det mig at læse om den ene skandalesag efter den anden i landets medier. Sager, der jo desværre må tegne et billede af en pilrådden kultur og en hob af uduelige medarbejdere”, skrev han.

Militære knoldesparkere
Overflytningen af Forsvarets forskellige støttefunktioner til status som civile styrelser blev begrundet med både besparelser – 170 millioner kroner – og også i debatten forud med et krav om mere styr på økonomi og planlægning og andre civile kernekompetencer, der ikke kunne overlades til militære knoldesparkere.

Daværende forsvarsminister, nu justitsminister Nick Hækkerup (S), overhørte advarsler om, at han ville komme til at savne muligheden for at pege på forsvarschefen, når fremtidige møgsager skulle bortforklares. Og fra 2014 kom der altså – i teorien – en fast civil hånd på hele Forsvarsministeriets rorpind.

I parentes bemærket kan man notere sig, at direktøren for roderiet i Ejendomsstyrelsen, Hans Høyer, er officersuddannet fra Jyske Dragonregiment i Holstebro og har gjort tjeneste som FN-observatør, inden han skiftede til civil og blandt andet blev betroet ledende poster i Miljøministeriet. I 2014 han blev chef for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Så hverken en militær eller civil baggrund eller en kombination er åbenlyst nogen garanti for orden i sagerne.

Løbet ud af kontrol
Den virkeligt grumme nyhed i møgsagen fra Hjørring rækker derfor langt ud over Forsvarsministeriets ansvarsområde. Skandalen følger i kølvandsstriben fra Britta Nielsen-svindlen i Socialstyrelsen, Skatte-Sven, der fik fem års fængsel i forbindelse med milliardtyveriet fra Skattestyrelsen (eller hvad de hedder for tiden), Atea-sagen om korruption omfattende både Region Sjælland og ansatte under Forsvarsministeriet, og sådan kan man blive ved.

Folketingets statsrevisorer har allerede bebudet en tværgående undersøgelse af statens forvaltning. Forsvarsministeriets manglende tilsyn med dets styrelser kan således blive den udløsende faktor for en alvorlig debat, om den gigantiske velfærdsstat er løbet ud af kontrol. Indledningsvis kan revisorerne jo kigge på, om de øvrige styrelser under Forsvarsministeriets faste ledelse har styr på regnskaberne.

Hvem ved. Måske det fører til, at ansvaret for Forsvarets støttestruktur i et eller andet omfang atter overlades til dem, der er mest interesseret i at holde styr på tingene, nemlig soldaterne selv.

-----

Christian Brøndum var forsvarsmedarbejder på Berlingske 1998-2016 og er i dag freelanceforsvarsjournalist.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjørn Bisserup

Public affairs-rådgiver, Rud Pedersen, fhv. forsvarschef
videregående officersuddannelse (Hærens Officersskole 1988), generalstabskursus (Forsvarsakademiet 1995)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Thomas Ahrenkiel

Europæisk direktør, Macro Advisory Partners ApS
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00