Våbensagen får nye konsekvenser: Forsvaret henter hjælp udefra til at kulegrave egne våbenindkøbere

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelses skal ses efter i sømmene af eksterne konsulenter. Det sker som en konsekvens af våbensagen. 

"Analysen har til formål at understøtte, at FMI er rustet til nuværende og fremtidig opgaveløsning, herunder blandt andet i forhold til FMI’s rolle i at understøtte Forsvarets vækst i de næste 10 år," oplyser Forsvarsministeriet til Altinget.
"Analysen har til formål at understøtte, at FMI er rustet til nuværende og fremtidig opgaveløsning, herunder blandt andet i forhold til FMI’s rolle i at understøtte Forsvarets vækst i de næste 10 år," oplyser Forsvarsministeriet til Altinget.Foto: Elbit Systems
Andreas KrogKasper FrandsenKatrine Falk Lønstrup

Som en direkte konsekvens af våbensagen skal Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) undersøges.

I de kommende måneder skal eksterne konsulenter nemlig "som opfølgning på forløbet" i våbensagen lave en analyse af FMI’s organisation, processer og ressourcer.

Det fremgår af et kommissorium for analysearbejdet, som Altinget er i besiddelse af.

"De foreløbige erfaringer fra sagens forløb viser, at udfordringer i forløbet blandt andet har en sammenhæng til, at FMI’s organisation har været under pres i en længere periode,” lyder det i starten af kommissoriet.

Det er forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), der har beordret analysen sat i gang. Dermed er det anden gang inden for få dage, at ministeren rykker på en undersøgelse af Forsvaret i kølvandet på sagen.

I sidste uge anbefalede ministeren, at Folketingets partier valgte advokatfirmaet Bruun & Hjejle til at kulegrave forløbet i sagen på tværs af ministeriet og flere styrelser.

{{toplink}}
Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Våbensagen, som Altinget har afdækket, handler blandt andet om vildledning af Folketinget i forbindelse med hasteanskaffelsen af artilleri og raketkastere for 1,7 milliarder kroner fra den israelske våbenproducent Elbit Systems tilbage i januar i år.

Altinget har blandt andet også afsløret, at Forsvarets våbenindkøbere reelt ikke havde spurgt andre leverandører end israelerne. Desuden har Altinget afsløret, at der var et forlig mellem Elbit Systems og FMI, som faldt næsten samtidigt med milliardindkøbet, og som Forsvarsministeriet ikke blev oplyst om.

0:000:00