Falck-topchef: "Nu ringer Henrik Ullum til mig for at tale om tingene"
INTERVIEW: Der var bump på vejen, men det lykkedes. "Vi er kommet meget tættere på hinanden," siger Falcks topchef om det offentlig-private samarbejde under coronakrisen. Læs, hvordan krisen har styrket det offentlig-private samarbejde.
Christoffer Lund-Hansen
ErhvervsredaktørCoronakrisen har givet et kæmpe boost til det offentlig-private samarbejde.
Det er meldingen fra Jakob Riis, topchef i Falck, der hver dag kan kvikteste op til 50.000 danskere for corona.
"Det er et fantastisk eksempel på, hvad samarbejdet mellem det offentlige og det private kan," siger Jakob Riis
Vejen til det tætte samarbejde var dog langt fra snorlige.
Vi skal videre, så det ikke bliver en kamel at sluge for Mette Frederiksen som socialdemokratisk statsminister, at hun taler om vores samarbejde.
Jakob Riis
Administrerende direktør i Falck
I november udgav Statens Serum Institut (SSI) i november et notat, der såede tvivl om troværdigheden af Falcks kviktest.
Notatet ramte Falck hårdt.
"Fra den ene dag til den anden så vi et voldsomt dyk i anvendelsen og efterspørgslen hos virksomhederne. Den effekt var umiddelbar og hurtig," siger Jakob Riis.
U-vendingen
10. december besluttede regeringen sig for alligevel at ville bruge kviktest som værktøj i det nationale beredskab.
Og siden har Falck ikke set sig tilbage.
Jakob Riis er ikke i tvivl om, at forløbet har bragt den offentlige og private sektor tættere sammen.
"Vi er kommet meget tættere på hinanden. Nu ringer Henrik Ullum til mig for at tale om tingene. Det gør han, fordi vi nu kender hinanden. Den dialog havde vi ikke haft for et år siden. Coronakrisen har frembragt et behov for, at det offentlige og private arbejder tættere sammen, og det boost tror jeg, at vi vil tage med os i mange år fremover," siger han.
Mette F skal ikke sluge flere kameler
Det tætte samarbejde blev senest understreget, da statsminister Mette Frederiksen (S) i midten af januar bad erhvervslivet om hjælp til at vaccinere danskerne den dag, vaccinerne flyder ind over landets grænser med større hast end i dag.
Den anerkendelse er Jakob Riis stolt af, men fremover skal det tætte samarbejde være normen, lyder det.
"Men man kan også bemærke, at det er lige godt pokkers, at det skal trække så mange reaktioner, at statsministeren taler om det samarbejde," siger Jakob Riis og tilføjer:
"Det er min drøm, at det ikke bliver en undtagelse, at Mette Frederiksen tænker det. Vi skal videre, så det ikke bliver en kamel at sluge for Mette Frederiksen som socialdemokratisk statsminister, at hun taler om vores samarbejde," siger han.
Fremover skal Falck dog finde noget andet end kviktests at samarbejde med den offentlige sektor om.
Tirsdag tabte Falck kampen om fremover at skulle levere kviktests til landets fem regioner.
Det betyder, at størstedelen af Falcks 49 testcentre lukkes fra begyndelsen af februar.
I de enkelte tilbageværende Falck-testcentre vil man kunne blive testet mod betaling.
Artiklen er et uddrag af en længere artikel fra Altinget Erhverv, hvor du kan læse hele fortællingen om, hvordan coronakrisen har bragt dansk erhvervsliv og den offentlige sektor tættere sammen. Du kan tegne et prøveabonnement her.
Falck i 2021
Siden 2017 har Jakob Riis stået i spidsen for Falck.
I dag råder den danske virksomhed over 25.000 ansatte og har aktiviteter i 30 lande.
Siden midten af december har Falck sammen med SOS International, Carelink og Copenhagen Medical bidraget til det nationale beredskab med en daglig testkapacitet på 100.000.
Falck står får halvdelen af den testkapacitet. Falck kan derfor teste 50.000 danskere om dagen i selskabets 49 stationære testcentre og en række mobile testcentre.
De private kviktest skal lægges oveni testkapaciteten på de offentlige testcentre, som er på 110.000 dagen. Her er der tale om PCR-tests.
Størstedelen af Falcks testcentre lukker dog fra begyndelsen af februar.
I stedet skal kun SOS International og Carelink stå for at understøtte det nationale testberedskab, da de to virksomheder har vundet udbuddet om den fremtidige opgave.
I Falcks enkelte tilbageværende testcentre vil man fra begyndelsen af februar kunne blive testet mod brugerbetaling.