Efter kritik: Løkke vil gøre dansk fortolkning af migrationspagt klarere

MIGRATION: Regeringen holder fast i at tiltræde en omstridt FN-erklæring om migration, men vil nu tilføje en forklaring på, hvordan Danmark fortolker teksten. Debatten har været præget af konspirationsteorier, siger Løkke.

Jeppe Maagaard HolmKristine Korsgaard

Vi skal stadig være med, men vi vil selv sætte ord på, hvad det er, vi skriver under på.

Nogenlunde sådan kan man sammenfatte den løsning, regeringen nu lægger op til i den accelererende debat om en FN-pagt om migration.

Den danske opbakning til pagten har vakt massiv kritik fra Dansk Folkeparti, som mener, at den såkaldte Marrakesh-erklæring lægger op til mere indvandring fra afrikanske lande til Vesten.

Senest har DF taget kravet om at holde Danmark ude af aftalen med ind i finanslovsforhandlingerne. Også på de sociale medier er bølgerne gået højt blandt modstandere af indvandring.

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Løkke: Vi kan ikke stoppe illegal indvandring selv
Regeringen fastholder, at erklæringen ikke rokker ved den stramme, danske udlændingepolitik. Men nu kommer regeringen alligevel kritikerne lidt i møde. Den vil nemlig aflevere en såkaldt stemmeforklaring, når vi i december er med til at vedtage erklæringen med titlen ”Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration” ved FN’s generalforsamling.

Det sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen i spørgetimen i Folketingssalen tirsdag.

”Der er behov for, at vi får klargjort, hvordan vi læser den her tekst,” uddybede Løkke bagefter over for pressen.

Han understregede, at regeringen stadig mener, det er en vigtig aftale for Danmark at stå bag, fordi FN-landene forpligter sig på at samarbejde om at modvirke illegal migration.

”Det er fornuftigt, at der er et internationalt samarbejde, for vi kan ikke løse de sager selv,” sagde Løkke.

"Jeg bliver beskyldt for landsforræderi"
Statsministeren mener, debatten har været præget af misforståelser og faktuelle fejl.

”Ikke mindst på de sociale medier, hvor det i den grad går højt, og hvor jeg kan se, at jeg bliver beskyldt for landsforræderi. En stor konspirationsteori, hvor vi tager til Marrakesh og underskriver den danske kulturs dødsdom og inviterer millioner af mennesker ind. Intet ligger mig fjernere,” sagde statsministeren.

I lyset af den debat er der behov for at præcisere, hvordan Danmark fortolker erklæringen, når vi tilslutter os den, lød det fra Løkke tirsdag:

”Den her FN-tekst er, som alle mulige andre FN-tekster, der vokser op i konsensus mellem 192 lande, skrevet på en anden måde, end vi selv ville have skrevet det. Derfor er det afgørende for Danmark, at vi afgiver en stemmeforklaring, hvor vi præciserer nogle ting. Blandt andet at der er forskel på en illegal og en legal migrant, og at den her erklæring ikke skaber nogen nye forpligtelser for Danmark overhovedet.”

DF: Det er stadig en dårlig aftale
I Dansk Folkeparti får meldingen en halvlunken modtagelse.

"Det er noget mærkeligt noget at tiltræde en aftale og samtidig sige, at man ikke vil overholde den. Men vi hører, hvad statsministeren siger, og nu må vi se det papir og forholde os til det," siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

Han understreger, at Dansk Folkeparti stadig helst ser, at regeringen slet ikke skriver under på erklæringen.

"Det er stadig en dårlig aftale," siger han.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00