Analyse af 
Esben Schjørring
Daniel Bue Lauritzen

Økonomerne skyder den ned, og regeringen går til modangreb, men Ellemanns boligkonto kan blive hans gennembrud

Venstres forslag om en opsparingskonto til boligkøb kobler fordelings- og værdipolitik sammen på en ny måde – og rækker samtidig ud til de yngre vælgere i byerne. Spørgsmålet er, hvor mange fronter Ellemann kan kæmpe på og stadig vinde debatten.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Esben SchjørringDaniel Bue Lauritzen

Med sit forslag om en boligopsparingskonto understøttet af en skatterabat løfter Venstre boligpolitikken ind i centrum af den valgkamp, der kun mangler sin officielle udskrivelse.

Det er på én gang boligpolitik, valgkamp og en bredere markering af Venstre som et borgerligt parti og som blå bloks ideologiske kraftcenter. Ligesom det er et forsøg på at ’borgerliggøre’ de yngre vælgergrupper – særligt i de store byer.

Venstre vil meget gerne trække konfliktlinjen skarpt op i forhold til Socialdemokratiet og centrum-venstre, og man skal ikke læse mange reaktioner fra boligminister Christian Rabjerg Madsen, der mener, at planerne får alle ”alarmklokker til at bimle og bamle”, før man kan udlede, at det er lykkedes.

Det umiddelbare problem for Venstre og Ellemann-Jensen er, at forslaget også kritiseres af tænketanksøkonomerne i Cepos og Kraka. Det rejser spørgsmålet om, hvor mange fronter Venstre kan kæmpe på én gang og stadig vinde debatten.

Venstre præsenterede mandag formiddag et samlet boligudspil, hvor kronjuvelen er en konstruktion, der skal give førstegangskøbere mulighed for at oprette en særlig boligopsparingskonto med et skattefradrag på 20 procent af op til 50.000 kroner om året.

Det er utvivlsomt en kærkommen hjælpende hånd til unge par i byerne, for hvem de senere års prisstigninger på fast ejendom har gjort det til en uoverskuelig opgave at rejse penge til at komme ind på boligmarkedet.

Forslaget er åbenlyst tiltænkt de yngre, ressourcestærke vælgergrupper – ikke mindst i og omkring de store byer, hvor dyre boliger er et særligt presserende problem. Det er vælgergrupper, Venstre har særligt blik for, og forslaget lægger sig i slipstrømmen på partiets tilslutning til øremærket fædrebarsel og de store klimapolitiske initiativer.

De unge storbyvælgere er samtidig en vælgergruppe, som Socialdemokratiet under Mette Frederiksen har tabt i tusindvis af, mens partiet har været på stemmejagt i provinsen. 

Det har allerede givet sig udslag i, at Socialdemokratiet ved kommunalvalget gik markant tilbage i universitetsbyer som København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00