Forebyggelseskommissionen: Socialt udsatte lever kortere

SYGDOM: Mennesker med lang uddannelse lever tre år længere end kortuddannede, viser rapport fra Forebyggelseskommissionen, der blev præsenteret tirsdag. Sundhedsministeren vil se på problemet.
Har du gået mere end 13 år i skole, lever du tre år længere end mennesker, der har tilbragt mindre end 10 år i klasseværelset. Det viser den rapport, som regeringens Forebyggelseskommission offentliggør i dag - tirsdag. Det skriver Politiken.

Sygdom rammer skævt
Ikke alene lever de højtuddannede længere - de lever også bedre. Mange lavtuddannede slås nemlig med livsstilssygdomme som rygerlunger, sukkersyge og hjerte-kar-sygdomme i de sidste år af deres liv, som følge af for meget tobak, for lidt motion og for ringe kost.

Ulighed vokser
Og problemet er stigende, mener formand for Forebyggelseskommissionen Mette Wier.

"Uligheden er vokset på sundhedsområdet de seneste år. De velstillede informationsstærke har taget sundhedskampagnerne om for eksempel at spise seks stykker frugt om dagen til sig. Der bliver købt mere frugt, der er kommet frugtordninger på mange arbejdspladser og så videre, men der er en gruppe, som slet ikke har taget budskaberne til sig, så afstanden er blevet større mellem usunde og de sunde," siger hun til Politiken.

Kommissionens anbefalinger
Forebyggelseskommissionen præsenterede tirsdag formiddag sine 52 anbefalinger til, hvordan danskernes gennemsnitlige levealder kan hæves med tre år over de næste 10 år - og en af rapportens konklusioner er altså, at danskernes sundhedstilstand social set er skævt fordelt.

Minister erkender problem
Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) erkender, at der er behov for en øget indsats på området.

"Alle har lige adgang til behandling i Danmark, men jeg er godt klar over, at vi har ulighed i sundheden. Det skyldes, at livsstilssygdomme som diabetes, overvægt og svage bevægeapparater rammer de svageste grupper tungere end de stærkeste grupper. Der skal vi have særligt fokus på de svageste, når vi nu skal i gang med at formulere en national plan for forebyggelse," siger han til Politiken.

Kampagner virker ikke
Forebyggelseskommissionen anbefaler, at man tager utraditionelle metoder i brug, når man skal imødegå den sociale skævvridning. De traditionelle sundhedskampagner mod for eksempel rygning virker nemlig ikke på de socialt udsatte.

"Hvis vi bare fortsætter med kampagner, så skal vi nok få den generelle andel af storrygere ned, mens de socialt svagest stillede fortsat vil ligge på et højt niveau," siger Mette Wier til Politiken.

En af Forebyggelseskommissionens 52 anbefalinger er derfor, at de praktiserende læger og andet sundhedsprofessionelt personale inddrages direkte i forebyggelsesarbejdet.

Derudover anbefaler kommissionen, at afgifterne på alkohol, tobak og sukkerholdige produkter som sodavand, slik og desserter skrues i vejret.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Axel Nielsen

Direktør, Cryos International, fhv. minister (K) & MF
cand.jur. (Aarhus Uni. 1994)

Mette Wier

Direktør, professor, DTU Management, Institut for Teknologi, Ledelse og Økonomi, næstformand, DSEBs bestyrelse
cand.polit. (Københavns Uni. 1989), ph.d. i økonomi (Københavns Uni. 1997)

0:000:00