Debat

FOA: Omsorgsforsikringer er et sygdomstegn

Det er et symptom på et dybere problem i velfærdssamfundet, når kapitalinteresser begynder at udbyde omsorgsforsikringer. Men hvis vi accepterer dem, risikerer vi at underminere basale velfærdsrettigheder, skriver sektorformand Torben K. Hollmann. 

Risikoen ved at sige acceptere en lille, uskyldig ting som en forsikring, der dækker hjemmepleje og rengøringshjælp, kan på sigt være, at kommunen strammer på visitationen, så der skal mere til, før man kan få hjælp, skriver Torben K. Hollmann.
Risikoen ved at sige acceptere en lille, uskyldig ting som en forsikring, der dækker hjemmepleje og rengøringshjælp, kan på sigt være, at kommunen strammer på visitationen, så der skal mere til, før man kan få hjælp, skriver Torben K. Hollmann.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Torben Klitmøller Hollmann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forsikringsselskabet Tryg har et godt tilbud til dig. For et overskueligt beløb – for nogle af os – kan du få en omsorgsforskning, som blandt andet dækker hjemmepleje og rengøringshjælp efter hospitalsophold og transport til behandling efter sygdom.

Temadebat

Kræver fremtidens ældrevelfærd private forsikringer?

Flere forsikrings- og pensionsselskaber flirter med tanken om at udbyde omsorgsforskninger, som blandt andet dækker hjemmepleje og rengøringshjælp til ældre.

Altinget Ældre giver i en ny temadebat ordet til politikere, eksperter og velfærdsaktører, som vil diskutere, om de nye omsorgsforsikringer underminerer den universelle velfærdsstat, eller om de er et fornuftigt supplement eller alternativ til den offentlige ældrepleje.

Panelet består af:

  • Kent Damsgaard, adm. direktør i Forsikring & Pension
  • Pernille Skipper (EL), ældreordfører
  • Mette Thiesen (NB), ældreordfører
  • Torben K. Hollmann, sektorformand i FOA
  • Kirsten Normann Andersen (SF), ældreordfører
  • Bjarne Hastrup, adm. direktør i Ældre Sagen
  • Jesper Brask Fischer, underdirektør i PFA
  • Birgitte Vind (S), ældreordfører
  • Tine Rostgaard, professor ved Roskilde Universitet
  • Søren Andersen, direktør i Attendo
  • Karina Adsbøl (DF), ældreordfører
  • Johan Kirstein Brammer, koncerndirektør i Tryg
  • Karsten Molgaard Jensen, administrerende direktør i ASE

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du skrive til fagdebatredaktør Martin Mauricio på [email protected].

Og mon ikke de har fat i noget? Om ti år vil vi have 150.000 flere danskere over 80 år. Samtidig stiger antallet af mennesker med kroniske sygdomme, mens antallet af hænder i den offentlige sektor ikke stiger med samme hastighed.

En ny undersøgelse produceret andetsteds i Tryg-koncernen viser, at lige godt halvdelen – 54 procent for at være præcis – af befolkningen over 40 år føler sig utrygge ved, om hjemmeplejen vil være tilstrækkelig i forhold til de ønsker og behov, man har.

Det er åbenlyst fristende for den enkelte borger at gribe muligheden og sige ja til en ekstra forsikring, der giver en ekstra god behandling efter sygdom eller indlæggelse. Navnlig hvis man ikke tror på, at bare det skrabede niveau vi har på velfærden i dag, er langtidsholdbart. Det er netop det, der er problemet. Det er den enkelte og ikke os – fællesskabet – der får hjælpen.

Når kapitalinteresser får lysten til at udbyde en sådan forsikring, er det et symptom på, at der er noget, der halter i vores velfærdssamfund.

Torben K. Hollmann
Sektorformand, FOA

Symptom på et haltende velfærdssamfund
Det er en grundlæggende præmis i det danske velfærdssamfund, at vi alle er lige stillet og får den sammen hjælp, uden skelen til indkomst eller formue. Det er alt sammen noget, vi regulerer igennem skatten.

Men når store kapitalinteresser får lysten til at udbyde en sådan forsikring, er det jo et symptom på, at der er noget, der halter i vores velfærdssamfund. Der er et behov, der ikke bliver dækket.

Nogle gange kan man så diskutere, om det skal dækkes af fællesskabet. For der kan være behov, som ikke kan eller skal dækkes af fællesskabet.

Men i det her tilfælde er det altså helt grundlæggende og basale behov, vi som borgere skal have hjælp til. Hvis du bliver udskrevet fra sygehuset, eller har behov for hjælp til hjemmepleje, så skal fællesskabet stå til klar. 

Jeg tør ikke tage chancen
Risikoen ved at sige acceptere sådan en lille og uskyldig ting som en forsikring, der dækker hjemmepleje og rengøringshjælp efter hospitalsophold og transport til behandling efter sygdom, kan på sigt være, at velfærdssamfundet hæver barren for, hvornår man skal have hjælp, og at kommunen strammer på visitationen, så der skal mere til, før man kan få hjælp.

Jeg tør ikke tage chancen. Jeg tror på et velfærdssamfund, der holder hånden under dem, der ikke kan selv.

Torben K. Hollmann
Sektorformand, FOA

Det har vi set på det kommunale område, når vi snakker praktisk hjælp. Siden 2009 er der på landsplan forsvundet 7,5 millioner timers hjemmehjælp.

Det er der ikke rigtig nogen, der har sagt fra overfor. Behovet er dækket af det private marked – for dem, der har råd, vel og mærke. Andre må leve i deres eget skidt eller håbe på, at deres børn kommer forbi og gør rent.

Jeg tør ikke tage chancen. Jeg tror på et velfærdssamfund, der holder hånden under dem, der ikke kan selv. Dem, der ikke har midlerne, og dem, der ikke har familien. Dem, hvor FOA's medlemmer hver dag kommer forbi, og leverer hjælp til at få deres liv til at fungere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00