Partier indgår gentleman-aftale imod russisk indblanding i dansk valgkamp
MISINFORMATION: Folketingets formand Pia Kjærsgaard opfordrer nu partierne til at danne fælles front mod udenlandsk indblanding i den kommende valgkamp. Det sker efter advarsler fra efterretningstjenester og konkret mistanke om, at bots har pustet til debat om migrationspagt.
Kristine Korsgaard
RedaktionschefHvis Folketingets partier og medlemmer bliver udsat for læk og hacking, skal de fremover informere deres kolleger i de andre partier. Det er essensen af den aftale, som folketingsformand Pia Kjærsgaard (DF) nu opfordrer partierne til at give håndslag på.
Det skal være med til at beskytte det danske folkestyre mod påvirkning fra udenlandske kræfter fra eksempelvis Rusland, skriver hun i et debatindlæg i Altinget torsdag.
”Jeg har skrevet til gruppeformændene på Christiansborg med henblik på at indgå en gentleman-aftale, hvor vi informerer hinanden, hvis nogen udsættes for læk og hacking. Målet er at danne et fælles værn mod de kræfter, der eksempelvis bruger fortrolige og følsomme personoplysninger i politisk øjemed,” skriver Pia Kjærsgaard.
Hun henviser til den seneste redegørelse fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), hvor det fremgår, at Rusland gennemfører målrettede påvirkningskampagner i Vesten – og muligvis også i Danmark.
Meldingen kommer efter, at Altinget kort før jul kunne fortælle, at Udenrigsministeriet havde konkret mistanke om, at mindst 16 falske, automatiske profiler – såkaldte bots – havde pustet til debatten om den omstridte migrationspagt ved at dele indhold og i nogle tilfælde misinformation på Facebook.
Også Forsvarets Efterretningstjeneste fremlagde i december en trusselsvurdering, som blandt andet advarer imod høj sandsynlighed for, at Rusland vil forsøge at påvirke den danske politiske debat op til Folketingsvalget.
"Falske historier kan svække tilliden til samfundsinstitutioner"
Meldingen fra Pia Kjærsgaard tyder på, at hun er mere bekymret for udenlandsk indblanding i valgkampen end visse af hendes partifæller.
I debatten om FN’s migrationserklæring havde Dansk Folkeparti talt meget aktivt imod, at Danmark skulle tilslutte sig, fordi partiet mener, at aftalen kan føre til flere afrikanske migranter. Og historien om bots i debatten fik Morten Messerschmidt til at kritisere regeringen for at fjerne fokus fra erklæringens indhold til et spørgsmål om nogle få robotter uden egentlig betydning.
Tonen fra Pia Kjærsgaard er anderledes, når det gælder det principielle spørgsmål om udenlandsk indblanding:
”Desværre er der kræfter i udlandet, som kan have interesse i at påvirke den demokratiske proces i Danmark ved at plante falske historier i nyhedsmedier eller sociale medier,” skriver hun.
”Mediernes dækning af valgkampen er nok den enkeltfaktor, der betyder mest for, hvor vi sætter vores kryds på valgdagen. Falske historier kan skævvride den demokratiske samtale og svække tilliden til samfundsinstitutioner,” bemærker folketingsformanden.
Partier glade for forslaget fra Pia K
Forslaget om en gentleman-aftale bliver positivt modtaget på tværs af Folketingets partier.
”Det er vores pligt og ansvar at samarbejde imod, at mørke kræfter skal påvirke vores folkestyre,” siger gruppeformand i Venstre Karen Ellemann.
Hun mener, at aftalen også vil hjælpe til, at folketingsmedlemmerne selv bliver mere opmærksomme på eventuelle forsøg på påvirkning.
Enhedslisten og Konservative vil også meget gerne være med i aftalen.
”Fake news og udefrakommende påvirkningskampagner kan udgøre et demokratisk problem. Vi skal derfor tage problemet meget alvorligt,” siger gruppeformand Jakob Sølvhøj (EL).
Konservative har allerede haft Forsvarets Efterretningstjeneste på besøg ved et gruppemøde for at høre om mulige påvirkninger af valget fra udenlandske kræfter.
”Det er noget, vi skal tage meget alvorligt,” siger stedfortrædende gruppeformand Anders Johansson (K).