Topchef og borgmester i oprør over udsigt til millionbesparelser i Wonderful Copenhagen

Ekspertudvalg foreslår at sløjfe bevillingen til turismeorganisation Wonderful Copenhagen. K-borgmester kalder det et endegyldigt bevis på, at regeringen er “bedøvende ligeglad med København".  

Wonderful Copenhagen var et af selskaberne bag indsatsen for at få Tour De France til Danmark. Her ses den walisiske cykelstjerne Geraint Thomas på vej ud på løbets enkeltstart i 2022, der blev afholdt i København. 
Wonderful Copenhagen var et af selskaberne bag indsatsen for at få Tour De France til Danmark. Her ses den walisiske cykelstjerne Geraint Thomas på vej ud på løbets enkeltstart i 2022, der blev afholdt i København. Foto: Mathias Svold / Scanpix
Søren Dahl

Fremtiden for turismeorganisationen Wonderful Copenhagen, der blandt andet var med til at arrangere den danske Tour De France-start i København, er usikker.  

I en ny rapport foreslår regeringens ekspertgruppe for fremtidens erhvervsstøtte at sanere, altså skære, hele den bevilling på 47 millioner kroner, som organisationen hvert år modtager fra staten. 

Hvis regeringen vælger at følge den anbefaling, vil det være et dødsstød til organisationen, siger Mikkel Aarø Hansen, administrerende direktør i Wonderful Copenhagen.   

Regeringen har for meget fokus på provinsen og turistkørsel i Vestjylland.

Jakob Næsager, børne- og ungdomsborgmester (K)

”En sanering af Wonderful Copenhagens basisfinansiering vil de facto være en lukning af Wonderful Copenhagen og dermed hele den sammenhængende turismeindsats i hovedstaden,” forklarer Mikkel Aarø Hansen . 

Læs også

“Det skal ses i lyset af, at hovedstadens turisme årligt bidrager med skatteindtægter til staten på godt 16 milliarder kroner og en samlet turismeomsætning på 52 milliarder kroner,” pointerer direktøren.  

Risiko for støttespild  

I deres begrundelse for at ville sløjfe støtten til Wonderful Copenhagen, lægger regeringens ekspertgruppe vægt på, at der ikke eksisterer lignende regionale organisationer, der modtager penge fra staten.  

“Ekspertgruppen vurderer, at der ikke er påvist tilstrækkelige samfundsøkonomiske gevinster ved fra statslig side at yde støtte til en regionalt afgrænset turismeorganisation,” lyder det videre i rapporten.  

Samtidig lægger ekspertgruppen op til, at København, og andre hovedstadskommuner selv må løse opgaven med at drive Wonderful Copenhagen, hvis de ønsker, at organisationen skal overleve.  

“En eventuel udfordring med turismefremme i hovedstadsområdet vurderes bedst løst, hvis de omfattede kommuner (eller øvrige aktører) selv prioriterer indsatsen,”.  

Ifølge ekspertgruppen er der også et risiko for “støttespild”, da Wonderful Copenhagens aktiviteter overlapper med det arbejde, som organisationen VisitDenmark laver. 

Regeringen bekymrer sig om “turistkørsel i Vestjylland” 

På Københavns Rådhus vækker ekspertudvalgets anbefaling om at fjerne statens støtte til Wonderful Copenhagen stor vrede.  

“Hele samfundet bliver fattigere, når vi skærer i investeringer i København og landets andre store byer. Vi mister arbejdspladser og uvurderlig branding af vores hovedstad som noget helt særligt på den internationale scene,” siger Jakob Næsager, børne- og ungdomsborgmester og leder af de Konservative i København.  

Ifølge borgmesteren er forslaget om at beskære Wonderful Copenhagen det seneste i en række eksempler på, at regeringen er “bedøvende ligeglad med København”.  

“Regeringen har meget fokus på provinsen og turistkørsel i Vestjylland. Samtidig lader man til at være i en vildfarelse om, at Københavns succes er skabt ud af den blå luft, når sandheden er, at det er resultatet af mange års hårdt arbejde,” siger Jakob Næsager.  

Han mener samtidig, at det er urealistisk, at hovedstadens kommuner selv kommer til at kunne løfte opgaven med at finansiere Wonderful Copenhagen.  

“Jeg står i en situation, hvor jeg skal spare næsten 100 millioner kroner på byens børn og skoler, og mine borgmesterkollegaer står i samme situation,” forklarer Jakob Næsager.  

“Jeg tænker ikke, at situationen er meget bedre i Gribskov, Hvidovre eller de andre kommuner, der i så fald skulle være med til at samle regningen op".

Her er de fem største spareforslag

Erhvervsstøtten er fordelt på 185 støtteordninger og udgjorde omkring 37 milliarder kroner i 2023.

De fem største spareforslag fra ekspertgruppen er: 

600 millioner kroner på straksafskrivning af udgifter til computersoftware


308 millioner kroner på eksport- og investeringsfremme


300 millioner kroner på forlængede momskreditter til små og mellemstore virksomheder


200 millioner kroner på straksafskrivning for udgifter til knowhow eller patentrettigheder


155 millioner kroner på skatteudskydelse gennem andelsselskaber
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Næsager

Børne- og ungdomsborgmester (K), Københavns Kommune
Cand.jur., Københavns Universitet 1997

0:000:00