Analyse af 
Thomas Lauritzen

EU-præsidentens spegede spil forringer Mette Frederiksens chancer for et topjob

Charles Michels opstilling til EU-Parlamentet og ambition om at blive Europas nye liberale frontfigur betyder, at hans afløser som rådsformand må tiltræde hurtigt til sommer. Det gør det sværere for en siddende statsminister at komme i spil.

EU's rådsformand, Charles Michel, tog hjerteligt imod statsminister Mette Frederiksen (S) i efteråret 2022, da hun besøgte ham i Bruxelles for at tale om attentaterne mod gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2. 
EU's rådsformand, Charles Michel, tog hjerteligt imod statsminister Mette Frederiksen (S) i efteråret 2022, da hun besøgte ham i Bruxelles for at tale om attentaterne mod gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Selv om de ikke umiddelbart ligner hinanden, så har EU’s belgiske rådsformand Charles Michel efterhånden flere ting til fælles med Margrethe Vestager, end man skulle tro. Ikke bare det, at de begge er liberale.

Efter sigende drømte Michel også om det job som chef for Den Europæiske Investeringsbank (EIB), som Vestager søgte sidste år, selv om han ikke officielt var i spil. Danskeren fik ikke jobbet. Belgieren troede, han kunne blive kompromiskandidat, men blev det ikke.

Nu satser han så i stedet på at blive frontfigur for Europas liberale partifamilie, ganske som Vestager uformelt var det i forbindelse med sidste europaparlamentsvalg i 2019. Det kan heller ikke udelukkes, at Michel nærer håb om at overtage danskerens rolle som de liberales ledende næstformand i Kommissionen, når den store chefkabale for EU og omegn skal lægges til sommer.

{{toplink}}
Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Men der er faktisk endnu en aktivitet af dansk interesse, som Charles Michel uforvarende er kommet til at dele med Margrethe Vestager – og det er at forplumre statsminister Mette Frederiksens (S) chancer for at få tilbudt et europæisk topjob.

Charles Michels melding i weekenden om, at han vil stille op til Europa-Parlamentsvalget i juni, sår ikke alene tvivl om, hvordan han samtidig kan forvalte rollen som EU’s uvildige topmødeleder. Meldingen kortslutter også en i forvejen vanskelig beslutningsproces, der i løbet af sommeren og efteråret skal udpege cheferne for Den Europæiske Union.

Konsekvenserne står klar på række som dominobrikker. En af brikkerne hedder Viktor Orbán. Det vil skabe et stort politisk pres for at finde en ny rådsformand, der kan tiltræde jobbet i en fart.

Chefkabalernes vilde sommer
  • 6.-9. juni: Valg til Europa-Parlamentet i de 27 EU-lande (i Danmark er det søndag 9. juni).
  • 17. juni: Uformelt EU-topmøde, hvor stats- og regeringslederne gør status over valget.
  • 27.-28. juni: Formelt EU-topmøde, hvor lederne skal udpege Kommissionens formand og formentlig også formanden for Det Europæiske Råd med flere.
  • 9.-11. juli: Nato-topmøde i Washington, hvor en ny generalsekretær senest skal udnævnes.
  • 16.-19. juli: Første og konstituerende samling af det nyvalgte Europa-Parlament i Strasbourg.

Det er ikke en udvikling, der sætter Mette Frederiksens navn mere i spil til en europæisk toppost, end det var i forvejen. Tværtimod. Michels utidige afgang vil nemlig indsnævre EU’s beslutningsvindue så meget, at det kan blive sværere for en siddende regeringsleder som Frederiksen at springe til.

0:000:00