Regeringen åbner for at give sundhedsfællesskaber egen pengepung på længere sigt

SUNDHEDSREFORM: Det har været et centralt kritikpunkt, at de blå partiers nye sundhedsfællesskaber ikke får penge at råde over. Men finansministeren kan "sagtens" forestille sig, at regeringen en dag vil lave om på det, siger han nu. 

De nye sundhedsfællesskaber i de blå partiers sundhedsaftale har i udgangspunktet ingen egne penge. Men det kan de måske få.

Finansminister Kristian Jensen (V) er i hvert fald meget åben over for, at der ved fremtidige økonomiforhandlinger kan blive bevilliget penge direkte til sundhedsfællesskaberne frem for til de kommunale kasser eller de regionale sundhedsforvaltninger.

”Det er en tanke, jeg absolut ikke vil afvise. Det vil være en af mulighederne for at få skabt endnu mere sammenhold omkring sundhedsfællesskaberne fremadrettet,” siger Kristian Jensen.

Manglen på et selvstændigt budget har netop været et af de centrale kritikpunkter mod de blå partiers sundhedsfællesskaber. Uden en egentlig driftsøkonomi vil sundhedsfællesskaberne ikke have muskler til at ændre noget i praksis, har det blandt andet lydt fra kritiske borgmestre.

I den endelige aftale med Dansk Folkeparti står sundhedsfællesskaberne fortsat tilbage uden egen økonomi. Men sådan vil det altså ikke nødvendigvis blive ved med at være, lyder det fra Kristian Jensen, der dog ikke vil udstede et egentligt løfte.

Professor: Nye budgetter giver nye udfordringer
”Det er klart, at vi fremadrettet ikke bare skal se på, hvad vi giver af midler gennem sundhedsforvaltningerne, men også hvad vi giver til sundhedsfællesskaberne. Og er der opgaver, som løses bedst gennem sundhedsfællesskaberne, så kan vi også afsætte økonomi direkte hertil,” siger Kristian Jensen.

Spørger man professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen, om det vil være fornuftigt at udstyre eventuelt kommende sundhedsfællesskaber med egen økonomi, er svaret ”måske”.

For på den ene side har sundhedsfællesskaber uden penge ikke de store muligheder for selv at sætte ting i værk, men vil primært blive et nyt forum for koordination på tværs af sygehuse, almen praksis og kommuner.

På den anden side vil det ikke nødvendigvis gøre noget lettere, hvis sundhedsfællesskaberne fik en selvstændig økonomi, al den stund at de ikke er udstyret med egentlig beslutningskraft.

Måske nærmere tværtimod.

”I det øjeblik du gennem eksempelvis en økonomiaftale begynder at få et særskilt budget, så vil man også få nye udfordringer. Budgettet vil være uafhængigt af kommune og sundhedsforvaltning, men beslutninger i sundhedsfællesskab skal godkendes af både kommune og sundhedsforvaltning. Det kan blive kompliceret,” siger Kjeld Møller Pedersen.

Han mener til gengæld, at VLAK-regeringen og DF mangler at svare på en række andre centrale spørgsmål om, hvordan økonomien skal køre i det nye sundhedssystem, partierne lægger op til. Læs hele artiklen på Altinget: kommunal eller Altinget: sundhed, hvor du også kan se, hvad S siger til at give sundhedsfællesskaberne egne penge.

,

Forrige artikel Dagens overblik: S vil lægge skat på Google og Facebook – villig til dansk enegang Dagens overblik: S vil lægge skat på Google og Facebook – villig til dansk enegang Næste artikel Husker du? Her er de 100 vigtigste begivenheder fra valgperioden Husker du? Her er de 100 vigtigste begivenheder fra valgperioden
Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

FOLKEMAGT: Det er nu et år siden, at europæerne rystede den politiske pose og sendte et nyt hold repræsentanter til Europa-Parlamentet. Men Brexit, corona og institutionelt fnidder har afholdt Parlamentet fra rigtig at finde sine ben.