Eksperter vil skrotte erhvervsstøtte for 2,3 milliarder

I 2030 skal 185 erhvervsstøtteordninger være blevet til 90. I hvert fald hvis det står til regeringens ekspertgruppe for fremtidens erhvervsstøtte, der har præsenteret sine anbefalinger til, hvilke støtteordninger, der skal sløjfes. 

"Vi hylder princippet om, at markedet og kunderne bestemmer, og at det, der ikke kan stå, må falde," lød det fra Christian Frigast, der er formand for regeringens ekspertgruppe for fremtidens erhvervsstøtte. Mandag præsenterede han ekspertenes anbefalinger. Arkivfoto. 
"Vi hylder princippet om, at markedet og kunderne bestemmer, og at det, der ikke kan stå, må falde," lød det fra Christian Frigast, der er formand for regeringens ekspertgruppe for fremtidens erhvervsstøtte. Mandag præsenterede han ekspertenes anbefalinger. Arkivfoto. Foto: Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

De er blevet forsinket flere gange, men mandag var dagen endeligt oprandt. 

Med formand Christian Frigast i spidsen har regeringens ekspertudvalg for fremtidens erhvervsstøtte løftet sløret for de første anbefalinger til et nyt erhvervsstøttesystem.

Ekspertgruppen vil konkret sløjfe 58 erhvervsstøtteordninger til en samlet værdi af 2,3 milliarder kroner. 

Derudover anbefales det også at fjerne DIS-ordningen, som fritager sømænd fra at betale dansk indkomstskat. 

Det vil i så fald bringe statens samlede besparelser på erhvervsstøtten op på 3,4 milliarder kroner i 2030.

"Hvis man følger vores anbefalinger til sanering og sammenlægger med de ordninger, som får lov til at løbe ud som planlagt frem mod 2030, vil erhvervsstøtteordningerne alt i alt være reduceret med cirka 50 procent fra 185 til 90 ordninger," siger Christian Frigast, der også er bestyrelsesformand i Axcel. 

{{toplink}}
Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Eksperterne lægger blandt andet op til, at der skal spares 65 millioner kroner på momsfritagelse til bedemænd, 308 millioner kroner i eksport- og investeringsfremme samt 600 millioner kroner på straksafskrivning af udgifter til computersoftware.

"For mig er der ingen tvivl om at erhvervsstøtte i udgangspunktet må betragtes som en fremmed fugl i et samfund som det danske. En lille, åben markedsøkonomi som vores er det et helt grundlæggende princip, at erhvervslivet må klare sig på markedsvilkår og må klare sig selv," siger Christian Frigast og tilføjer:

0:000:00