Snart skal Lizette Risgaards magtfulde stol i fagbevægelsen besættes: Vil blikkenslageren udfordre kometen fra LO?

Morten Skov Christiansen er indtil videre den eneste kandidat til FH-formandsposten. Flere håber dog på modkandidater, og mange i fagbevægelsen har øjnene rettet mod Henrik W. Petersen fra Blik- og Rørarbejderforbundet. Altinget tegner et portræt af dem begge.

Henrik W. Petersen (th.) har endnu ikke meldt ud, om han stiller op til formandsposten i FH.
Henrik W. Petersen (th.) har endnu ikke meldt ud, om han stiller op til formandsposten i FH.Foto: Presse
Marie Schønning Jensen

Det er ikke småopgaver, den kommende formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation står over for. Rundt om hjørnet venter trepartsforhandlinger om et milliardstort lønløft til offentligt ansatte, senere skal der være trepart om seniorpension, og så skal årets overenskomstforhandlinger også vinges af i løbet af den nye formands første måneder på posten.

Søndag annoncerede Morten Skov Christiansen som den første, at han stiller op til formandsposten i FH. Han er i skrivende stund den eneste officielle kandidat, men der spekuleres flittigt i mulige modkandidater. 

Andre medier nævner adskillige navne blandt fagbevægelsens topfolk, som kunne tænkes at stille op. Flere kilder med baggrund i fagbevægelsen, som Altinget har talt med, er dog tilbageholdende med at nævne potentielle kandidater og giver udtryk for, at den mest interessante kandidat allerede har meldt sig.

Derfor indskrænker vi her fokusset til to; den nuværende formandskandidat Morten Skov Christiansen og bobleren Henrik W. Petersen, som mange i fagbevægelsen holder skarpt øje med. 

Hvem er de to mænd, hvad står de for, og hvordan har de gjort sig bemærket i deres respektive karrierer i fagbevægelsen? Altinget giver et overblik.

Fungerende formand i en krisetid

Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Morten Skov Christiansen, 41, er uddannet elektronikmekaniker, men fire år efter han fik sit svendebrev, skiftede han værkstedet ud med en fuldtidskarriere i fagbevægelsen.

I 2007 startede han som ungdomskonsulent i Dansk Metal, og en håndfuld år senere blev han faglig sekretær i organisationen. Det var i denne stilling, at han leverede et af de resultater, der stadig klæber til ham den dag i dag. Han tog personligt ud til cykelværksteder i hele København, og på et år fik han tegnet mere end 30 nye overenskomster mellem cykelværksteder og Dansk Metal. På det tidspunkt plejede Dansk Metal i Hovedstaden at tegne tre til fem overenskomster om året.

En kometkarriere

I 2014 blev Morten Skov Christiansen som 32-årig formand for LO Hovedstaden og indløste prædikatet “fremtidens mand" i Information. Fremtiden kom mindre end et år senere, da han blev valgt til næstformand i LO, og da sammenlægningen med FTF blev en realitet i 2018, blev han en af seks nye næstformænd i FH. En kometkarriere var begyndt.

Hvis Morten Skov Christiansen fortsætter tempoet og lander formandsposten i FH, er det tunge bolde som treparts- og overenskomstforhandlinger, han skal jonglere med.

Han har som bekendt allerede snuset til tilværelsen som FH-formand. Da Lizette Risgaard forlod posten på grund af anklager om upassende berøringer, overtog han midlertidigt roret. Han skulle nu styre FH gennem en krise på både troværdighed og intern uro mellem forbundene. 

Det foreløbige punktum blev sat, da en advokatundersøgelse af forløbet omkring Lizette Risgaard blev præsenteret 3. august. Undersøgelsen konkluderede ifølge FH, at den øvrige ledelse ikke kunne kritiseres for deres håndtering af sagerne. Det banede vejen for Morten Skov Christiansens formandskandidatur.

Læs også

Fællessang og familieliv

Morten Skov Christiansen beskrives som omgængelig, sympatisk, samarbejdende og dialogsøgende i et portræt i A4

Men er han hård nok til at bide sig fast i bordkanten, når der skal lægges arm med regeringen eller arbejdsgiverne? Sådan lyder kritikken nogen steder på de indre linjer i fagbevægelsen. Flere nævner også et begrænset medietække som hans akilleshæl. Til A4 erkender Morten Skov selv, at det er en af de kompetencer, han skal lægge sig i selen for at blive skarpere til.

Han har også en musikalsk interesse. Hvis man er stødt på ham på Folkemødet på Bornholm, har man sandsynligvis set ham med en guitar på ryggen på vej til fællessang, og han har tidligere spillet elektrisk guitar i det danske rockband Franklin Zoo. 

Morten Skov Christiansen er gift med Stine Brix, der er tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten og nuværende chef for politik og kommunikation i Socialrådgiverforeningen. Parret har to børn.

"Intet er umuligt for en blikkenslager"

Foto: Pressefoto

Henrik W. Petersen, 53, har på nuværende tidspunkt ikke meldt sig som kandidat til formandsposten i FH. Der er dog mange internt i fagbevægelsen, der ser i hans retning, når det gælder potentielle modkandidater til Morten Skov Christiansen.

Senest har Fødevareforbundet NNF’s formand Ole Wehlast sagt til A4 Overenskomst, at han håber, at Henrik W. Petersen stiller op, ligesom flere andre formænd håber på, at der bliver mere end én kandidat at stemme på.

Til mediet siger hovedpersonen selv, at han endnu ikke har afgjort, om han stiller op:

"Man kan jo ikke være andet end beæret, når gode kolleger synes, at man kunne være et godt bud på en formand. Men for nuværende har jeg ikke yderligere at tilføje."

Henrik W. Petersen har i 16 år været en del af formandskabet i Blik- og Rørarbejderforbundet. Først 11 år som næstformand og siden fem som formand. Her har han markeret sig som en dygtig forhandler og derudover gjort sig bemærket ved at skabe politisk opmærksomhed ved faren om asbest.

Før fagbevægelsen kaldte, arbejdede han som blikkenslager, og det kan man komme langt med, lyder det fra formanden i Blik- og Rørarbejderforbundets københavnerkreds, Henrik Juul Rasmussen.

"Intet er umuligt for vorherre og en blikkenslager, og Henrik er som bekendt uddannet blikkenslager," siger han.

Hverken Henrik Juul Rasmussen eller de andre kredsformænd, Altinget har talt med, har lyst til at udtale sig videre om Henrik W. Petersen som mulig formand for FH. 

Henrik W. Petersens navn var oppe at vende ved FH-kongressen i 2022. Her blev han i miljøet omkring fagbevægelsen omtalt som et muligt bud på en formandskandidat i 2026. 

Nu hvor formandsvalget er blevet fremrykket med tre år, er spørgsmålet, om Henrik W. Petersen er klar til at skifte 10.000 medlemmer i Blik- og Rørarbejderforbundet ud med FH’s 1,3 millioner medlemmer.

Den næste formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation vælges på en ekstraordinær kongres 7. september.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik W. Petersen

Forbundsformand, Blik- og Rørarbejderforbundet
vvs-montør og blikkenslager (Blikkenslagersvendenes A/S i Valby)

Morten Skov Christiansen

Formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
elektronik mekaniker (Frederiksberg Teknisk Skole 2003)

0:000:00