Dagens overblik: Lilleholt afviser politisk fyring af klimarådets formand

NYHEDSOVERBLIK: Det var ikke på grund af en kritisk rapport, at Klimarådets formand nu er skiftet ud, forsikrer minister. Og regeringen udskyder sundhedsreformen igen igen. Her er dit morgenoverblik.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen. Her får du de vigtigste nyheder i dansk politik onsdag morgen helt kort:

Det vakte stor opsigt tirsdag, at klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) udskifter formanden for Klimarådet. Mest på grund af timingen.

Nyheden om, at Peter Birch Sørensen ryger ud til fordel for den nye formand, Peter Møllgaard, kom nemlig kort efter en pressemeddelelse, hvor ministerens opfordring lød: Lad os få klimadebatten tilbage på rette spor.

Her skrev han, at det er "volapyk at påstå, at regeringen reducerer tempoet i den grønne omstilling”. Det var ellers netop den pointe, Klimarådet og Peter Birch Sørensen fremførte i sidste uge med en analyse af regeringens klimapolitik, som blev kaldt ”uambitiøs”.

Men Peter Birch er ikke blevet fyret, fordi han har kritiseret regeringen, siger Lars Christian Lilleholt til DR Nyheder.

”Det er fuldstændig grundløse spekulationer. Uanset om Klimarådet var kommet med deres rapport i sidste uge, og uanset om der har været en diskussion, så var der blevet udpeget en ny formand for Klimarådet,” siger han.

Det skorter ellers ikke på spekulationer fra især oppositionen. Læs for eksempel denne sag fra Information.

Peter Birch Sørensens fireårige kontrakt udløb netop her i november.

Finanslov på vej og sundhedsreform forsinket
Det går fremad med forhandlingerne om næste års finanslov, og nu tror flere på, at den kan lande i slutningen af denne uge eller lige efter weekenden.

Hvis du vil have en status og en kort, skarp analyse af, hvad der er på spil for regeringen og for Dansk Folkeparti, skal du høre dagens podcast Ajour. Her giver vores politiske kommentator, Erik Holstein, de vigtigste pointer.

Og mens forhandlingerne kører i Finansministeriet, udsætter regeringen nu sin bebudede sundhedsreform igen. Det skriver sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) tirsdag aften på Facebook.

Udspillet kommer først efter nytår, da der er for travlt med de nuværende finanslovsforhandlinger og en ny folkeskoleaftale, fortæller ministeren. Men ventetiden giver usikkerhed for regionerne, som ikke ved, om de er købt eller solgt. Læs mere her.

Løkke vil skære dansk opbakning til omstridt migrationspagt ud i pap
Vi skal stadig være med, men vi vil selv sætte ord på, hvad det er, vi skriver under på.

Nogenlunde sådan kan man sammenfatte den løsning, regeringen nu lægger op til i den accelererende debat om en FN-pagt om migration.

Den danske opbakning til pagten har vakt massiv kritik fra Dansk Folkeparti, som mener, at den såkaldte Marrakesh-erklæring lægger op til mere indvandring fra afrikanske lande til Vesten.

Regeringen fastholder, at erklæringen ikke rokker ved den stramme, danske udlændingepolitik. Men nu kommer regeringen alligevel kritikerne lidt i møde. Den vil nemlig aflevere en såkaldt stemmeforklaring, når vi i december er med til at vedtage erklæringen med titlen ”Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration” ved FN’s generalforsamling.

Det sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen tirsdag.

”Der er behov for, at vi får klargjort, hvordan vi læser den her tekst.”

Læs, hvad DF siger til det, og se klip med statsministeren her.

S-leder Mette Frederiksen sagde for øvrigt tirsdag ikke helt klart, om S støtter pagten eller ej. Det vækker kritik fra blandt andre SF og R.

Mulig Löfven-regering i Sverige
Vi skal også kigge til Sverige i dag, for nu viser der sig måske en mulighed for, at landet langt om længe kan få en regering.

Centerpartiets leder, Annie Lööf, har åbnet for at støtte en regering ledet af Socialdemokraternas fungerende statsminister, Stefan Löfven, hvis han opfylder en række krav – altså et samarbejde på tværs af de traditionelle blokke.

Med opbakning fra den rød-grønne blok og Centerpartiet vil Löfven lige nøjagtigt kunne redde et flertal hjem. Dermed kan svenskerne være på vej mod en løsning på en næsten tre måneder lang politisk krise. Læs mere her.

Landsindsamlinger drukner i administration
Hvis du gav 100 kroner til Kirkens Korshærs landsindsamling, gik kun knap ti af dem til det egentlige formål med indsamlingen. Resten gik til administration. Det skriver Altinget, som i dag bringer en opgørelse over en række organisationers landsindsamlinger – hvor mange penge fik de samlet ind, og hvor stor en del af pengene gik til administration?

Hver anden af organisationerne får kritik for ikke at leve op til Indsamlingsnævnets krav om, at mindst 2/3 af de indsamlede midler går til formålet med indsamlingen. Se, hvem der ligger i top og bund her.

Læs også

Det sker i dag

  • EU præsenterer en klimaplan, som strækker sig til 2050. Målet er, at Europa skal være CO2-neutralt i 2050.
  • Klokken 9.30: Sidste retsmøde i sagen mod tidligere PET-chef Jakob Scharf, der er tiltalt for at bryde sin tavshedspligt i forbindelse med udgivelsen af bogen "Syv år for PET”.
  • Klokken 11.35: Støjberg i samråd om udenlandsk arbejdskraft. Udlændinge- og integrationsministeren skal svare på spørgsmål til regeringsudspillet om lempelser i reglerne for virksomheders ansættelse af udenlandsk arbejdskraft.
    Klokken 13: Møde i salen med ministrenes spørgetid
  • Klokken 13: Minister for fiskeri og ligestilling Eva Kjer Hansen (V) skal i samråd om mærket MSC, som står for veldrevet og bæredygtigt fiskeri. 
  • Klokken 15.10: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder tale i EU-Parlamentet om EU som fredsprojekt. Derefter er der debat med Parlamentets medlemmer.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00