Regeringen får kritik for at udskyde sundhedsreform igen igen

FORSINKET: Ellen Trane Nørby (V) meddelte tirsdag aften, at sundhedsreformen er udskudt til efter nytår. Udmeldingen førte til kritik og politiske drillerier på Twitter.

På regeringens seminar i Nibe i september fremlagde Lars Løkke Rasmussen en køreplan for regeringens længe ventede sundhedsreform. Nu er reformen udskudt til det nye år.
På regeringens seminar i Nibe i september fremlagde Lars Løkke Rasmussen en køreplan for regeringens længe ventede sundhedsreform. Nu er reformen udskudt til det nye år.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Bliver det nogensinde jul i det lille sundhedsvæsen? Det er spørgsmålet, efter sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) tirsdag aften annoncerede på Twitter og Facebook, at regeringens længe ventede sundhedsreform alligevel ikke bliver præsenteret i 2018.

 

Sundhedsministeren begrunder forsinkelsen med de igangværende forhandlinger om finanslov og folkeskole:

"Inden jul skal en vigtig finanslov, der kan understøtte vækst og velfærd i hele landet, og en aftale om en bedre folkeskole med styrket faglighed og kortere skoledage være på plads. Det skaber i den grad politisk pladsmangel, inden den søde juletid nærmer sig," skriver hun i et opslag på Facebook

Beslutningen om at udskyde reformen vakte tirsdag aften kritik fra blandt andre regeringens støtteparti:

"Ligner mere en regering, der vil køre valgkamp på et oplæg, end en regering, der vil forhandle en ny struktur. Trist. Der er brug for entydigt ansvar i sundhedsvæsnet," skrev Jeppe Jakobsen (DF) på Twitter.

Grænser til det uanstændige
Med udskydelsen af sundhedsreformen er regionsrådenes fremtid uafklaret lidt endnu. 

Det fik tirsdag aften regionsrådsformand i Midtjylland, Anders Kühnau (S), til tasterne:

"Regeringen udskyder endnu en gang sundhedsreformen, og den evige debat om struktur fortsætter. Jeg mener, det grænser til det uanstændige og giver helt urimelige arbejdsvilkår for regionerne, der stadig ikke ved, om de er købt eller solgt," kommenterede han på Twitter.

Køreplanen klar
På et pressemøde i september i forbindelse med et regeringsseminar i Nibe fremlagde Løkke ellers en køreplan for sundhedsreformen, som skulle munde ud i en fremlæggelse af udspillet lige efter efterårsferien. 

Siden sommerferien har et ministerudvalg arbejdet på at forberede reformen. Her sidder – foruden sundhedsministeren og statsministeren selv – økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), børne- og socialminister Mai Mercado (K), finansminister Kristian Jensen (V) og minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V).

Lars Løkke Rasmussen har desuden nedsat et sekretariat i Finansministeriet under ledelse af tidligere direktør i Ankestyrelsen Thorkil Juul. Thorkil Juul har en fortid som embedsmand i både Velfærdsministeriet og det daværende Indenrigs- og Sundhedsministerium.

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed. Her bliver du opdateret om, hvad vi allerede ved om regeringens planer og arbejdet med udspillet. Og du kan se, hvad oppositionen siger til, at udspillet nu er udskudt igen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)









0:000:00